Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο εύκολα και νόστιμα πιάτα για φαγητό. Είναι ζεστά, θρεπτικά και νόστιμα, αλλά μπορεί να εμπεριέχουν πολλές θερμίδες.
Της: Έπη Τρίμη
Βρήκαμε τους πιο υγιεινούς τρόπους να τα καταναλώσετε χωρίς τύψεις και ενοχές απολαμβάνοντάς τα.
Τα ζυμαρικά έχουν μια κακή φήμη καθώς θεωρείται πως προσθέτουν θερμίδες. Προφανώς αν τρώτε ζυμαρικά λευκού αλευριού με κρέμα και σάλτσα μανιταριών δεν θα είναι η πιο υγιεινή επιλογή, αλλά υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί και νόστιμοι τρόποι για να κάνετε τα ζυμαρικά σας πιο υγιεινά και εξίσου γευστικά.
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα ζυμαρικά, αλλά αν τα μαγειρέψετε με τα σωστά συστατικά όπως λαχανικά ή σάλτσα ντομάτας θα εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά. Οι χρωστικές ουσίες στις ντομάτες και άλλα λαχανικά που ονομάζονται φυτοχημικά δεν καταστρέφονται μέσω του μαγειρέματος ενώ συμβάλουν στην καλή υγεία. Παραδείγματος χάριν η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο που προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε ζυμαρικά al dente, ξεκινήστε τώρα να αλλάξετε συνήθειες. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερο έλεγχο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ζυμαρικά εμπεριέχουν υδατάνθρακες, αλλά έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος βοηθά το σώμα να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα. Όταν μαγειρεύονται τα ζυμαρικά, τα οποία συνήθως παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι στο επίπεδο al dente, ο γλυκαιμικός δείκτης τους είναι ακόμη χαμηλότερος. Επίσης, χωνεύονται ευκολότερα από στο σώμα.
Όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει κανείς που να μην του αρέσουν τα ζυμαρικά. Θα ήταν προτιμότερο να επιλέξτε ζυμαρικά ολικής αλέσεως τα οποία είναι υγιέστερα, καθώς τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν όλα τα μέρη του πυρήνα σιταριού, συμπεριλαμβανομένου του φλοιού και του βλαστού που περιλαμβάνουν βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επίσης, οι φυτικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε ευκολότερα κορεσμό.
Συνιστάται να ελαχιστοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο σάλτσες με βάση κορεσμένα λιπαρά όπως βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Το κορεσμένο λίπος αυξάνει το επίπεδο κακής χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Για να μειώσετε την ποσότητα θερμίδων στη σάλτσα και επίσης να εμπλουτίσετε το πιάτο με βιταμίνες και μέταλλα, η σάλτσα πρέπει να περιέχει μια μικρή ποσότητα ελαίων και μια μεγάλη ποσότητα λαχανικών.
Όπως κάθε γεύμα, όταν πρόκειται για ζυμαρικά, συνιστάται να προσθέσετε τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες από ζωικά προϊόντα όπως τυριά ή κοτόπουλο και ψάρι. Εναλλακτικά, προσθέστε φυτικές πρωτεΐνες όπως τόφου, φακές και φασόλια. Οι πρωτεΐνες βοηθούν το σώμα με τη διαδικασία διάσπασης και πέψης αμινοξέων, τα οποία λειτουργούν ως δομικά στοιχεία για τις πρωτεΐνες στο σώμα. Διαφορετικοί τύποι πρωτεϊνών συσσωρεύουν τους ιστούς, τα κύτταρα, τα συστατικά του αίματος, το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.
Ένα μέσο μπολ ζυμαρικών, χωρίς σάλτσες και τυρί, μπορεί να ξεπεράσει και τις 500 θερμίδες. Δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά, μην εγκαταλείπετε τα ζυμαρικά, απλά τρώτε μικρότερες μερίδες είτε προσθέτοντας πολλά λαχανικά, είτε προσθέτοντάς τα σε μια σούπα φάτε ή σε μια κρύα σαλάτα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας jpost.com.