Δραματική αύξηση καταγράφει την τελευταία δεκαετία η μόλυνση των ευρωπαϊκών φρούτων από τα πιο επικίνδυνα και τοξικά παρασιτοκτόνα, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη. Ειδικότερα, το 33% των μήλων και το 50% των βατόμουρων που αναλύθηκαν διέθεταν κατάλοιπα των πιο τοξικών παρασιτοκτόνων, που συνδέονται με την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά, αλλά και οι συγγενείς παραμορφώσεις. Την ίδια στιγμή, τα κατάλοιπα αυτών των γεωργικών δηλητηρίων στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019. Κατά την ίδια περίοδο, επίσης, η ποσότητα παρασιτοκτόνων στα κεράσια εκτινάχθηκε από το 22% στο 50%.
Το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% στην Πορτογαλία είναι μολυσμένα από τουλάχιστον ένα τοξικό γεωργικό φάρμακο. Τα φρούτα με τα περισσότερα χημικά κατάλοιπα είναι τα βατόμουρα (51%), τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα ροδάκινα (35%). Τα πιο τοξικά λαχανικά είναι το σέλινο (50%), η σελινόριζα (45%) και η λαχανίδα (31%).
Αύξηση κατά 53%
Συμπερασματικά, η μελέτη η οποία ανέλυσε εκατό χιλιάδες δείγματα από τα πιο αγαπημένα φρούτα που καλλιεργούνται στην Ευρώπη διαπιστώνει ότι η μόλυνσή τους από πιο επικίνδυνα χημικά αυξήθηκε κατά 53% τα τελευταία εννιά χρόνια.
Τα φρούτα που περιέ- χουν τα περισσότερα χημικά είναι βατόμουρα (51%), ροδάκινα (45%), φράουλες (38%), κεράσια (35%) και ροδάκινα (35%).
Η μελέτη εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του ευρωπαϊκού τμήματος του δικτύου δράσης κατά των παρασιτοκτόνων.
Η Σαλώμη Ρουανέλ, εκπρόσωπος του δικτύου, δήλωσε: Σήμερα οι καταναλωτές βρίσκονται σε δεινή θέση. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα τα οποία, ωστόσο, είναι μολυσμένα από παρασιτοκτόνα, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι πλέον σαφές ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση των επικίνδυνων χημικών. Φοβούνται τις ομάδες άσκησης πίεσης των καλλιεργητών, τα λόμπι τους, που δεν θέλουν να μειώσουν τα χημικά δηλητήρια ή να αλλάξουν τα πρότυπα καλλιέργειας που εφαρμόζουν. Η Ρουανέλ, επίσης, υπογράμμισε ότι τα χημικά στοιχεία που συνθέτουν τα επικίνδυνα παρασιτοκτόνα δεν έχουν ασφαλές όριο. Συνεπώς καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης να αγοράσουν αυτό το καλοκαίρι βιολογικά φρούτα. Αυτά είναι απολύτως αναγκαία για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά. Mε τους σημερινούς ρυθμούς χρήσης επικίνδυνων γεωργικών φαρμάκων, το πρόβλημα σύντομα θα επεκταθεί σε ολόκληρο το σύστημα διατροφής.
Τι απαντάει η Ε.Ε.
Η Κομισιόν, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η χρήση τοξικών παρασιτοκτόνων μειώθηκε κατά 12% το 2019 συγκριτικά με την περίοδο 2015-2017 και προτείνει την περαιτέρω μείωση κατά 50% μέχρι το 2030. Τον Ιούνιο, μάλιστα, αναμένεται η επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη χρήση χημικών παρασιτοκτόνων, διαδικασία που δυσχεραίνεται εξαιτίας της επισιτιστικής κρίσης.