Η Βιταμίνη Κ, μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή, αλλά είναι εξίσου σημαντική για τον οργανισμό, καθώς καταπολεμά την αντιγήρανση, βοηθάει στην καρδιαγγειακή υγεία και προλαμβάνει τον καρκίνο.
Η εν λόγω θρεπτική ουσία, είναι διαθέσιμη σε δύο κύριες μορφές – Κ1 (φυλλοκινόνη) και Κ2 (μενακινόνη), ενώ είναι ζωτικής σημασίας για μια σειρά σωματικών λειτουργιών.
Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζουν ζωτικό ρόλο στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και την καρδιαγγειακή λειτουργία. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1929, όταν αναγνωρίστηκε ο κρίσιμος ρόλος του στην πήξη του αίματος.
Ωστόσο, η έρευνα με τα χρόνια έχει αποκαλύψει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα λειτουργιών, που σχετίζονται με αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Καταπολεμά την αντιγήρανση
Η διαδικασία γήρανσης χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή μείωση των διαφόρων σωματικών λειτουργιών και η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις επιπτώσεις. Καθώς μεγαλώνουμε, η ελαστικότητα του δέρματος τείνει να μειώνεται, οδηγώντας σε ρυτίδες και λεπτές γραμμές.
Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του νεανικού δέρματος προάγοντας τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και αποτρέποντας το σχηματισμό μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει την εμφάνιση κηλίδων ηλικίας και ουλών.
Η βιταμίνη Κ συχνά ενσωματώνεται σε προϊόντα περιποίησης για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και την ελαχιστοποίηση των σημαδιών γήρανσης.
Καρδιαγγειακή Υγεία
Μια υγιής καρδιά είναι απαραίτητη για μια μακρά και δραστήρια ζωή. Η βιταμίνη Κ, ιδιαίτερα η μορφή Κ2, έχει αναγνωριστεί για τη θετική της επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Το K2 είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη των εναποθέσεων ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.
Κατευθύνοντας το ασβέστιο προς τα οστά, η βιταμίνη Κ2 μειώνει τον κίνδυνο αρτηριακής ασβεστοποίησης και συμβάλλει στη συνολική υγεία της καρδιάς.
Επιπλέον, η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πρόληψη της φλεγμονής, η οποία είναι ένας κοινός πρόδρομος των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πρόληψη Καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο επίφοβες ασθένειες και η βιταμίνη Κ μπορεί να έχει δυνατότητες στην πρόληψή του. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Κ2 έχει μελετηθεί για το ρόλο της στη μείωση του κινδύνου διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του ήπατος και του πνεύμονα.
Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της πλήρους έκτασης των ιδιοτήτων πρόληψης του καρκίνου της βιταμίνης Κ, είναι μια πολλά υποσχόμενη οδός για πιθανές στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου.
Η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ στη διατροφή, είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθούν τα μυριάδες οφέλη που προσφέρει αυτό το θρεπτικό συστατικό.
1. Φυλλώδη πράσινα: Το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, τα λαχανικά και το ελβετικό σέσκουλο είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ1.
2. Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο είναι καλές πηγές βιταμίνης Κ1.
3. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Το Natto, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ2.
4. Κρέατα και γαλακτοκομικά: Τα ζωικά προϊόντα που τρέφονται με χόρτο όπως το βόειο κρέας, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά περιέχουν βιταμίνη Κ2.
5. Ψάρια: Ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι επίσης πηγές βιταμίνης Κ2.
6. Ξηροί καρποί και σπόροι: Τα κάσιους και τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Κ1.
7. Βότανα: Ο βασιλικός, το θυμάρι και ο μαϊντανός είναι φυτικές πηγές βιταμίνης Κ1.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, επομένως η κατανάλωση αυτών των τροφών με υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, μπορεί να ενισχύσει την απορρόφησή της.
Ενώ διατίθενται συμπληρώματα βιταμίνης Κ, είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από φυσικές πηγές τροφίμων για να απολαύσετε το πλήρες φάσμα των πλεονεκτημάτων για την υγεία που παρέχει μια ισορροπημένη διατροφή.