Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Βαριές πνευμονίες 14 ημερών: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για τον νέο ιό στη Κίνα, τι προκαλεί στους πνεύμονες

20:35
Ορφέας

Το πρόσφατο ξέσπασμα πνευμονίας στην Κίνα έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς εκατοντάδες παιδιά έχουν πληγεί, και το υγειονομικό σύστημα αντιμετωπίζει την πίεση των αυξημένων νοσηλειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με τη νόσο, με τις τοπικές αρχές να προσπαθούν να διαβεβαιώσουν ότι πρόκειται για φυσιολογική άνοδο κρουσμάτων γνωστών αναπνευστικών παθήσεων μετά την ελάφρυνση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Advertisement

Τα όσα γνωρίζουμε για την πνευμονία:

Οι πρώτες αναφορές για τη μυστηριώδη λοίμωξη ξεκίνησαν ήδη από τα μέσα του Οκτωβρίου, όταν καταγράφηκαν κρούσματα που παρουσίαζαν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη. Αυτά τα κρούσματα είχαν αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Εκτός από την αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και άλλες αρχές επιβεβαίωσαν την ίδια τάση. Το Πρόγραμμα για Παρακολούθηση Αναδυόμενων Ασθενειών αναφέρθηκε σε “σύνολα κρουσμάτων” σε παιδιά στη βόρεια Κίνα.

Advertisement

Στις 21 Νοεμβρίου, ένα Ταϊλανδέζικο μέσο ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι το δημόσιο σύστημα Παρακολούθησης Ασθενειών ProMed εντόπισε πολλά κρούσματα “μη διαγνωσμένης πνευμονίας” και ανέφερε ότι δύο νοσοκομεία στις περιοχές του Πεκίνου και του Λιάονινγκ είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με άρρωστα παιδιά.

Advertisement

“Αυτή η αναφορά υποδεικνύει ένα εκτεταμένο ξέσπασμα μία αδιάγνωστης λοίμωξης του αναπνευστικού. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε ξεκίνησε, καθώς θα ήταν άτοπο να έχουν νοσήσει ταυτόχρονα τόσα παιδιά”.

Το παράξενο με αυτή την ασθένεια:

Η παράξενη πλευρά αυτής της πνευμονίας είναι ότι δεν εμφανίζεται το συνήθες σύμπτωμα του βήχα και δεν παρουσιάζεται αρχικά βαριά κλινική εικόνα. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και τη δημιουργία οζιδίων στους πνεύμονες.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι ενήλικες έχουν μολυνθεί από τα παιδιά. Υπάρχουν αναφορές που αναφέρουν τη μετάδοση σε κάποιους εκπαιδευτικούς, ενώ ανώνυμες πηγές κάνουν λόγο για λίγους θανάτους. Επιπλέον, η νόσος προκαλεί σοβαρές νοσηλείες με διάρκεια από 7 έως 14 ημέρες.

Advertisement
TAGS:
Advertisement