Τρίψιμο των ματιών: Πόσοι άνθρωποι έχει τύχει να τρίψουν έστω και για μία φορά στη ζωή τους, τα μάτια τους; Η απάντηση είναι όλοι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι σωστό για την υγεία των οφθαλμών και γενικότερα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού;
Ο χειρούργος-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Ιωάννης Κανελλόπουλος αποτελεί καθηγητή της Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος επισημαίνει τους λόγους που οι πιο πολλοί άνθρωποι τρίβουν τα μάτια τους. Αυτό συμβαίνει όταν:
1. Πάσχουν από αλλεργική αντίδραση
2. Είναι κουρασμένοι και νυστάζουν
3. Νιώθουν τα μάτια τους ξηρά
4. Μπαίνει κάτι στο μάτι τους
Ωστόσο, ο χειρούργος-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Ιωάννης Κανελλόπουλος αναφέρει πως η συχνή και δυνατή τριβή των ματιών δεν είναι σωστή. Αυτό, διότι μπορεί να προκαλέσει διάφορες βλάβες στα μάτια. Ο ιατρός αναφέρει παρακάτω, τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί στα μάτια ενός ασθενούς, λόγω του τριψίματος:
1. Κοκκίνισμα και μαύροι κύκλοι: Πρόκειται για ρήξη των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων και διάχυση αίματος στους παρακείμενους ιστούς.
2. Μόλυνση στα μάτια: Πραγματοποιείται, έπειτα από τρίψιμο των ματιών, καθώς τα χέρια αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία βακτηρίων του ανθρώπινου σώματος.
3. Εκδορά στον κερατοειδή: Συμβαίνει με την τριβή από νύχι ή ξένο αντικείμενο στην επιφάνεια του ματιού. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην προκληθεί και μόλυνση από βακτήριο ή ιό.
4. Επιδείνωση της εξελισσόμενης μυωπίας: Αυτή παρουσιάζεται, μετά την ενηλικίωση του ασθενούς και συμβαίνει λόγω του τριψίματος των ματιών.
5. Επιδείνωση του γλαυκώματος: Πρόκειται για προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου, λόγω της ενδοφθάλμιας πιέσεως.
6. Χαλάρωση των βλεφάρων: Έχει να κάνει με την απώλεια ελαστικότητας του βλεφάρου, εξαιτίας της δυνατής τριβής των ματιών.
7. Κερατοειδικός αστιγματισμός: Εκδηλώνεται όταν το φως που διέρχεται στο εσωτερικό του ματιού δεν εστιάζει σε ένα σημείο, αλλά σε άλλα στοιχεία. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής της καμπυλότητας του κερατοειδούς ή του φακού του ματιού.
8. Κερατόκωνος: Πρόκειται για τη λέπτυνση των ινών του κολλαγόνου στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.