Οι διατροφικές αξίες του ζελέ, αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για το γλυκό, ενώ εξηγούν και το λόγο που σερβίρεται στα νοσοκομεία.
Η ζελατίνη φτιάχνεται από αμινοξέα που βρίσκονται κυρίως στα οστά και τους ιστούς των ζώων. Είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων.
Πλέον, δεν τρεφόμαστε με τις τροφές αυτές, επομένως η κύρια πηγή που μπορούμε να λάβουμε αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα είναι η ζελατίνη.
Το 1/3 της ζελατίνης αποτελείται από γλυκίνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες ενώ βοηθά στο να κοιμηθούμε πιο εύκολα.
Επιπλέον, το ζελέ επειδή αποτελείται κυρίως από νερό είναι εύκολο στη χώνεψη, ελαφρύ για το στομάχι και ενισχύει το πεπτικό σύστημα.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την έκκριση γαστρικού οξέος και βελτιώνει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.
Τέλος, απομακρύνει τις τοξίνες από το συκώτι και τον οργανισμό γενικότερα, βελτιώνει το ανοσοποιητικό, το μεταβολικό ρυθμό και τις γνωστικές δεξιότητες, “εμποδίζει” τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες ενώ η κερατίνη που περιέχει χαρίζει υγιή μαλλιά, νύχια, δέρμα και δόντια.
Το συνηθισμένο ζελέ (π.χ. Γιώτης), είναι κυρίως ζελατίνη με χρωστική τροφίμων. Μπορεί να βελτιώσει την ακεραιότητα του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Ενισχύει την έκκριση γαστρικού οξέος και την αποκατάσταση του βλεννογόνου του στομάχου. Η ζελατίνη απορροφά επίσης το νερό και βοηθά στη διατήρηση υγρών στον πεπτικό σωλήνα, την προώθηση της καλής εντερικής διέλευσης και τις υγιείς κινήσεις του εντέρου.