Η διατροφολόγος Liudmila Mikitiuk εξήγησε ότι η κατανάλωση ενός αχλαδιού την ημέρα μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την πέψη και τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και να βελτιώσει τη λειτουργία του οργανισμού.
«Η φλούδα του αχλαδιού είναι ιδιαίτερα χρήσιμη: περιέχει φλαβονοειδή, που είναι ευεργετικά για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αφού μειώνουν την ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων και κάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο ελαστικά», εξήγησε η διατροφολόγος.
Τα οφέλη του αχλαδιού στην υγεία
Σύμφωνα με την Mikitiuk, αυτό το φρούτο περιέχει έως και το 20% της ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών που απαιτεί ο οργανισμός, αυτό του δίνει ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να δεσμεύει λιπαρά οξέα, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.
«Μαζί με τη διουρητική δράση των αχλαδιών, λόγω της αφθονίας της αρβουτίνης καλίου, βοηθά στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων», σημείωσε.
Σύμφωνα με τη βάση διατροφικών δεδομένων (Food Data Central) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας:
Ένα μέτριο αχλάδι (178 γραμμάρια) παρέχει
Νερό: 150 γραμμάρια
Θερμίδες: 101
Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια (εκ των οποίων τα 17 γρ. είναι σάκχαρα και τα 5,5 γρ. φυτικές ίνες)
Χαλκός: το 16% της ΣΗΔ
Βιταμίνη C: το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
Βιταμίνη Κ: το 6% της ΣΗΔ
Κάλιο: Το 4% της ΣΗΔ
Η ειδικός προειδοποίησε ότι αυτό το φρούτο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς περιέχει πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες, διαφορετικά θα αυξήσει τον κίνδυνο διάρροιας, υπενθύμισε επίσης ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη και πεπτικό έλκος δεν πρέπει να καταναλώνουν αυτό το φρούτο.