Ζάχαρη – Διατροφή: Η παύση κατανάλωσης της ζάχαρης, μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στην υγεία. Πρόκειται να σημειωθούν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Παρόλα αυτά μπορεί να μη χαθεί ούτε ένα γραμμάριο.
Η ζάχαρη είναι επιβλαβής εξαιτίας της επίδρασής της στον οργανισμό. Μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό, ακόμη και διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, μπορεί να προκληθούν υπέρταση, αυξημένη περίμετρος μέσης, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειωμένα επίπεδα καλής χοληστερόλης, αλλά και αυξημένα επίπεδα σακχάρου.
Παιδιά υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια για εννέα ημέρες δεν κατανάλωσαν κανένα γλυκό. Πρόχειρο φαγητό, όπως τηγανητές πατάτες, χοτ ντογκ και πίτσες καταναλώθηκαν. Επίσης, τα παιδιά διατήρησαν το βάρος τους, με τη βοήθεια των επιστημόνων.
Τα παιδιά συνέχισαν να στο ίδιο επίπεδο τη γυμναστική τους. Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να μειώσουν τη διαστολική αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, την κακή χοληστερόλη, το σάκχαρο, αλλά και τα επίπεδα ινσουλίνης.
Ο επικεφαλής ερευνητής δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ζάχαρη είναι επιβλαβής για τον μεταβολισμό, όχι εξαιτίας των θερμίδων ή των επιδράσεών της στο σωματικό βάρος, αλλά απλώς επειδή είναι ζάχαρη. Είναι τα ισχυρότερα που διαθέτουμε έως σήμερα για το ότι οι δυσμενείς επιδράσεις της δεν σχετίζονται με τις θερμίδες ή την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά με την ίδια την φύση της».
Ο έτερος ερευνητής ανέφερε: «Δεν έχω δει ποτέ σε μελέτες με ανθρώπους τόσο δραματικά αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε μόλις εννέα ημέρες από τον περιορισμό της ζάχαρης από το 28% των ημερήσιων θερμίδων στο 10%, είδαμε σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους εντυπωσιακές βελτιώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου περιέχουν ζάχαρη, επομένως είναι δύσκολο να αποκλειστεί εντελώς από τη διατροφή. Αλλά ακόμα κι έτσι, τα οφέλη για την υγεία είναι πολύ μεγάλα».