Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα στην ελληνική αγορά και θεωρείται το βασικό συστατικό για ένα θρεπτικό γεύμα.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μακροθρεπτικά συστατικά, λιπαρά οξέα και βιταμίνες, καθιστώντας το ένα πολύτιμο στοιχείο για την υγεία μας.
Οι λόγοι για να εντάξετε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας, είναι πολλοί. Η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο με άδειο στομάχι αρκεί για να δει κάποιος μεγάλες αλλαγές στην υγεία του.
Θεραπεία για το παχύ έντερο
Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Επίσης, ενισχύει την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου και προσφέρει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
Για καλύτερο δέρμα, μαλλιά, νύχια και οστά
Το ελαιόλαδο προσφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Λειτουργεί ως μαλακτικό, αναδομεί, θρέφει, ενυδατώνει και προάγει την ανάπτυξη τόσο των νυχιών όσο και των τριχών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά ως μάσκα για τα μαλλιά ή το δέρμα, ωστόσο, η εσωτερική κατανάλωση του ελαιόλαδου προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη.
Για καθαρισμό στο συκώτι
Το συκώτι παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο σώμα μας, καθώς αποτοξινώνει όλα τα εσωτερικά μας συστήματα. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να αποτοξινώνουμε το ίδιο το συκώτι μας, κάτι που μπορείτε να πετύχετε με τη βοήθεια του ελαιόλαδου!
Για καλύτερο αποτέλεσμα , αναμίξατε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το χυμό του 1/3 λεμονιού σε ένα ποτήρι και καταναλώστε το.
Για απώλεια βάρους
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν ένα υγιέστερο είδος λίπους και μπορούν να σας προσφέρουν μια αίσθηση πληρότητας. Αποτελεί την ιδανική εναλλακτική λύση για το βούτυρο.
Για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα λιπαρά οξέα που περιέχει το ελαιόλαδο συμβάλλουν σημαντικά σε πολλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν και ρυθμίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων ασθενειών.
Για την προστασία της καρδιάς
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι χοληστερόλης: η LDL (η κακή χοληστερόλη) και η HDL (η καλή χοληστερόλη). Η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από το σώμα. Για να αυξήσουμε τα επίπεδα της HDL, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο.
Για την μείωση της φλεγμονής
Το ελαιόλαδο δρα παρόμοια με την ιβουπροφαίνη για την καταπολέμηση των φλεγμονών στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 3,4 κουταλιών ελαιόλαδου μπορεί να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με το 10% της συνιστώμενης δόσης ιβουπροφαίνης, προσφέροντας έτσι μια πιο φυσική εναλλακτική λύση.
Για τον έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στο αίμα
Το ελαιόλαδο συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη, καθώς και για τη συνολική υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Προστασία του εγκεφάλου
Το ελαιόλαδο υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, ο οποίος απαιτεί μεγάλο ποσοστό οξυγόνου (περίπου 20% της πρόσληψης) και είναι ευάλωτος στις βλάβες από ελεύθερες ρίζες. Συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της διανοητικής πτώσης, ενισχύει τη μνήμη και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.
Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι χρήσιμο για την αύξηση του μεγέθους και της σφριγηλότητας του στήθους σας, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε το ελαιόλαδο στο στήθος κάνοντάς μασάζ με κυκλικές κινήσεις για 10-15 λεπτά, ξεκινώντας από την περιφέρεια του στήθους και κατευθυνόμενοι προς το κέντρο. Αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει τη ροή του αίματος, γεγονός που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ελαστικότητα του στήθους σας σε περίπου 30 ημέρες.
Το ελαιόλαδο είναι η κορυφαία επιλογή των ειδικών για τα πολλά και αποδεδειγμένα οφέλη που έχει για την υγεία.
Όσον αφορά την αγορά του ελαιόλαδου σε σχέση με την πορεία της παραγωγής αλλά και των τιμών κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Από τη μία οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα που δεν επιβεβαιώνονται και από την άλλη η αυξημένη παραγωγή στην Ισπανία εκτιμάται ότι μπορεί να ωθήσει την τιμή του παραγωγού σε πιο χαμηλά επίπεδα.
Οι μεν παραγωγοί χαμηλώνουν τον πήχη για τις ποσότητες που θα παράξει η χώρα μας, οι δε μεταποιητές δηλώνουν αισιόδοξοι βλέποντας αύξηση της εγχώριας παραγωγής έως και 57%.
Παρόλο που οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία από τους 750.000 στους 1,5 εκατ. τόνους, τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι του κλάδου αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους στους 1 με 1,1 εκατ. τόνους.
Στην Ελλάδα, αν και αρχικά οι ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν άνοδο της παραγωγής από τους 140.000 στους 200 με 220.000 τόνους, πλέον οι προβλέψεις τους δεν ξεπερνούν τους 150 με 160.000 τόνους. Από την πλευρά τους, στελέχη της μεταποίησης του ελαιόλαδου εκτιμούν ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα κλείσει με θετικό πρόσημο και οι τιμές στο ράφι που σήμερα αγγίζουν τα 12 με 13 ευρώ το λίτρο, θα υποχωρήσουν σε ποσοστό έως και 39%.
«Εάν οι τιμές, όπως προβλέπεται σε επίπεδο παραγωγού, προσγειωθούν περίπου στα 6 ευρώ, θεωρούμε ότι θα κινηθεί περίπου στα 8 με 9 ευρώ το τυποποιημένο ελαιόλαδο ανά λίτρο» ανέφερε ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου.
Όπως αναφέρει και η μελέτη του ΙΟΒΕ για τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, το ελαιόλαδο τροφοδοτεί την ακρίβεια. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής διαμορφώθηκε στο 3%. Ωστόσο, αν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο υποχωρεί στο 0,7%. Η αύξηση της τιμής του υγρού χρυσού έχει οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης κατά 27% από τους 30.000 στους 22.000 τόνους ετησίως.
Το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας, τον τελευταίο χρόνο, με την τιμή του να έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, λόγω έλλειψης στις κύριες χώρες παραγωγής.
Μάλιστα, η κατάσταση ξέφυγε σε σημείο που αναπτύχθηκε ένα κύμα εγκληματικότητας με κλοπές από τους ελαιώνες μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τους παραγωγούς να βάζουν μικροτσίπ στα ελαιόδεντρα και τα καταστήματα να τοποθετούν λουκέτα στις συσκευασίες.
Ο Kyle Holland, αναλυτής στη Mintec, υπογράμμισε στο CNBC ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, έχουν «επηρεάσει σημαντικά» την παραγωγή ελαιολάδου στη Νότια Ευρώπη, ιδίως σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.
Οι αναλυτές περιμένουν και θεωρούν ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη ένα απότομα άλμα τους επόμενους μήνες.
Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, που δημιούργησαν μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ελαιοκαλλιέργεια, βάζουν ένα φρένο στις τιμές των τελευταίων εβδομάδων.
Σύμφωνα με τον Kyle Holland, οι τιμές συνδέονται ευθέως με την προσφορά και τη ζήτηση. Και οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στο ελαιόλαδο αναμένουν ότι η αγορά θα «στραγγίξει» από προϊόν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για νέες ανατιμήσεις, το επόμενο διάστημα.
«Αυτό [που συμβαίνει] δεν είναι φυσιολογικό», επεσήμανε στο CNBC ο Vito Martielli, ανώτερος αναλυτής δημητριακών και ελαιούχων σπόρων στη Rabobank και συμπλήρωσε ότι δεν έχει δει τίποτα παρόμοιο στα τελευταία 20 χρόνια που παρακολουθεί τον συγκεκριμένο χώρο.
Η Helena Bennett, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής στην ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Green Alliance UK, είναι κατηγορηματική ότι για όλη αυτή την κατάσταση «φταίει» η κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι «ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία, είχε μειωμένη στο μισό παραγωγή λόγω ξηρασίας και υπερβολικής ζέστης, αυξάνοντας την τιμή παραγωγού κατά 112% από το 2022».
Στην ερώτηση πόσο ευάλωτα ήταν τα ελαιόδεντρα στην κλιματική αλλαγή, ο Holland σημείωσε ότι «η λέξη που θα χρησιμοποιούσα είναι “υπερβολικά”» και συνεχίζει «οι παίκτες με τους οποίους μιλάμε είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Πολλά από αυτά τα ζητήματα επιδεινώνονται, φυσικά, με την περισσότερη ζέστη, λιγότερη βροχή, τα πιο ξηρά εδάφη, τη λιγότερη υγρασία και τον δάκο. Έμπειροι εκπρόσωποι του κλάδου, με τους οποίους μιλάμε, αναρωτιούνται πώς θα συνεχίσουν, γιατί αν χάσεις το 40%, το 50%, το 60% της σοδειάς σου και εξακολουθείς να έχεις όλο το κόστος εισροών και το κόστος του λιπάσματος, τη φροντίδα της καλλιέργειας, το πότισμα… το θέμα είναι πολύ κρίσιμο».
Ο πλανήτης αντιμέτωπος με την έλλειψη ελαιόλαδου και οι τιμές ανεβαίνουν ξανά. Οι αναλυτές παραμένουν σε αναμονή και πιστεύουν ότι μια απότομη αύξηση τις επόμενες εβδομάδες δεν θα ήταν έκπληξη.