Αυγά και υγεία: Η υγεία μας θα έπρεπε να έχει την πιο σημαντική θέση στην λίστα προτεραιοτήτων μας. Τα αυγά μπορούν να σας κρατήσουν σε καλή υγεία. Είναι σχετικά φθηνά και δεν θα πιστέψετε τα ωφέλει που παρέχουν.
Είναι ξακουστά τα αυγά για τα πολλαπλά ωφέλει που μας προσφέρουν στον οργανισμό. Γνωστό πως είναι μια εξαίσια πηγή πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας. Επίσης είναι ένα πολλή καλό φαγητό για χάσιμο βάρους εφόσον περιέχουν μόλις περίπου 85 θερμίδες το ένα. Επιπλέον είναι φθηνά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πληθώρα συνταγών. Έχουν όμως και μια πληθώρα άλλων όχι τόσο γνωστών ιδιοτήτων. Δείτε παρακάτω τις 10 συμβουλές μας για το πως να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας.
Έρευνα του University of Eastern Finland έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Τα ευρήματα μάλιστα υποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό συστατικό του σώματος μας. Συμβάλει στην ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς όπως επίσης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Υπάρχουν τρία πράγματα για τη χοληστερίνη που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε:
Συγκεκριμένα ένα μεγάλο αυγό περιέχει 212 mg χοληστερίνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αυγά θα αυξήσουν την «κακή» στο αίμα σας. Το σώμα παράγει συνεχώς χοληστερόλη από μόνη του. Είναι σημαντικό λοιπόν να διευκρινιστεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του, έτσι η χοληστερίνη του αυγού την επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό.
Ένα καλά βρασμένο αυγό, περιέχει πολλές πρωτεΐνες και μπορεί να συγκρατήσει την όρεξή για ώρες. Ένα πρωινό για παράδειγμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες έχει αποδειχτεί πως μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα κορεσμού ακόμη και για τρεις και τέσσερις ώρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες και για αυτό παρέχει αίσθηση κορεσμού και υψηλά επίπεδα ενέργειας.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητα για υγιές δέρμα και μαλλιά, τα μάτια και το συκώτι (εκτός από τη βιταμίνη B2, τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε Β5 και Β12). Μπορεί επίσης να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τα αβγά αλλά και τροφές όπως το κοτόπουλο, τα φασόλια και τα ψάρια που περιέχουν το θρεπτικό συστατικό χολίνη μπορούν να βοηθήσουν στο να παραμείνει νέος ο εγκέφαλός μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άτομα που λάμβαναν στο πλαίσιο της διατροφής τους πολλή χολίνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης ενώ αντιμετώπιζαν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στον εγκέφαλο αλλαγές που συνδέονται με άνοια.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τις πιθανότητες εκδήλωσης τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος σχετίζεται κατά κανόνα με την παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας η τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα αυγά, βοηθά πολύ σε περιπτώσεις που χρειάζονται άμεσες αντιδράσεις, όπως η οδήγηση ή η λήψη γρήγορων αποφάσεων!
Τα αυγά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, του ασβεστίου, των βιταμινών Α και D, της θυαμίνης και της ριβοφλαβίνης. Όλες αυτές οι ουσίες έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Μ. Βρετανία, οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην πρωτεΐνη, καίνε περίπου 70 θερμίδες περισσότερες την ημέρα (αριθμός που αντιστοιχεί σε απώλεια 3,5 κιλών σε ένα χρόνο).