Ο καφές είναι σημαντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η καφεΐνη μεταβολίζεται στην παραξαθίνη. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη συνδετικού ιστού. Με αυτό τον τρόπο, αναβάλλεται, η ανάπτυξη της ίνωσης.
Από εκεί και πέρα, δύο έρευνες, του 2007 και του 2013 δείχνουν πως ο καφές μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του συκωτιού, παρέχει προστασία ενάντια σε ηπατικές νόσους και μειώνει την πιθανότητα κίρρωσης.
Όσον αφορά την ποσότητα, που πρέπει να λαμβάνει ένας άνθρωπος, αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά ημερησίως τα 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Δηλαδή, περίπου 4 κούπες καφέ ή λίγο περισσότερο από 5 δόσεις espresso. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η καφεΐνη υπάρχει τόσο στα αναψυκτικά, όσο και στα ενεργειακά ποτά.
Ο καφές δεν συνίσταται για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, ενώ όσοι είναι κάτω των δεκαοκτώ ετών θα πρέπει να περιορίζονται στα 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως. Από εκεί και πέρα, οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης τη μέρα.
Καφές – Χρήσιμες πληροφορίες: Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσής του
– Προστασία ενάντια στις ασθένειες του συκωτιού.
– Προστασία ενάντια στις ασθένειες του καρκίνου.
– Προστασία ενάντια στην ασθένεια του Πάρκινσον.
– Προστασία ενάντια στον διαβήτη τύπου 2.
– Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.
– Μειωμένος κίνδυνος κατάθλιψης.
– Υποστήριξη σε όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες στο συκώτι.
– Υποστήριξη σε όσους πάσχουν από καρκίνο του συκωτιού.
– Υποστήριξη σε όσους πάσχουν από κίρρωση του ήπατος.
– Υποστήριξη σε όσους πάσχουν από λιπώδη ηπατική νόσο.
– Μείωση ποσοστών θνησιμότητας.
Καφές – Χρήσιμες πληροφορίες: Τα μειονεκτήματα της κατανάλωσής του
– Αύξηση επιπέδων χοληστερόλης.
– Αύξηση πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.