ti-pragmatika-einai-ta-leyka-spyrakia-gyro-apo-ta-matia-kai-o-logos-poy-den-prepei-pote-na-ta-spasete-105266
22:09

Τι πραγματικά είναι τα λευκά σπυράκια γύρω από τα μάτια και ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να τα σπάσετε

22:09
Newsroom

Είναι αρκετά σύνηθες να εμφανίζονται λευκά σπυράκια στην επιδερμία του προσώπου σας, ειδικά γύρω από τα μάτια σας. Μερικοί άνθρωποι κάνουν το λάθος και νομίζουν ότι είναι σπυράκια. Ωστόσο, η σύνθεσή τους είναι διαφορετική και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Σας αποκαλύπτουμε τι είναι στην πραγματικότητα αυτά τα «λευκά σπυριά» και γιατί δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε μόνοι σας στο σπίτι. Θυμηθείτε ότι, σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός επαγγελματία.

Advertisement

Τι είναι;

Advertisement

Το όνομα μπορεί να μην ακούγεται οικείο, αλλά αυτές οι λευκές κηλίδες για τις οποίες μιλάμε αναφέρονται στην πραγματικότητα ως κύστες «milia», που προκύπτει επειδή βγαίνουν πολλές μαζί ή μπορεί να τα ακούσετε και ως «κεχρία». Αυτά τα μικρά εξογκώματα του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε εθνικότητας ή ηλικίας, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνά σε νεογέννητα μωρά.

Advertisement

Αυτές οι κύστες εμφανίζονται όταν η κερατίνη (μια πρωτεΐνη) συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα (χόριο). Τις περισσότερες φορές, είναι λευκές, αλλά μπορεί επίσης να έχουν κιτρινωπή απόχρωση και να έχουν διάμετρο από 1 έως 2 χιλιοστά. Στην πραγματικότητα, εμφανίζονται στο 50% των νεογέννητων και συνήθως βρίσκονται στο μέτωπο, τα μάγουλα, τη μύτη και το πηγούνι τους. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανίζονται στο πάνω μέρος του κορμού και στα άκρα τους.

Γενικά, αυτές οι προεξοχές δεν προκαλούν πόνο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να υποφέρουν από ερυθρότητα και ερεθισμό του δέρματος, κυρίως λόγω της τριβής των κυστών αυτών με ορισμένους τύπους υφασμάτων.

Advertisement

Τί τις προκαλεί;

Στην περίπτωση των νεογέννητων μωρών, η ακριβής αιτία των millia παραμένει άγνωστη. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μπορεί ακόμη και να γεννιούνται με αυτά. Από την άλλη πλευρά, σε ενήλικες, συνήθως συνδέεται με κάποιο είδος προηγούμενης βλάβης του δέρματος, η οποία μπορεί να είναι:

  • Πληγές
  • Εγκαύματα
  • Πολύωρη έκθεση στον ήλιο
  • Παρατεταμένη χρήση στεροειδών κρεμών
  • Θεραπείες όπως δερματική εκτριβή ή αναζωογόνηση δέρματος με λέιζερ
  • Απώλεια της φυσικής ικανότητας του δέρματος για απολέπιση (λόγω γήρανσης)

Πώς να τις ξεφορτωθείτε;

Advertisement

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι μικρές κύστες δεν είναι σοβαρές και θα εξαφανιστούν από μόνες τους σε λίγους μήνες. Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται, το να προσπαθείτε να τις αφαιρέσετε μόνοι σας είναι στην πραγματικότητα μια κακή ιδέα.

Εάν προσπαθήσετε να τις σκάσετε πιέζοντάς τες, θα απογοητευτείτε όταν διαπιστώσετε ότι αυτό δεν λειτουργεί και ως αποτέλεσμα θα έχετε ένα κόκκινο, ερεθισμένο πρόσωπο και αυξημένες πιθανότητες ουλών και λοιμώξεων.

Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την εξάλειψη τους, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην ενίσχυση της γρήγορης ανάρρωσής τους:

  • Καθαρίστε την πληγείσα περιοχή καθημερινά με ένα ήπιο σαπούνι.
  • Χρησιμοποιήστε ατμό για να ανοίξετε τους πόρους σας.
  • Κάντε απολέπιση του δέρματος σας 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.
  • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε αντηλιακό.
  • Αποφύγετε λιπαρές κρέμες ή προϊόντα με βάση το λάδι.
  • Προτιμήσετε τοπικά ρετινοειδή (κρέμες ή τζελ βιταμίνης Α).

Παρόλο που δεν χρειάζεται να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια όταν εμφανιστούν, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που προτιμούν να απαλλαγούν από αυτές για αισθητικούς λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει εφαρμόζοντας μια απλή μέθοδο που δεν απαιτεί αναισθησία και πραγματοποιείται με αποστειρωμένη βελόνα. Υπάρχουν και άλλα είδη θεραπειών, αλλά πρέπει πάντα να ελέγξετε κάθε επιλογή με έναν ειδικό και τον γιατρό σας.