Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι τα λευκά σπυράκια στα μάτια μας, πότε εμφανίζονται και τι σημαίνουν για την υγεία μας

20:00
Newsroom

Λευκά σπυράκια: Πολλοί αναρωτιούνται για τα λευκά σπυράκια που εμφανίζονται στο δέρμα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του προσώπου (σ.σ. ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια). Μήπως αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα; Θέλετε να απαλλαγείτε από αυτά; Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

Λευκά σπυράκια: Ορισμός

Στην πραγματικότητα είναι κύστες με το γνωστό όνομα milia ή ως κεχρία. Όταν εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό, απλά ονομάζονται milia. Αυτές οι μικρές αναπτύξεις του δέρματος μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε εθνικότητας ή ηλικίας, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνές σε νεογέννητα μωρά.

Advertisement

Εμφανίζονται όταν η κερατίνη (μια πρωτεΐνη) συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα (χόριο). Τις περισσότερες φορές, είναι λευκές, αλλά μπορούν επίσης να έχουν κιτρινωπή απόχρωση και έχουν διάμετρο από 1 έως 2 χιλιοστά. Εμφανίζονται σε έως και 50% των νεογέννητων και συνήθως βρίσκονται στο μέτωπο, τα μάγουλα, τη μύτη και το πηγούνι τους. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανίζονται στο πάνω μέρος του κορμού και στα άκρα του μωρού.

Γενικά, αυτές οι κύστες δεν προκαλούν πόνο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να υποφέρουν από ερυθρότητα και ερεθισμό του δέρματος, κυρίως λόγω της τριβής μεταξύ των κυστών και ορισμένων τύπων υφασμάτων.

Advertisement

Λευκά σπυράκια: Αίτια

Στην περίπτωση των νεογέννητων μωρών, η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μπορεί ακόμη και να έχουν γεννηθεί μαζί τους. Από την άλλη πλευρά, σε ενήλικες, συνήθως συνδέεται με κάποιο είδος προηγούμενης βλάβης του δέρματος, η οποία μπορεί να είναι:

Advertisement

– Φλύκταινες
– Εγκαύματα
– Μακροχρόνια βλάβη από τον ήλιο
– Παρατεταμένη χρήση στεροειδών κρεμών
– Διαδικασίες όπως δερμαπόξεση και αποκατάσταση της επιδερμίδας με λέιζερ
– Απώλεια της φυσικής ικανότητας του δέρματος για απολέπιση (λόγω γήρανσης)

Η θεραπεία:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύστες (σ.σ. τα λευκά σπυράκια) δεν είναι σοβαρές και θα εξαφανιστούν μόνες τους σε λίγους μήνες. Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται, το να προσπαθήσετε να τις αφαιρέσετε μόνοι σας είναι στην πραγματικότητα κακή ιδέα.

Εάν προσπαθήσετε να τις σκάσετε πιέζοντάς τις, το μόνο που θα καταφέρετε είναι ένα κόκκινο, ερεθισμένο πρόσωπο με πιθανές ουλές και λοιμώξεις.

Advertisement

Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την εξάλειψη τους, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή τους:

– Καθαρίζετε την πληγείσα περιοχή καθημερινά με ένα ήπιο σαπούνι.
– Χρησιμοποιήστε ατμό για να ανοίξετε τους πόρους.
– Απολέπιση του δέρματος 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.
– Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε αντηλιακό.
– Αποφύγετε πυκνές κρέμες ή προϊόντα με βάση το λάδι.
– Επιλέξτε τοπικά ρετινοειδή (κρέμες ή γέλες βιταμίνης Α).

TAGS:
Advertisement