Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι οι κόκκινες ελιές στο σώμα μας, πότε εμφανίζονται και τι σημαίνουν για την υγεία μας

21:12
Newsroom

Κόκκινες ελιές: Εμφανίζονται μετά τα 25 έως 30 χρόνια και είναι γνωστά ως κερασόχροα αιμαγγειώματα ή στίγματα του δέρματος. Είναι κληρονομικές και αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία.

Εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 50% στους ενήλικες και θεωρούνται αρκετά συνηθισμένες, σύμφωνα με μελέτη.

Advertisement

Επειδή βλέποντας τες οι περισσότεροι σκέφτονται ότι πρόκειται για μελάνωμα να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για καλοήθεις αγγειακές βλάβες. Το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό. Είναι έκτοπες δυσπλασίες αγγειακής φύσης του δέρματος. Είναι όλα τα σκούρα κόκκινα στίγματα που μπορεί να εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος.

Οι κόκκινες ελιές εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα, αλλά τα πιο συνηθισμένα μέρη είναι το στήθος, το στομάχι και η πλάτη.

Advertisement

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κερασοειδές αιμαγγείωμα μπορεί να αλλάξει σχήμα με την πάροδο του χρόνου και να γίνει πιο επίπεδο πάνω στο δέρμα.

Advertisement

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο ξύρισμα και στο ξύσιμο. Μπορεί να σπάσει ή να εμφανιστεί αιμορραγία. Εάν αλλάξει μέγεθος, χρώμα, ή υφή, θα πρέπει να ενημερωθεί γιατρός.

Κόκκινες ελιές : Εμφανίζονται έως και 50% στους ενήλικες

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα μπορεί να συγχέονται με τα αγγειώματα αράχνης, τα οποία είναι ένα είδος κόκκινης κηλίδας, πιο σκούρα στη μέση και έχουν κοκκινωπούς ιστούς που εκτείνονται. Τα αγγειώματα αράχνης, είναι σημάδι ηπατικών προβλημάτων.

Γενικά, οι κόκκινες ελιές είναι αβλαβείς αν δεν αλλάζουν πάρα πολύ. Εάν παραμείνουν τα ίδια με την πάροδο του χρόνου, είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν πόνο ή μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Advertisement

Σε ηλικία κάτω από 30 ετών και χωρίς ιστορικό κόκκινων ελιών στην οικογένεια, αλλά με εμφάνιση στο δέρμα, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για ηπατικές δυσλειτουργίες και ορμονικές αλλαγές.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που υποδηλώνουν ότι το χημικό βρωμίδιο, ένα συστατικό που βρίσκεται στα καθημερινά αντικείμενα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα συστατικά ψησίματος, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα πλαστικά. Αυτό, δημιουργεί μια ορμονική ανισορροπία που οδηγεί σε κερασοειδή αιμαγγειώματα.

Αν εμφανιστούν κόκκινες ελιές το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν, σκεφτείτε ότι το 70% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών, έχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα μικρά κόκκινα εξογκώματα.

Advertisement
TAGS:
Advertisement