Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδής: 10 σημάδια που φανερώνουν ότι υπάρχει δυσλειτουργία και ίσως θα έπρεπε να πάτε στο γιατρό

20:23
Newsroom

Λειτουργία θυρεοειδούς – Συμβουλές για την υγεία: Πολλά προβλήματα υγείας σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτό, οφείλεται στο γεγονός πως κάποιος ασθενής δεν φρόντισε για την πρόληψη της λειτουργίας του, ώστε να «δουλεύει» σωστά. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να δει κάποιος, αν ο θυρεοειδής του δεν λειτουργεί σωστά, μέσω της συμπτωματολογίας.

Λειτουργία θυρεοειδούς – Συμβουλές για την υγεία: Δέκα σημάδια, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί ορθά

Αδικαιολόγητο βάρος: Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει – εκτός των άλλων- και τον μεταβολισμό μας. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, οι ορμόνες του υπολειτουργούν και ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται, με αποτέλεσμα να παίρνουμε αδικαιολόγητα βάρος. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό, ο αδένας υπερ- λειτουργεί, ο μεταβολισμός «τρέχει» και χάνουμε κιλά χωρίς λόγο, ενώ η όρεξή μας αυξάνεται.

Advertisement

Διαμαρτυρία καρδιάς: Η μη φυσιολογική έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε βραδυκαρδία στον υποθυρεοειδισμό και ταχυκαρδία στον υπερθυρεοειδισμό. Ενδεικτικά, στην πρώτη περίπτωση οι παλμοί δεν ξεπερνούν τους 60/ λεπτό ενώ στη δεύτερη φτάνουν τους 90 το λεπτό.

Σκαμπανεβάσματα περιόδου: Οι δύσκολες μέρες του μήνα είναι από μόνες τους… δύσκολες, όταν όμως συνδυάζονται με διαταραχές του θυρεοειδή μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν λίγο παραπάνω. Ο υποθυρεοειδισμός συνήθως συνδυάζεται με μεγαλύτερη διάρκεια και αιμορραγία ενώ το αντίθετο ισχύει για τον υπερθυρεοειδισμό.

Advertisement

Αλλαγές ενέργειας: Η εξάντληση και η υπνηλία, χωρίς να έχετε αυξήσει τις δραστηριότητές σας μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού ενώ η νευρικότητα που μπορεί να συνοδεύεται και από απώλεια ύπνου δείχνει ότι ο υπερθυρεοειδισμός πιθανώς να σας… χτύπησε την πόρτα.

Advertisement

Λειτουργία θυρεοειδούς – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα σημάδια, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί ορθά

Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση, η ξηροδερμία και τα ξηρά ή εύθραυστα μαλλιά σχετίζονται με διαταραχές του θυρεοειδούς. Ωστόσο, αν ο αδένας ρυθμιστεί με την κατάλληλη αγωγή, το πρόβλημα συνήθως μειώνεται ή και εξαφανίζεται. Για να μην ανησυχείτε άδικα, να θυμάστε ότι μια απώλεια μέχρι 50 τρίχες την ημέρα θεωρείται φυσιολογική.

Κρύο – ζέστη: Όπως ήδη είπαμε ο θυρεοειδής επηρεάζει πολλές λειτουργίες, ακόμα και την αντοχή μας στη ζέστη και το κρύο. Στον υποθυρεοειδισμό, παρατηρείται δυσανεξία στο κρύο ενώ στον υπερθυρεοειδισμό δυσανεξία στη ζέστη. Βέβαια, σ’ αυτή την περίπτωση τα πάντα είναι σχετικά και δεν συμπεριλαμβάνουμε τον χιονιά των προηγούμενων ημερών ή τις «καυτές» θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που ενοχλούν λίγο- πολύ όλους μας.

Advertisement

Είμαι «πεσμένος-η»: Μάλλον βρήκατε την αιτία της (αδικαιολόγητης) κακής σας διάθεσης: η χαμηλή παραγωγή της ορμόνης του θυρεοειδή επηρεάζει την παραγωγή της σεροτονίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της χαράς». Όλα δικαιολογούνται τώρα;

Λειτουργία θυρεοειδούς – Συμβουλές για την υγεία: Τα υπόλοιπα σημάδια, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί ορθά

Προδοσία μυαλού: Απώλεια μνήμης για τον υποθυρεοειδισμό και αδυναμία συγκέντρωσης για τον υπερθυρεοειδισμό. Μπορεί να βρήκατε δικαιολογία για τα λάθη που κάνατε στη δουλειά, αλλά με το που ξεκινήσετε την αγωγή, το «θολό» μυαλό θα σας αποχαιρετήσει και θα επανέλθετε δριμύτεροι.

Προσοχή πίεσης: Η αυξημένη πίεση, που συνδέεται με τους χτύπους της καρδιάς, παρατηρείται τόσο σε άτομα με υποθυρεοειδισμό όσο και με υπερθυρεοειδισμό. Καλό θα είναι να την «ελέγχετε» συχνά και να μη επαναπαύεστε γιατί οι πιθανότητες να εμφανίσετε υπέρταση είναι υψηλές.

Υψηλή χοληστερίνη: Αν και η χοληστερίνη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ο υποθυρεοειδισμός φαίνεται ότι ευνοεί την αύξησή της. Αναμφισβήτητα, ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά είναι απαραίτητος για όλους, όμως για τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς υπάρχει ένας ακόμη λόγος: τα λίπη επηρεάζουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και έτσι κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο του. Τροφές όπως το βούτυρο και η μαργαρίνη θα πρέπει να αποφεύγονται.

Advertisement

TAGS:
Advertisement