Θεσσαλονίκη: Ο ΕΟΔΥ θα διενεργήσει πολλά και δωρεάν τεστ σε μεγάλες ουρές ανθρώπων που έχουν σχηματιστεί. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι βρίσκονται στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες δίνουν το «παρών» για να εξεταστούν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Από εκεί και πέρα, στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Οργανισμού. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε πως «Μας ανησυχεί πολύ η Θεσσαλονίκη».
«Τα λύματα δείχνουν πως θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και τις επόμενες ημέρες. Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση είναι δύσκολη και στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Λαμβάνονται παντού μέτρα για lockdown. Σε περιοχές που είναι 5 και 10 φορές χειρότερα από εμάς. Για αυτό κι εμείς συζητούμε με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων» είπε ο κ. Αρκουμανέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά στην πόλη βρίσκονται 15 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.
Θεσσαλονίκη: «Χωρίς πρόσθετα μέτρα θα δεκαπλασιαστούν τα κρούσματα»
Εντωμεταξύ για ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για την πόλη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαντωνίου.
«Με βάση τις τιμές που καταγράφονται στα λύματα της πόλης τις τελευταίες δύο μέρες, σημαίνει ότι, αν δε παρθούν δραστικά μέτρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, τότε σε 15 μέρες με τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα ίσως δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, φτάνοντας τις 4.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ μιλώντας στο ΟΡΕΝ.
Δείτε φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη:
Θεσσαλονίκη: Στις κόκκινες περιοχές
Εντωμεταξύ στις 12:30 το μεσημέρι συνεδριάζουν εκ νέοι τα μέλη της επιτορπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Από το απόγευμα της Τρίτης βρίσκεται σε έναν μαραθώνιο συσκέψεων προπαρασκευαστικού χαρακτήρα. Ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης που όπως όλα δείχνουν θα δρομολογήσει κλιμάκωση των μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας κορωνοιού. Πάντα με κριτήριο την επιλογή στοχευμένων και έξυπνων μέτρων που να χτυπούν στη «ρίζα» το πρόβλημα της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.
Στο μεταξύ, φαίνεται πως η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης οδεύει με ταχύτητα προς το τοπικό lockdown. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως σύντομα μπαίνει στη λίστα με τις «κόκκινες» περιοχές της Κοζάνης, της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και των Σερρών.
Το γενικό και καθολικό lockdown, παραμένει φυσικά πάντοτε στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Το ίδιο και η κυβέρνηση που αποφασίζει μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας στην προχθεσινή ενημέρωση, «το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή».
Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μια σειρά από μέτρα. Άλλα οριζόντια και άλλα στοχευμένα στις επιβαρυμένες περιοχές. Αυτά εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τη δυναμική εξάπλωση του κορωνοιού στη χώρα μας. Θα δώσουν τον χρόνο για αναδιάταξη δυνάμεων για τους επόμενους πραγματικά δύσκολους μήνες, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Τι εξετάζεται
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο περιορισμός των μετακινήσεων του πληθυσμού εκτός των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4. Δηλαδή, στο επίπεδο αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης (σ.σ. αποτυπώνεται με χρώμα πορτοκαλί).
Σε αυτό το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται σχεδόν όλη η Περιφέρεια Αττικής (σ.σ. Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος τομέας Αθηνών, Δυτικός τομέας Αθηνών, Κεντρικός τομέας Αθηνών, Νότιος τομέας Αθηνών, Πειραιάς), η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Σαντορίνη, η Ροδόπη και η Νάξος. Οι δύο τελευταίες περιοχές εισέρχονται από σήμερα στο επίπεδο 3.
Με δεδομένο ότι σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες περιλαμβάνονται οι πολυπληθέστερες της χώρας, Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και κάποιες μικρότερες πλην κομβικές σε επίπεδο υπηρεσιών και δομών, θεωρείται πως το «κλείσιμο» των συνόρων τους και η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους τους. Εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή άλλοι σοβαροί λόγοι, θα κόψει την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού και σε όμορες περιοχές.
Θεσσαλονίκη: Το δεύτερο μέτρο
Το δεύτερο μέτρο που θεωρούν οι ειδικοί πως θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας και την ενεργοποίηση του συναγερμού είναι η χρήση μάσκας παντού, σε όλη τη χώρα. Δηλαδή και στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στα επίπεδα 1 και 2. Δηλαδή, που βρίσκονται στο πράσινο και το κίτρινο. Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοιού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4.
Στο πλέγμα μέτρων που επίσης θα συζητηθούν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πιθανόν να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται επίσης η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλπ, δηλαδή των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κατά πληροφορίες θα συζητηθεί το κλείσιμο όλων των χώρων κατά τρεις ή κατά δύο ώρες νωρίτερα, ανάλογα με την ώρα λειτουργίας που ήδη ισχύει με βάση το επίπεδο συναγερμού. Επίσης, έχει προταθεί ενιαίο ωράριο λειτουργίας σε όλη τη χώρα για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τις εισηγήσεις και αποφάσεις για το ωράριο λειτουργίας αυτών των χώρων θα κριθεί και η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησης τις νυχτερινές ώρες.
Τέλος, το μέτρο της τηλεργασίας θεωρείται σχεδόν μονόδρομος, με την Επιτροπή να το έχει συζητήσει εκτενώς και σε άλλες συνεδριάσεις, και να έχει συμφωνήσει στην αναγκαιότητά του. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι η ποσόστωση των εργαζομένων ανά τομέα και ανά περιοχή με βάση το επίπεδο συναγερμού.
Κοκκινίζει ο χάρτης
Εκτός από τη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης, στα… κόκκινα περνά σήμερα στις 6 το πρωί ο νομός Σερρών, όπως και αυτός των Ιωαννίνων, καθώς εντείνονται περαιτέρω τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, σε 4 κιόλας «κόκκινους» νομούς της χώρας η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 12.30 το βράδυ μέχρι τις 5.30 το πρωί της επομένης.
Ταυτόχρονα, επιβαρυμένες υγειονομικά εμφανίζονται και οι περιοχές της Ροδόπης και της Νάξου, οι οποίες με βάση τα χθεσινά στοιχεία περνούν στο επίπεδο 3, δηλαδή αυτό του πορτοκαλί συναγερμού, από τον κίτρινο, στον οποίο βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.