Ο κορονοϊός συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσά μας και μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώνεται έξαρση του ιού στη χώρα μας.
Ειδικότερα, με μικρή ισχύ κινείται το πρόσφατο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω του πολλά ήπια κρούσματα και μερικές δεκάδες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη, σε καθημερινή βάση, στα νοσοκομεία.
Το νέο στέλεχος Eris, που κυριαρχεί στην Κρήτη και τη νησιωτική χώρα, δεν έχει αναπτύξει ακόμη τη δυναμική του στην ηπειρωτική χώρα, κρατώντας σε εγρήγορση τους αρμόδιους.
Ο κορονοϊός προκαλεί πλέον ήπια λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Τα αυξημένα κρούσματα που εμφανίζονται μετά την επιστροφή πολλών ταξιδιωτών από τις διακοπές τους, αποτυπώνονται και στα στοιχεία που διαθέτει το ygeiamou.gr, αναφορικά με τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή εισαγωγές, νοσηλείες, διασωληνωμένοι, στο σύστημα υγείας.
Πλέον οι νοσηλευόμενοι είναι 418, έχοντας αυξηθεί κατά 28% μέσα σε μία εβδομάδα. Χθες, νοσηλεύονταν 328 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 90 σε ΜΕΘ, εκ των οι 18 διασωληνωμένοι. Έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid, με την τάση να είναι ανοδική από την 1η Αυγούστου – αυξήθηκαν κατά 22%.
Η πλειονότητα των εισαγωγών και κατά συνέπεια των νοσηλειών, καταγράφεται, την τελευταία εβδομάδα, στην Αττική, υποδηλώνοντας και τη διαδρομή των κρουσμάτων.
Ενδεικτικά, χθες, Τρίτη, το 67% του συνόλου των εισαγωγών έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου και νοσηλεύεται σχεδόν το 60% του συνόλου των ασθενών με covid στη χώρα.
Η έξαρση που καταγράφεται από τα μέσα Ιουλίου είναι επίσης μεγάλη και μαρτυρά το αποτύπωμα των διακοπών στην υγεία των πιο ευάλωτων και των ηλικιωμένων, που χρειάζονται νοσηλεία. Στις 14 Ιουλίου 2023, στις απλές κλίνες βρίσκονταν 155 ασθενείς και άλλοι 50 σε ΜΕΘ, συνολικά δηλαδή 205 ασθενείς.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πολλοί έφηβοι και νέοι κόλλησαν κορωνοϊό στις διακοπές τους, φέρνοντάς τον στη συνέχεια και στο ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον, κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές τους στον τόπο κατοικίας τους.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι χρονίως πάσχοντες και γενικά οι ευάλωτοι, εξαιτίας συννοσηροτήτων, όλοι όσοι αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αποτέλεσαν τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού, τροφοδοτώντας και τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της λοίμωξης.
Βεβαίως, σε σύγκριση με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των νοσοκομείων, καθώς φέτος νοσηλεύονται πέντε φορές λιγότεροι ασθενείς με covid, συγκριτικά με τον αριθμό των νοσηλευομένων τον περσινό Αύγουστο. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.250.
Η αντιική θεραπεία που είναι διαθέσιμη και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην αναχαίτιση του κορωνοϊού, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία, έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Ο αριθμός των αιτημάτων που δέχεται η Επιτροπή, η οποία εγκρίνει τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, φέτος, αποτυπώνει επίσης την καθοδική πορεία του κορωνοϊού σε σύγκριση με το περυσινό.
Ενδεικτικά, πέρυσι, στο τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, εγκρίνονταν σε ημερήσια βάση περίπου 800 αντιικές κατ’ οίκον θεραπείες για ασθενείς με covid και φέτος το αντίστοιχο διάστημα ζητούνται και εγκρίνονται περίπου 190 θεραπείες.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι κάθε θεραπεία που χορηγείται, αντιστοιχεί σε μία νοσηλεία που αποφεύχθηκε και σε μία νόσηση που κερδίζεται.
Από τα 2-3 περιστατικά, ξαφνικά η διασπορά του κορονοϊού δεκαπλασιάστηκε, με τον Νίκο Τζανάκη να υπογραμμίζει ότι «σήμερα έχουμε 12 και είχαμε και δύο διασωληνώσεις, έναν ενήλικα και ένα παιδάκι. Το παιδάκι ήταν από άλλο νησί, από Δωδεκάνησα» και εκτίμησε ότι η παραλλαγή Eris μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα το χειμώνα, αλλά για την ώρα δεν πιέζει το σύστημα υγείας, δείχνοντας, όμως, ότι ο κορονοϊός δεν είναι ένας εποχικός ιός.
Για την παραλλαγή ERIS, Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επεσήμανε ότι «υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνωμένων και θανάτων και αυτό οφείλεται στη νέα παραλλαγή ERIS που βρήκαμε και στο δικό μας εργαστήριο στην Κρήτη, στα τέλη του Μάη. Και τώρα, έχει δεκαπλασιαστεί είναι στο 20% με 30% των περιπτώσεων» και εικάζει ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να έχει ήδη επικρατήσει, αλλά δεν έχει αποτυπωθεί, γιατί έχει μειωθεί η επιτήρηση.
«Δεν στέλνονται πλέον μοριακά για να βρίσκουμε τα γονιδιώματα, αλλά πιθανότατα αυτό το οποίο προκάλεσε συρροές στη Μεγάλη Βρετανία και αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, είναι κι αυτό Eris», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, η παραλλαγή Eris «ευθύνεται» για την αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, όπου καταγράφηκε αύξηση, τόσο στις ενδονοσοκομειακές συρροές, όσο και στις ενδοοικογενειακές λοιμώξεις, συμπληρώνοντας ότι «έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και ήδη έχουμε στην κοινότητα αυξημένα κρούσματα, λόγω της οικογένειας κολλάει ο ένας με τον άλλον».
Ο Νίκος Τζανάκης, πάντως, τόνισε ότι η Eris δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να προκαλεί πίεση στο υγειονομικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο κορονοϊός δεν είναι ένας συνηθισμένος αναπνευστικός ιός, ο οποίος κοιμάται το καλοκαίρι και ξυπνάει κάθε φθινόπωρο ή χειμώνα και άνοιξη. Είναι ένας διαχρονικός και μη εποχιακός ιός, το προφίλ και η δυναμική του οποίου, εξαρτάται απολύτως από το επίπεδο των κοινωνικών επαφών» και προειδοποιεί ότι η αύξηση στις συρροές και στα κρούσματα που προκαλεί η Eris «κατά πάσα πιθανότητα προμηνύει ότι τον χειμώνα θα έχουμε θέμα, ίσως και με καινούργιες παραλλαγές, δηλαδή δεν είναι απλό. Δεν παύει να είναι ένας ιός που δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε υγιείς ανθρώπους και σε ανθρώπους με καλά ρυθμισμένα προβλήματα, αλλά αποσταθεροποιεί την υγεία πολύ ευάλωτων υγειονομικά ανθρώπων, που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν αποκλείεται να τους προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα».
Καταλήγοντας, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι «η προτροπή μου είναι στους θεράποντες γιατρούς και στους γιατρούς πρωτοβάθμιας που βλέπουν ανθρώπους με σοβαρά υγειονομικά προβλήματα και με πιθανότητα να νοσήσουν, να τους συνταγογραφούν άμεσα τα αντιικά φάρμακα».