Για επιδημία καρκίνου, η οποία χτυπά κάτω των 50 ετών, κάνουν λόγο οι επιστήμονες, ψάχνοντας να βρουν την αιτία, μετά την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον, σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail.
Η είδηση πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχει καρκίνο, έφερε στην επιφάνεια την ανησυχητική τάση που παρατηρείται, με κορυφαίους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά παρά την πολυετή έρευνα, οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στο τι κρύβεται πίσω.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Κέιτ Μίντλετον, ένας χειρουργός υποστηρίζει ότι μπορεί να ευθύνεται ένας παράγοντας που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Andrew Beggs, ειδικός χειρουργός παχέος εντέρου και ανώτερος κλινικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, υπογράμμισε ότι «μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος περιβαλλοντικός παράγοντας που δεν έχουμε ανακαλύψει, παρά την εκτεταμένη έρευνα. Ο καρκίνος σε νεαρές ηλικίες δεν είναι καθόλου σπάνιος. Διατηρώ μια κλινική για πρώιμο καρκίνο σε ενήλικες και βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους στα 40 τους να προσβάλλονται από καρκίνο».
Πρόσθεσε ότι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση αυτής της τάσης είναι οι καλύτερες μέθοδοι ανίχνευσης καρκίνου, η επίγνωση των συμπτωμάτων και ο καλύτερος έλεγχος γενετικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τα δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα στους νέους.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου, το ποσοστό επίπτωσης μεταξύ των νεότερων Βρετανών (ηλικίας μεταξύ 25-49 ετών) είναι τώρα 162,4 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο, δηλαδή 22% υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της δεκαετίας του ’90.
Συγκριτικά, τα ποσοστά για τους άνω των 75 ετών, που αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν μόνο κατά 9% την ίδια περίοδο.
Τα κρούσματα μεταξύ των κάτω των 50 ετών εξακολουθούν να είναι, με βάση τα στατιστικά, σπάνια και αντιπροσωπεύουν μόνο μία στις 10 περιπτώσεις της νόσου στη Βρετανία.
Ο ογκολόγος Δρ Shivan Sivakumar, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σημείωσε ότι «υπάρχει μια επιδημία νέων (κάτω των 50 ετών) που προσβάλλονται από καρκίνο. Είναι άγνωστη η αιτία του γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν καρκίνο στην κοιλιά».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Karol Sikora, παγκοσμίου φήμης ογκολόγος με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας, ανέφερε στη MailOnline ότι οι ειδικοί δεν είχαν ιδέα τι προκαλεί μια «τρομακτική» αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά μεταξύ νεαρών γυναικών και συμπλήρωσε ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο πίσω από την αύξηση του καρκίνου στους νέους.
Ξεκαθάρισε ότι η αύξηση παρατηρείται εδώ και χρόνια και ότι «δεν έχει καμία σχέση με τον Covid ή με τα εμβόλια – άρχισε να συμβαίνει πολύ πριν. Πιστεύω ότι πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής -παχυσαρκία, λιπαρή διατροφή, καθιστική ζωή, όλη την ημέρα στο γραφείο και φυσικά καλύτερα διαγνωστικά τεστ».
Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων στα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των νέων.
Με βάση τα στοιχεία του Βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου δείχνουν ότι οι γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας των 40, όπως η Κέιτ Μίντλετον, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο, συγκριτικά με έναν άνδρα της ίδιας ηλικίας.
Η Βρετανία δεν είναι ακραία όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών καρκίνου μεταξύ των νέων, με παρόμοια ποσοστά να παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε κόκκινο κρέας και χαμηλές σε φρούτα, καθώς και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, είναι κύριοι παράγοντες κινδύνου.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, την προηγούμενη χρονιά, διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις πρώιμης εμφάνισης καρκίνου αυξήθηκαν συνολικά παγκοσμίως κατά 79% μεταξύ 1990 και 2019.
Οι ειδικοί προέβλεψαν επίσης ότι η επιδημία καρκίνου στους νέους θα αυξηθεί περαιτέρω, κατά 31% επιπλέον, έως το 2030.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η Αυστραλία είχε τον υψηλότερο αριθμό πρώιμων διαγνώσεων καρκίνου στον κόσμο, με 135 κρούσματα ανά 100.000 άτομα το 2022.
Στο δημοσίευμα της Daily Mail υπάρχει διαδραστικός χάρτης που αποτυπώνει τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τον καρκίνο σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.
Η Νέα Ζηλανδία έρχεται δεύτερη, με 119 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στους νέους, ακολουθεί η Πορτογαλία με 89,3 περιπτώσεις, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με 88,6 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.
Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ήταν πολύ χαμηλότερα, αλλά εξακολουθούν να είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, έρχονται στην 28η και 6η θέση, αντίστοιχα.
Σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον χάρτη της Daily Mail, ανιχνεύονται 61,9 περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα κάτω των 50 ετών.
Πάνω από 375.000 περιπτώσεις καρκίνου ανιχνεύονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, που ισοδυναμεί με 1.000 κάθε μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ο καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του εντέρου είναι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καρκίνου.
Διάσημοι Έλληνες με καρκίνο στο παρελθόν, που έδωσαν γενναία μάχη και την κέρδισαν, μιλούν για τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους και δίνουν κουράγιο σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και παλεύουν.
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί, όσο δύσκολο και αν φαίνεται. Είναι μια σκληρή μάχη της ζωής που αρκετοί καλούνται να δώσουν όμως μπορούν να βγουν νικητές. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θυμόμαστε τους διάσημους Έλληνες που αντιμετώπισαν και νίκησαν τον καρκίνο.
Ο Αντίνοος Αλμπάνης δε διστάζει να μιλήσει για την προσωπική μάχη που έδωσε πριν από λίγο καιρό με τη λευχαιμία. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ο Αντίνοος Αλμπάνης έκανε μία νέα ανάρτηση για να μιλήσει για αυτή την ασθένεια αυτή που τρομάζει και μόνο στο άκουσμά της.
Γράφει χαρακτηριστικά: «Έχω δει τον φόβο, την αγωνία, τις λευκές μπλούζες. Έχω δει τις σιωπηλές συσκέψεις, τον οίκτο, τη συγκατάβαση, έχω δει τα θεραπευτικά σχήματα, τους καθετήρες στις φλέβες, τους τομογράφους, έχω δει τον γυμνό μου ώμο, το οίδημα στο χέρι, το κατεστραμμένο μου δέρμα, τώρα, όμως, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θέλω να δεις κάτι κι εσύ. Εσύ, θέλω να δεις ότι δεν ντρέπομαι να δείξω την ασχήμια της αρρώστιας μου, θέλω να δεις ότι δεν έπαψα ποτέ να ονειρεύομαι, να εργάζομαι και να παράγω, θέλω να δεις ότι ακόμα και στα πιο βαθιά σκοτάδια μου άφηνα να μπαίνει φως, θέλω να δεις ότι δεν ξέχασα να αγαπάω, θέλω να δεις ότι δεν υπήρξα ποτέ μελλοθάνατος, θέλω να δεις ότι αν όλοι μας αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, οι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο θα ελαττωθούν κατά 25%. Εξετάσου τώρα. Όχι για το τώρα αλλά για τον επόμενο μεγάλο έρωτα, την επόμενη αγκαλιά, τα επόμενα μπάνια, το επόμενο χαμόγελο που θα συναντήσεις τυχαία στο δρόμο».
H Γωγώ Μαστροκώστα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού την περίοδο που γέννησε την κόρη της. Δε δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την περιπέτεια της υγείας της και να δώσει το παράδειγμα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πολλές Ελληνίδες. «Ο καρκίνος δεν είναι επάρατος. Έχουμε τόσα μέσα, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και υπάρχουν τόσοι τρόποι αντιμετώπισης. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε τέτοιες λέξεις. Πιστεύω ότι πρέπει να την καταργήσουμε αυτή την έκφραση».
O δημοφιλής συνθέτης βγήκε νικητής από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο που είχε στα νεφρά και που ανακάλυψε στο δεύτερο στάδιο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε: “Σε μένα (ο καρκίνος) έρχεται και φεύγει. Είναι μία διαρκής μάχη. Το βασικό είναι ότι πρέπει να μάθουμε όλοι μας να κάνουμε προληπτικό έλεγχο. Μπορείς να σωθείς, να προλάβεις. Είναι μία αρρώστια που χτυπά ανεξαιρέτως. Δεν πρέπει να κατεβάσεις τα χέρια και να το δέχεσαι. Εγώ το πολεμάω”.
Η σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχε, την έκανε να μιλήσει ανοιχτά στο λογαριασμό της στο facebook με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο.
Ο λόγος για την Άντα Λιβιτσάνου που έδωσε την δική της μάχη με τον καρκίνο (κακοήθη όζο) του θυροειδούς που αφαίρεσε και θέλησε να παρακινήσει τον κόσμο να κάνει προληπτική εξέταση θυρεοειδούς μέσα από το κείμενο που ανήρτησε στο προφίλ της στο Facebook. Η ηθοποιός μίλησε για το χειρουργείο που έκανε και την αφαίρεση του κακοήθη όζου που είχε στον θυρεοειδή κάτι που ανακάλυψε τυχαία, μετά από ένα προληπτικό υπέρηχο.
«Είμαι περήφανη για κάθε τραύμα και για κάθε ράμμα το οποίο δείχνει νίκη. Το νέο μου σημάδι από το χειρουργείο θα το φοράω σαν παράσημο απέναντι στον καρκίνο (κακοήθη όζο) του θυρεοειδούς που αφαίρεσα. Το μοιράζομαι μαζί σας γιατί για τρελή μου τύχη το ανακάλυψα τυχαία κάνοντας έναν υπέρηχο προληπτικό. Ηθικό δίδαγμα: η πρόληψη σώζει ζωές. Σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Μετά τη διάγνωση και την πλήρη άγνοιά μου με μεγάλη θλίψη έμαθα ότι τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς μετά το Τσέρνομπιλ εκτινάχθηκαν στο 70% πάνω. Θύματα; Όλοι εμείς. Σας το κοινοποιώ για να σας παρακινήσω να κάνετε προληπτικούς ελέγχους. Ένας υπέρηχος μπορεί να σας σώσει. Υγεία και φως σε όλους.
Με αγάπη,
Άντα”
«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου… Ήμουν τυχερή, γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου, όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη.
O Σπύρος Παπαδόπουλος φάνηκε πολύ δυνατός μπροστά στη διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο στο νεφρό και τα κατάφερε και βγήκε νικητής. Έχει δηλώσει για την μεγάλη περιπέτεια υγείας που πέρασε: «Κοίτα, είπα ο καρκίνος τη δουλειά του και εγώ τη δική μου. Ίσως όταν δεν πιστεύεις, σου είναι και πιο εύκολο. Λες: «εντάξει, ήρθε η ώρα μου, μια χαρά περάσαμε, τέλος τώρα».
«Η μητέρα μου αρρώστησε πρώτη, έζησε 10 χρόνια πολεμώντας τον καρκίνο, δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου να κάνει θεραπείες, ήμασταν συνέχεια στα νοσοκομεία. Μετά από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν 44 ετών, αρρώστησα επίσης και μετά από λίγα χρόνια η αδερφή μου. Αλλά δόξα τω Θεώ, είμαστε εδώ, είναι όλα καλά. Η πρώτη αντίδραση όλων των ανθρώπων είναι γιατί σε μένα; Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά αν μείνεις σε αυτή την αντίδραση δεν θα τη βγάλεις καθαρή. Πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα, να φύγεις γρήγορα από αυτή τη λογική. Αν έμενα στο γιατί σε μένα, δεν θα είχα τρία παιδιά και ίσως να μη ζούσα σήμερα».
“Ναι, είχα ένα μικρό καρκινάκι. Το ανακάλυψα, έκανα βιοψία και το προλάβαμε”, έχει πει στο περιοδικό ΕΓΩ! μιλώντας για τη δική του προσωπική εμπειρία με την ασθένεια αλλά και πως κατάφερε να νικήσει αυτόν τον ύπουλο εχθρό. “Τον φοβήθηκα. Δεν τον υποτίμησα, αλλά τον αντιμετώπισα με δυνατή ψυχολογία. Δεν ξέρω πως θα λειτουργούσα αν δεν είχα δουλειά. Θέλουν θάρρος αυτές οι καταστάσεις”, εξομολογείται. “Τη χαρά και τη λύπη πρέπει να τη βιώνεις χωρίς ακρότητες. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας το βίωσα τελείως μόνος. Στην οικογένεια μου είπα την αλήθεια ήρεμα. Δεν έκανα ανακοινώσεις τύπου… “Πεθαίνω αύριο”. Τώρα πια είμαι καλά”, απαντάει ο παρουσιαστής στην ερώτηση αν τον σόκαρε το γεγονός ότι είχε καρκίνο.
Δεκαεφτά χρόνια πριν, η Βάσια Τριφύλλη πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού και βγήκε νικήτρια. «Πέρασα από πολλές διακυμάνσεις. Στην αρχή πέρασα απέναντι και νόμιζα ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε κάποια άλλη – οι άλλοι μάλιστα το εκλάμβαναν ως γενναιότητα. Όταν συνειδητοποίησα τι μου συμβαίνει, πήγα σε ψυχολόγους, γιατί λένε πως ο καρκίνος του μαστού εκτός από κληρονομικά έχει και ψυχοσωματικά αίτια – γυναίκες που νοιάζονται πιο πολύ για τους άλλους παρά για τον εαυτό τους».
Ο Νίκος Κουρκούλης έχει μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τον καρκίνο. Ο ίδιος δήλωσε: «Είχα καρκίνο στην κεφαλή του πάγκρεας. Οι λέξεις δεν φοβίζουν. Οι γιατροί μου έδωσαν περιθώρια ελπίδας. Δεν πίστεψα μέσα μου ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα, δεν ένιωσα ποτέ ασθενής»
«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να μιλήσω για τον καρκίνο. Αρχικά γιατί βρισκόμουν μέσα στο πρόβλημα, αργότερα γιατί δεν ήθελα να νομίζουν ότι το ρευστοποιώ, το πουλάω. Όταν όμως είδα πως αυτή η ιστορία με τον καρκίνο είναι μια επιδημία και μου τηλεφωνούσαν γυναίκες από τα πιο απίθανα σημεία του κόσμου για να μου ζητήσουν συμβουλές, τότε κατάλαβα πόσο κουράγιο παίρνουν οι άνθρωποι που πάσχουν όταν έχουν μπροστά τους μια συγκεκριμένη περίπτωση, παρόμοια με τη δική τους», έχει δηλώσει στο παρελθόν.
Ο δημοφιλής δημοσιογράφος έχει μιλήσει σε τηλεοπτική εκπομπή για τον καρκίνο που πέρασε. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Κανείς δεν περιμένει ότι θα τον βρει κάτι τόσο κακό. Δεν περνάει από το μυαλό μου ότι εγώ, το θηρίο, που κάνω αυτό, που κάνω εκείνο, που δεν αρρωσταίνω ποτέ θα πάθω αυτό… Και το ‘παθα!».
Είναι γνωστή η σκληρή μάχη που έδωσε πριν μερικά χρόνια για τον καρκίνο που είχε στους λεμφαδένες. Μάλιστα έχει αποκαλύψει πως ένιωσε όταν έπρεπε λόγω των θεραπειών της να ξυρίσει τα μαλλιά της. «Πιο πολύ έκλαψα όταν μου είπαν άτι θα χάσω τα μαλλιά μου, παρά όταν έμαθα για το πρόβλημα της υγείας μου. Για να είμαι ειλικρινής δυσκολεύτηκα πολύ να πάρω την απόφαση να τα ξυρίσω. Αλλά όταν το έκανα και είδα τον εαυτό μου στον καθρέφτη, μου άρεσα γι’ αυτό και κυκλοφορούσα φαλακρή…»
Δίνοντας ένα μάθημα ζωής, η ηθοποιός Αθηνά Τσιλύρα μίλησε με συγκίνηση για την περιπέτεια με τον καρκίνο από την οποία βγήκε νικήτρια και για όσα άλλαξαν στη ζωή της.
«Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο, πήρα τις μαστογραφίες στα χέρια μου, πήγα σε μία γωνιά του νοσοκομείου και άρχισα να κλαίω. Χάθηκα. Δεν ήξερα πού βρισκόμουν, τι θα κάνω, τι με περίμενε. Ήταν πολύ βαρύ στο μυαλό μου να μου λένε: «Έχεις καρκίνο. Αύριο πρέπει να κάνεις μία χειρουργική βιοψία για να δούμε αν έχει επεκταθεί». Εκείνη τη στιγμή ήρθε μία γυναίκα δίπλα μου. Ήταν πάρα πολύ όμορφη. Μου είπε: «Γιατί κλαις;». Της απάντησα: «Από ευτυχία!». «Το εννοείς;», με ρώτησε. «Είσαι με τα καλά σου; Έχω καρκίνο», της απάντησα.
Τότε μου έδειξε το στήθος της και μου είπε: «Κοίτα! Το έχω περάσει. Μην σε νοιάζει! Αν είναι χειρουργήσιμος, περνάει. Να το θυμάσαι». Μου έδωσε τόσο πολύ κουράγιο αυτή η γυναίκα και είπα: «Θα το παλέψω και θα το αντιμετωπίσω». Την περίοδο των χημειοθεραπειών και των ακτινοβολιών είχα δίπλα μου έναν πολύ καλό ογκολόγο. Μιλούσαμε! Τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα μιλάω ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα, γιατί έστω και μία γυναίκα να μ’ ακούσει και να δει ότι δουλεύω, συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά, το έχω ξεπεράσει και είμαι πολύ καλύτερα, ίσως τη βοηθήσω. Πολλές φορές η αρρώστια μπορεί να είναι ευλογία. Σου δίνει τέτοιο χαστούκι που σε κάνει να εκτιμάς τα πράγματα διαφορετικά. Στη διάρκεια των χημειοθεραπειών έλεγα ότι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία θέλω να κοιτώ απλώς τη θάλασσα. Θα είμαι ευτυχισμένη μόνο μ’ αυτό. Έγινα πολύ πιο δυνατός άνθρωπος» είχε πει στο περιοδικό Εγώ.
Είναι γνωστή η μάχη της με τον καρκίνο του μαστού, τον οποίο και νίκησε.