Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Τελικά πρέπει ή όχι να αφήνουμε τα μωρά να κλαίνε τη νύχτα; Τι τους συμβαίνει όταν τα παίρνουμε αγκαλιά

11:31
Νίκη Μουλά

Το κλάμα είναι εξαντλητικό. Μιλάμε για αυτό το κλάμα που μπορεί να διαρκεί πολλή ώρα, που σας κουράζει σωματικά και σας κάνει σχεδόν να ξεχάσετε το λόγο που κλαίγατε. Υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων που φαίνεται να έχει ανοσία στο κλάμα εξάντλησης: τα μωρά.

Με πνεύμονες από σίδερο, μπορούν να κλαίνε για ατελείωτες ώρες – μέχρι να τα πάρετε αγκαλιά. Αλλά θα έπρεπε; Είναι ένα παλιό ερώτημα που διχάζει τις μητέρες εδώ και γενιές. Κάθε γονιός, γιαγιά και μπέιμπι σίτερ έχει τη δική του φιλοσοφία για το εάν πρέπει να παρηγορήσετε ένα μωρό που κλαίει.

Advertisement

Σήμερα, θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να πρέπει να αγνοήσετε το κλάμα και γιατί μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη τον ήχο.

Γιατί λειτουργεί να παρηγορούμε ένα μωρό

Βάζετε το πολύτιμο μωρό σας για ύπνο, και μόλις το βάζετε στο κρεβατάκι, ξυπνάει και φωνάζει. Είστε κουρασμένοι αλλά αισθάνεστε ένοχοι. Θέλετε επίσης να κλάψετε γιατί το μωρό σας δεν θα σταματήσει να κλαίει, αλλά θα το σηκώσετε για να το παρηγορήσετε. Μερικές φορές λειτουργεί αμέσως, μερικές φορές όχι.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το στρες του κλάματος χωρίς καμία παρηγοριά μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη στο παιδί, καθώς και να οδηγήσει σε συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Υπάρχουν επίσης εμπειρογνώμονες ψυχολογίας που λένε ότι αν σηκώνετε αμέσως το παιδί θα οδηγήσει τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα νήπια γρηγορότερα. Και ακόμη μια νέα μελέτη το 2017 λέει ότι να παίρνουμε αγκαλιά τα μωρά όταν κλαίνε, δεν τα κακομαθαίνει.

Advertisement

Οι γονείς που συνηθίζουν να παίρνουν αγκαλιά μωρό που κλαίει, το κάνουν επειδή θέλουν να καλλιεργήσουν εμπιστοσύνη και δέσμευση με το παιδί τους. Προσπαθούν επίσης να καταλάβουν τι χρειάζεται το μωρό, ακόμα και αν είναι μόνο ύπνος. Ο χτύπος της καρδιάς της μαμάς ή του μπαμπά είναι χαλαρωτικό για ένα μωρό, όταν ακουμπάει στο στήθος τους.

Advertisement

Το κούνημα ή η αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει το μωρό να κοιμηθεί και να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους γονείς, αν βρουν ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα. Ένα μωρό που δεν κλαίει επίσης δεν θα ξυπνήσει τα άλλα παιδιά που κοιμούνται στο σπίτι.

Γιατί το κλάμα λειτουργεί

Οι γονείς που επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτή τη μέθοδο έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν τα μωρά τους για ύπνο. Μπορεί να είναι δύσκολο συναισθηματικά και τα αυτιά, αλλά οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί χωρίς συνεχή παρέμβαση. Αλλά και πάλι, είναι δύσκολο για τους γονείς και πολλοί αγωνίζονται να συγκρατηθούν να μην σηκώσουν αγκαλιά το παιδί που κλαίει.

Οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να είναι τουλάχιστον 4 μηνών πριν το δοκιμάσετε αυτό, καθώς τα πιο μικρά μωρά δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα αρκετά για να καλμάρουν μόνα τους. Η ιδέα είναι να βάλετε το μωρό σας να κοιμηθεί, και αν κλάψει, ελέγξτε το κάθε λίγα λεπτά. Μην τρέχετε για να το πάρετε αγκαλιά στο πρώτο σημάδι κλάματος.

Advertisement

Μια αυστραλιανή μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Flinders διαπίστωσε ότι τα μωρά δεν βιώνουν κλιμάκωση στα επίπεδα στρες (κορτιζόλη) όταν αφήνονται να κλάψουν. Χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές μεθόδους για το πείραμα – κλιμακούμενη εξαφάνιση κλάματος και ξεθώριασμα κλάματος κατά τον ύπνο – και έμαθαν ότι τα μωρά που αποκοιμόντουσαν 15 λεπτά πιο γρήγορα από ό, τι αυτά που δεν έκλαιγαν.

Η εξασθένιση του κλάματος συμπεριλαμβάνει τη διατήρηση του μωρού ξύπνιου όσο μπορείτε πριν το βάλετε για ύπνο. Αυτό θα πρέπει να το εξαντλήσει. Η κλιμακούμενη εξαφάνιση κλάματος είχε υψηλότερα αποτελέσματα και συνεπάγεται ότι η μαμά ή ο μπαμπάς αγνοεί το κλάμα για λίγα λεπτά στην αρχή και στη συνέχεια αγνοούν σταδιακά για μεγαλύτερα σετ λεπτών.

Ακόμη τα μωρά ξυπνούσαν σε σύντομες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι γονείς φαινόταν λιγότερο στρεσαρισμένοι. Οι οπαδοί της εξασθένισης του κλάματος μπορεί επίσης να πιστεύουν ότι θα κακομάθουν το μωρό τους, παίρνοντάς το αγκαλιά.

Advertisement
TAGS:
Advertisement