ta-mystika-ton-gynaikologon-gia-na-gineis-mama-meta-ta-40-kane-ayta-ta-9-pragmata-kai-tha-kaneis-paidaki-syntoma-277328
15:55

Τα μυστικά των γυναικολόγων για να γίνεις μαμά μετά τα 40: Κάνε αυτά τα 9 πράγματα και θα κάνεις παιδάκι σύντομα

15:55
Εβίτα
Είναι κρίσιμο να φροντίζεις τον εαυτό σου όταν προσπαθείς να αυξήσεις τη γονιμότητά σου και να συλλάβεις. Ένα υγιές σώμα σημαίνει έναν υγιή αναπαραγωγικό κύκλο και, τελικά, ένα υγιές μωρό.

Γυναίκες που αναβάλλουν τη μητρότητα πιστεύουν ότι αυτή η καθυστέρηση μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια, μεγαλύτερη πιθανότητα ευτυχίας στον γάμο και αυξημένη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν δε έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες στα 34 χρόνια έχουν μεγαλύτερη προσδοκία ζωής, λιγότερα προβλήματα υγείας και τα παιδιά τους εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Advertisement

Πράγματα που επηρεάζουν την γονιμότητα

Ορισμένοι παράγοντες έχουν επιστημονικά αποδειχθεί πως επηρεάζουν τον ρυθμό του βιολογικού ρολογιού σου, είτε τον βοηθούν είτε τον παρεμποδίζουν, είναι οι εξής:

Advertisement

  • Η ηλικία της μητέρα σου όταν μπήκε στην εμμηνόπαυση: Η εμμηνόπαυση σε πολύ νεαρή ή πολύ μεγάλη ηλικία της μητέρας, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και σε εσένα, καθώς οι ερευνητές εκτιμούν την ύπαρξη ενός γενετικού παράγοντα που επηρεάζει αυτήν τη διαδικασία.
Advertisement

  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιλ Λέτζερ, επικεφαλής αναπαραγωγικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Sheffield, η ανεπεξέργαστη χλαμύδια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτικά ωαγωγούς, σάλπιγγες και προβλήματα με τη σύλληψη. Ένα 12% των γυναικών χάνουν την γονιμότητά τους μετά την πρώτη λοίμωξη από χλαμύδια, ενώ μια δεύτερη λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 40%.
  • Η περίοδος:Αν ο κύκλος της περιόδου σου είναι σταθερός, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να παράγεις τις κατάλληλες ορμόνες σε κατάλληλες ποσότητες για να επιτύχεις την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, αν ο κύκλος σου είναι ασταθής ή αν έχεις διακοπές της περιόδου, ενδέχεται να υποφέρεις από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο εμποδίζει την φυσιολογική ωορρηξία.
  • Το βάρος σου:Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 19 ή άνω από 25 μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Οι λεπτές γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν απουσία περιόδων, ενώ οι υπέρβαρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ωορρηξία ή την εμμηνόρροια. Είναι σημαντικό να διατηρείς το βάρος σου εντός φυσιολογικών ορίων για να υποστηρίξεις την υγεία σου και την γονιμότητά σου.
  • Ινομυώματα και ενδομητρίωση:Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται στη μήτρα και μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία και να δυσκολέψουν την εμφύτευση του εμβρύου. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ιστός που προερχόμενος από την επένδυση της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο, υπογονιμότητα και άλλα προβλήματα.
Advertisement

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, ακμή και υπογονιμότητα.
  • Κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
  • Στρες: Το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και να δυσκολέψει τη σύλληψη.

9 τρόποι για καλύτερη γονιμότητα στα 40

Η φυσική μείωση της γονιμότητας με την ηλικία είναι γεγονός, ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά τα 35. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης στα 40. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητά σου.

Advertisement

1) Προσοχή στις τοξίνες

Ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Άνδρες και γυναίκες που έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα, μόλυβδο και οργανικούς διαλύτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. Ορισμένα επαγγέλματα, όπως εργαζόμενοι σε εκτυπωτικά κέντρα, στεγνοκαθαριστήρια, βαριά βιομηχανία, αγροτικές εργασίες, κομμώτριες και οδοντίατροι, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες κατά την εργασία τους.

2) Κόψε τα λιπαρά

Η καθημερινή πρόσληψη υγιεινών λιπαρών είναι σημαντική για την αύξηση της γονιμότητας. Ωστόσο, τα τρανς λιπαρά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα τρανς λιπαρά συνήθως περιέχονται σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια και συναντώνται σε ορισμένες μαργαρίνες, τηγανητά τρόφιμα, επεξεργασμένα προϊόντα και αρτοσκευάσματα. Μια σημαντική μελέτη παρατήρησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση διατροφής υψηλής σε τρανς λιπαρά και χαμηλής σε ακόρεστα λιπαρά συνδέθηκε με στειρότητα. Ειδικότερα, η αντικατάσταση των μονοακόρεστων λιπαρών με τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 31%, ενώ η αντικατάσταση των υδατανθράκων με τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο κατά 73%.

3) Άλλαξε το λιπαντικό

Είναι αλήθεια ότι πολλά λιπαντικά στην αγορά μπορεί να επιβραδύνουν την κίνηση του σπέρματος ενός άνδρα. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα προϊόν που χρησιμοποιεί mineral oil με βάση την υδροξυαιθυλοκυτταρίνη.

Αντίθετα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τις φήμες ότι ορισμένες στάσεις σεξ ενισχύουν τη γονιμότητα. Μετά το σεξ, το σπέρμα βρίσκεται ήδη στον κόλπο και οδεύει προς τη μήτρα. Έτσι, η στάση ή η θέση μετά το σεξ, όπως το να ξαπλώνεις ανάποδα, δεν έχει επιπτώσεις στην πιθανότητα σύλληψης σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

4) Σταμάτησε το κάπνισμα

Μια 35χρονη γυναίκα που καπνίζει έντονα έχει ωοθήκες που φαίνεται να έχουν υποστεί πρόωρη γήρανση, παρόμοια με αυτές των 40χρονων. Αν και η βλάβη στις ωοθήκες δεν αναστρέφεται, είναι θετικό το γεγονός ότι σταματώντας το κάπνισμα δεν προχωράει περαιτέρω.

5) Ισορρόπισε το σάκχαρό σου

Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης, λευκού αλεύρου και επεξεργασμένων τροφών, και αποφύγετε το να μείνετε νηστικοί για περισσότερο από τρεις ώρες. Επίσης, επιλέξτε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν είναι δυνατόν.

6) Ασκήσου ήπια

Τόσο η υπερβολική άσκηση όσο και η πλήρης έλλειψη άσκησης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, θεωρείται ιδανικό να εκτελείτε αερόβια άσκηση για περίπου μισή ώρα, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα.

7) Σεξουαλική πράξη στην σωστή ώρα

Η έρευνα έχει δείξει ότι για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης αν είστε μεταξύ 35 και 39 ετών, συνήθως πρέπει να επιδιώκετε σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον:

  • Είναι καλό να κάνετε σεξ κάθε 2 έως 3 ημέρες.
  • Προσπαθήστε να είστε σε σεξουαλική επαφή περίπου την ώρα της ωορρηξίας, η οποία συνήθως είναι 12 έως 16 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σας.

8) Μείωσε το άγχος

Μπορείς να βελτιώσεις τη γονιμότητά σου με φυσικούς τρόπους. Κάνε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Αφιέρωσε χρόνο για να απολαύσεις τη φύση, να περάσεις χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και να ασχοληθείς με δραστηριότητες που σου φέρνουν χαρά και χαλάρωση.

Συνολικά, υπάρχουν αρκετά εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου με φυσικούς τρόπους. Η λήψη βιταμίνης D, η επαρκής ενυδάτωση, η διατροφή που ενισχύει τη γονιμότητα, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν όλα να βοηθήσουν τη γονιμότητά σου.

9. Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις εφαρμογές ή τα κιτ

Μια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι πρέπει να κάνεις σεξ ακριβώς τη στιγμή που “σκάει” το ωάριο. Το ωάριο παραμένει στη θέση του για ένα ολόκληρο 24ωρο. Ενώ τα κιτ και οι εφαρμογές παρακολούθησης της ωορρηξίας μπορούν να σε βοηθήσουν να γνωρίζεις καλύτερα τον κύκλο σου, ορισμένες γυναίκες μπορεί να προσθέτουν αδικαιολόγητο άγχος παίρνοντας τα πολύ στα σοβαρά.

Επομένως, αντί να βιάζεσαι να κάνεις σεξ όταν σου το λέει η εφαρμογή, χαλάρωσε και τήρησε το πρόγραμμά σου.