Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Τα 10 λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας και προκαλούν βλάβη στα νεφρά μας

13:10
News_Room

Τα νεφρά μας είναι 2 από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας. Με την σωστή τους λειτουργία βοηθούν τον οργανισμό μας σε πάρα πολλά πράγμα τα οποία όταν τα διαβάζει κανείς αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία που έχουν για τον άνθρωπο.

Τα νεφρά και οι λειτουργίες τους.

Το πιο σημαντικό πράγμα στην λειτουργία των νεφρών είναι η αποβολή των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα με τη βοήθεια των ούρων.

Advertisement

Επιπλέον, ρυθμίζουν τα επίπεδα των μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, και το φωσφορικό άλας.

Τα νεφρά ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, διότι παράγουν βασικές ορμόνες οι οποίες είναι απαραίτητες για αυτή τη λειτουργία, και σχηματίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.

Advertisement

Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας η σωστή λειτουργία των νεφρών. Αν με κάποιο τρόπο παρεμποδιστεί αυτή η σωστή τους λειτουργία, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα: εμετός, κακή αναπνοή, αλλαγή στο χρώμα και την ποιότητα των ούρων, ζάλη, φαγούρα στο δέρμα, αναπνευστικά προβλήματα, ξαφνικός πόνος, αναιμία, κόπωση, ή αίσθημα κρύου.

Advertisement

Τα προβλήματα στα νεφρά μπορεί συχνά να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων.

Νεφρά: Μερικές από τις ακόλουθες κοινές – λάθος συνήθειες συμβάλλουν στη βλάβη τους.

1ο. Ανεπαρκής κατανάλωση νερού.

Η έλλειψη νερού στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη των νεφρών, καθώς η ροή του αίματος προς τα νεφρά μειώνεται.

Κατά συνέπεια, παρεμποδίζεται η ικανότητα των νεφρών να αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα με την βοήθεια των ούρων έτσι ώστε οι τοξίνες να συσσωρεύονται στον οργανισμό.

Advertisement

Η συνιστώμενη καθημερινή κατανάλωση νερού είναι τουλάχιστον 10-12 ποτήρια για έναν ενήλικα. Παρόλα αυτά, φροντίστε να μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες νερού.

2ο. Καθυστέρηση της ανάγκης για ούρηση.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες βλάβης στα νεφρά, καθώς τα ούρα παραμένουν για ώρα στην ουροδόχο κύστη και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια στα ούρα, τα οποία μικρόβια προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών.

Επιπλέον, κρατώντας τα ούρα πιέζουμε τα νεφρά μας, πράγμα που συχνά μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και ακράτεια ούρων. Έτσι, δεν πρέπει ποτέ να αναβάλλουμε την ανάγκη για ούρηση.

3ο. Κάπνισμα.

Αυτή η πραγματικά επιβλαβής συνήθεια, η οποία προκαλεί βλάβη σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της νεφρικής νόσου, και σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νεφροπαθών, το κάπνισμα είναι η πρώτη και καλύτερη αιτία του τελικού σταδίου της νεφρικής νόσου.

Advertisement

Επίσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την ροή του αίματος και στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά.

4ο. Δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσότητας πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας, αυξάνει τον κίνδυνο για νεφρικά προβλήματα, καθώς τα νεφρά εξουδετερώνουν και μεταβολίζουν τα αζωτούχα απόβλητα από το σώμα, τα οποία είναι υποπροϊόντα της πέψης των πρωτεϊνών.

Περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και αν έχετε νεφρικά προβλήματα, τότε πρέπει να καταργήστε το τελείως από τη διατροφή σας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπλοκές.

5ο. Υψηλή πρόσληψη αλατιού.

Η συχνή και η μεγάλη ποσότητα αλατιού βλάπτει σοβαρά τα νεφρά και οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού αυξάνει την ποσότητα της πρωτεΐνης στα ούρα, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη νεφρικών προβλημάτων. Όλο το περιττό αλάτι που καταναλώνετε κάνει κακό στον οργανισμό σας, και ιδιαίτερα στα νεφρά.

6ο. Μη επαρκής ύπνος.

Ένα καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό. Οι ιστοί των οργάνων ανανεώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, και όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου, αυτές οι διαδικασίες σταματούν, με αποτέλεσμα την βλάβη των οργάνων.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση και σε υψηλή αρτηριακή πίεση, που αυξάνουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη νεφρικών προβλημάτων.

Να ξεκουράζεστε επαρκώς, καθώς αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γενική υγεία σας και ειδικά τα νεφρά σας.

7ο.Τακτική χρήση αναλγητικών.

Τα παυσίπονα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου, για μείωση της φλεγμονής, και για διάφορους θεραπευτικούς λόγους, μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας, καθώς και άλλα όργανα του σώματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση αναλγητικών μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος προς τα νεφρά και εμποδίζουν τη λειτουργία τους. Έτσι, η μακροπρόθεσμη χρήση αυτών των φαρμάκων οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες των νεφρών, όπως η οξεία νεφρική βλάβη ή η διάμεση νεφρίτιδα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα.

8ο. Καφεΐνη.

Η υπερβολική δόση καφεΐνης στον οργανισμό μας αυξάνει την πίεση του αίματος, και ασκεί πίεση στα νεφρά, οδηγώντας σε νεφρική βλάβη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στην Kidney International, η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται άμεσα με πέτρες στα νεφρά, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα.

Ωστόσο, η κατανάλωση με μέτρο ροφημάτων όπως ο καφές ή το τσάι, δεν είναι επιβλαβής, αλλά θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, της σοκολάτας, του κακάο και των αναψυκτικών.

9ο. Αλκοόλ.

Η αλκοόλη προκαλεί στρες στα νεφρά και στο ήπαρ, και η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη. Επιπλέον, καταφέρνει και αφυδατώνει τον οργανισμό και έτσι να καταστρέφει την φυσιολογική λειτουργία των νεφρών.

10ο. Παράβλεψη κοινών λοιμώξεων.

Η νεφρική βλάβη μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα από παράβλεψη κοινών λοιμώξεων, όπως βήχα, κρυολογήμα, γρίπη, αμυγδαλίτιδα, και φαρυγγίτιδα. Αν δεν αντιμετωπίσετε μια κοινή λοίμωξη, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, οπότε θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε με την κατάλληλη έγκαιρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Προστατέψτε τα νεφρά σας ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μην κάνετε καταχρήσεις και ενημερωθείτε σωστά, είναι η καλύτερη πρόληψη. Η υγεία όλων μας είναι το παν.

TAGS:
Advertisement