Στεφανιαία νόσος: Οι πάσχοντες από έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν επίσης και από διαβήτη. Σχεδόν το 30% των καρδιοπαθών με στεφανιαία νόσο έχουν διαγνωστεί και ως διαβητικοί, ενώ μόλις το 9% του γενικό πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, σύμφωνα με νέα γαλλική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές-γιατροί, με επικεφαλής τη δρα Εμανουέλ Βιντάλ-Πετιό του Νοσοκομείου Bichat-Claude Bernard του Παρισιού, δημοσίευσαν την σχετική έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για 32.694 ασθενείς από το CLARIFY.Το CLARIFY είναι ένα μητρώο παρατήρησης ασθενών με χρόνια στεφανιαία νόσο, από 45 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και την Αφρική, από το 2009-2010 και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος πενταετίας
Μέσα από την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ασθενών με στεφανιαία νόσο εκείνοι με διαβήτη είχαν 38% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς επίσης 28% μεγαλύτερο κίνδυνο για να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό (και στην Ευρώπη). Γενικότερα, οι καρδιοπαθείς με διαβήτη είχαν χειρότερη έκβαση της μελλοντικής τους υγείας.
Σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο, ο διαβήτης σχετίζεται ανεξάρτητα με θνησιμότητα και τα καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη από δημογραφικά στοιχεία. Αυτό παρατηρείται σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και εθνικότητες, παρά τις έντονες διαφορές που παρουσιάζονται στην συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη.
«Οι χώρες που πλήττονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον διαβήτη εμφανίζουν επίσης πολύ αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές νόσους. Τα ευρήματά της έρευνάς μας αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της διατροφής και την αύξηση της άσκησης, σε παγκόσμιο επίπεδο. », δήλωσε η Βιντάλ-Πετιό.
«Ο καθένας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη ελέγχοντας το βάρος του και με την σωματική άσκηση. Ιδίως εκείνοι με καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη χρειάζονται έναν δραστήριο τρόπο ζωής και μία καλή διατροφή για να διασφαλίσουν την υγεία τους. Επίσης, κρίσιμο είναι το κόψιμο του καπνίσματος, καθώς βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερίνης», πρόσθεσε
Μπορείτε να διαβάσετε την επιστημονική έρευνα στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwab011/6211611?login=true