Μπορεί τα ψάρια να είναι πολύ σημαντικά στην υγεία μας και να πρέπει να τα καναλώνουμε συχνά, όμως υπάρχουν κι ορισμένες εξαιρέσεις σε μερικές περιπτώσεις.
Συγκερκιμένα αν και τα ψάρια κάνουν πολύ καλό στην υγεία με τους ειδικούς να μας προτρέπουν να τρώμε συνεχώς, υπάρχουν τρία είδη ψαριών που απαγορεύεται να καταναλώνουμε.
Μπορεί τα ψάρια να έχουν μεγάλη διατροφική αξία, αλλά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.
Διαρκής και επαναλαμβανόμενη είναι η σύσταση των ειδικών για περισσότερη κατανάλωση ψαριών στην καθημερινή διατροφή, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Προτιμότερο είναι να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης και να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, διαμηνύουν οι ειδικοί, επιλέγοντας αυτά με την υψηλότερη διατροφική αξία. Στον αντίποδα, καλό θα ήταν οι καταναλωτές να αποφεύγουν ψάρια με χαμηλή θρεπτική αξία ή εκείνα που προέρχονται από μολυσμένα νερά.
-Η τιλάπια
Η τιλάπια είναι ένα φθηνό ψάρι με χαμηλή θρεπτική αξία, με μόνο 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι ένα από τα ψάρια γλυκού νερού με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία. Συνήθως προέρχεται από την Κίνα, όπου εκτρέφεται σε μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση. Μπορεί να αντικατασταθεί από τον μπακαλιάρο, ο οποίος έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
-Η πάνγκα
Η πάνγκα, που προέρχεται επίσης από την Ασία. Το 90% της πάνγκας προέρχεται από τον ποταμό Μεκόνγκ στη νοτιοανατολική Ασία, ένα από τα πιο μολυσμένα νερά στον κόσμο.
-Η πέρκα
Τέλος, η πέρκα, ένα αφρικανικό ψάρι που καταναλώνεται συχνά σε συνταγές ως παναρισμένα και μαγειρεμένα πιάτα, συνιστάται να αποφεύγεται. Η Οργάνωση Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) συνιστά από το 2017 να αποφεύγεται η κατανάλωση πέρκας από τη λίμνη Βικτόρια στην Αφρική, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ίχνη υδραργύρου στα φιλέτα της, αν και ήταν εντός νόμιμων ορίων.