Σωτήρης Τσιόδρας: Η πανδημία του COVID-19 έχει προσβάλλει και την Ελλάδα ανάμεσα σε άλλα κράτη. Ωστόσο, στις δύσκολες μέρες που περνά, η Ελλάδα, υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί σαν εκείνο. Απλά η ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα είναι καθημερινή και σταθερή. Τελευταία, ο ίδιος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα, καθώς και σε άλλα θέματα. Αναλυτικότερα:
«Αν τα μέτρα αρθούν, θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορωνοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη.
Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη. Στην επαρχία Χουμπέι τα μέτρα κράτησαν 10-11 βδομάδες. Τώρα είμαστε στη φάση των μέτρων. Η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας δίνει χρόνο για να οργανώσουμε τι θα κάνουμε μετά την άρση των μέτρων. Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης».
Όσον αφορά το «μένουμε σπίτι με ελαφρά συμπτώματα» ο κ. Τσιόδρας υπεραμύνθηκε αυτής της τακτικής, τονίζοντας ότι «η στρατηγική μας δεν αλλάζει. Πρόκειται για μία στρατηγική που προτείνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά συμπλήρωσε: «φυσικά και οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, ιδίως αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι ηλικιωμένοι».
Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι με κορωνοϊό εμφανίζουν ήπια νόσο, κατέληξε.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε τέλος, στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν περάσει τον κορωνοϊό και τα συμπτώματά του στο σπίτι, τονίζοντας ότι ελάχιστοι από αυτούς εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία. Μιλώντας για τα τεστ όπου δείχνουν εάν κάποιος έχει χτίσει ανοσία στον κορωνοϊό, είπε ότι όσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα στο νέο ιό, θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον.
«Αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» κατέληξε.