Κορωνοϊός: Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε σήμερα για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουν, οι Έλληνες πολίτες. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας μίλησε επίσης και για τα μέτρα υγιεινής κατά την περίοδο της παρακολούθησης. Αναλυτικότερα:
– Καλός και τακτικός αερισμός των χώρων του σπιτιού.
– Τήρηση των μέτρων υγιεινής, με έμφαση στο καλό και συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι των χεριών. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή των χεριών μας με το πρόσωπο. Ιδίως στα μάτια και τη μύτη που μπορεί να γίνουν πύλες εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών.
– Σε περίπτωση που υπάρχει ηλικιωμένος καλό είναι να παραμένει σε δικό του δωμάτιο. Αν αυτο δεν είναι εφικτό, τότε είναι σημαντικη η τήρηση της απόστασης των δυο μέτρων στον χώρο και ο περιορισμός του συγχρωτισμού μαζί του.
– Όταν υπάρχει ανάγκη χρήσης μάσκας, πχ όταν πρέπει να φροντιστεί ηλικιωμένος ή τυχόν ασθενής με σύμπτωμα λοίμωξης, και δεν είναι διαθέσιμη μάσκα μιας χρήσης, πρέπει να χρησιμοποιείται μαντήλι υφασμάτινο στο πρόσωπο και αυτό στη συνέχεια να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία.
– Σε περίπτωση που μέλος ή μέλη της οικογένειας βγαίνουν εκτός σπιτιού για σοβαρό λόγο, πρέπει κατά την επιστροφή τους να πλένουν πολυ καλά τα χέρια τους και να αερίζουν καλά τα ρούχα τους.
– Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα.
– Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα.
– Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος.
– Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά).
– Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης.
– Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.
– Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
– Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
– Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
– Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2m από το άτομο.
– Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
– Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
– Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
– Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
– Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
– Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
– Αποφυγή επ8αφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
– Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
– Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.