Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Πότε και γιατί εμφανίζονται – Ποιος κίνδυνος παραμονεύει – Τι πρέπει να κάνετε

17:04
Newsroom

Ψυχοσωματικά συμπτώματα – Συμβουλές για την υγεία: Ο όρος ”ψυχοσωματικά” περιγράφει ακριβέστερα αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι παραλήπτες ενός μηνύματος. Ενός μηνύματος, που τους στέλνει το ίδιο τους το σώμα. Σκοπός είναι να στρέψει την προσοχή τους σε κάποια συναισθηματική εκκρεμότητα, την οποία έχουν απωθήσει.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα – Αθανασία Σκαρβελάκη για το στρες: «Σημασία έχει το πως το διαχειριζόμαστε»

«Στρες έχουμε όλοι, όπως επίσης και περιόδους της ζωής μας όπου βρισκόμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση και είμαστε θλιμμένοι. Σημασία όμως έχει ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Το άγχος και η θλίψη πάντα θα μας συνοδεύουν. Ανήκουν στη φύση μας. Είναι σημαντικό όμως να τα διαχειριζόμαστε και όχι να τα αφήνουμε να μας καταδυναστεύουν.

Advertisement

Ο κακός χειρισμός, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, από τα πιο απλά, όπως οι πονοκέφαλοι και η γαστρίτιδα, μέχρι πιο σοβαρές και απειλητικές για την υγεία νόσους».

Advertisement

Ψυχοσωματικά συμπτώματα – Συμβουλές για την υγεία: Ποια όργανα προσβάλλουν

Tο στομάχι: Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, χρόνια γαστρίτιδα, δυσκοιλιότητα, έλκος.

Advertisement

Πνεύμονες: Αναπνευστικές κρίσεις σε καταστάσεις στρες.

Καρδιά: Ο κίνδυνος εμφράγματος την πρώτη μέρα του πένθους για όσους έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο είναι 21 φορές υψηλότερος. Μπορεί να μειώνεται όσο περνούν οι μέρες, όμως, παραμένει ιδιαίτερα υψηλός μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας.

Δέρμα: Τέσσερις στους δέκα ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο του δερματολόγου παρουσιάζουν κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής.

Advertisement

Κεφάλι: Πονοκέφαλοι και ζαλάδες, λόγω έντονων συγκρούσεων, εξαιτίας του αίσθημα ματαίωσης ή της αδυναμίας αποδοχής του ίδιου του εαυτού μας.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα – Συμβουλές για την υγεία: Διατήρηση της ισορροπίας

Όταν καταπνίγουμε τον θυμό, την οργή ή τη θλίψη, τότε αυτά είναι πολύ πιθανό να αναδυθούν με τη μορφή ενός σωματικού συμπτώματος. Γι’ αυτό καλό είναι να εξωτερικεύουμε τέτοιου είδους αγωνίες ή συναισθήματα. Επίσης, η σωματική άσκηση συμβάλλει στην αποφόρτιση από το στρες και τη βελτίωση της διάθεσης.

TAGS:
Advertisement