Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση: Ποια τα αίτια εμφάνισης, τι πρέπει να τρώτε και 6 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της

17:10
Newsroom

Ψωρίαση: Πρόκειται για μία φλεγμονή. Μία χρόνια δερματική ασθένεια, η οποία δημιουργεί βλάβες σε συγκεκριμένο τμήμα του δέρματος. Εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες και γενικότερα σε άτομα ηλικίας 22 έως 55 ετών. Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική, αλλά είναι κληρονομική. Επίσης, παρουσιάζεται συνήθως στην πλάτη, την κοιλιά, στο κρανίο, τα γόνατα, καθώς και τους αγκώνες. Παρακάτω βρίσκονται έξι κρέμες, οι οποίες χρησιμεύουν στη θεραπεία της ψωρίασης. Αναλυτικότερα:

Ψωρίαση: Οι πρώτες δύο κρέμες για τη θεραπεία της

Αλόη βέρα: Είναι φυσικό η αλόη βέρα να είναι στην κορυφή αυτής της λίστας με τις κρέμες για τη θεραπεία της ψωρίασης. Κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις άλλες φυσικές θεραπείες για την ψωρίαση. Αυτό, διότι αποτελεί επίσης τη λύση για πολλές ακόμα παθήσεις του δέρματος. Σύμφωνα με κλινική έρευνα που πραγματοποίηση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάλμε, η αλόη βέρα είναι απολύτως ασφαλής. Επιπλέον, προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η αλόη βέρα έχει πολλές θαυμάσιες φυσικές ιδιότητες για τη θεραπεία της ψωρίασης, όπως αντιφλεγμονώδεις και αναζωογονητικές, ιδίως όταν η απολέπιση προκαλεί επώδυνο κνησμό. Για να αποφύγετε να γρατσουνίζετε τον εαυτό σας πολύ δυνατά από τη φαγούρα, είναι καλή ιδέα να απλώνεται λίγο από αυτό το υγρό αρκετές φορές τη μέρα. Ακόμα καλύτερα είναι να το διατηρείτε στο ψυγείο, ώστε να παίρνετε άμεση ανακούφιση από την αίσθηση του κρύου που θα ακουμπάει το δέρμα σας κατά την εφαρμογή. Επομένως, αν έχετε ήδη στο σπίτι σας φυτό αλόης, μη διστάσετε να κόψετε ένα κλωνάρι όταν χρειαστεί να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Πικρό πεπόνι: Το συγκεκριμένο λαχανικό έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία και την ευεξία μας, ενώ η κατανάλωσή του βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (γεγονός πολύ θετικό για όσους πάσχουν από ψωρίαση) αλλά και για στη μείωση των φλεγμονών. Επιπλέον, μπορεί από αυτό να δημιουργηθεί μια σπιτική αλοιφή που αξίζει κανείς να τη δοκιμάσει χάρη στην αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε το αποφλοιωμένο πικρό πεπόνι, να το κόψετε σε κομμάτια και μετά να το κάνετε πουρέ. Όταν είναι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, απλώστε το στην πάσχουσα περιοχή και αφήστε το για 20 λεπτά πριν το αφαιρέσετε με ζεστό νερό.

Advertisement

Οι επόμενες δύο κρέμες για τη θεραπεία της ψωρίασης

Μπανάνες: Η μπανάνα είναι μεγάλος σύμμαχος εδώ και είναι πολύ εύκολο να αξιοποιήσει κανείς τα πλεονεκτήματά της. Μπορείτε να πάρετε τη φλούδα της μπανάνας και να τρίψετε την εσωτερική πλευρά πάνω στις δερματικές βλάβες που προκαλεί η ψωρίαση. Εναλλακτικά, τι θα μπορούσε να είναι πιο απλό από το να φτιάξετε αμέσως μια αλοιφή μπανάνας απλώς με το να λιώσετε με ένα πιρούνι μια ξεφλουδισμένη μπανάνα; Πάρτε την κρέμα και αφήστε την πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή για 15 λεπτά. Μετά, απλώς ξεβγάλτε τη με ζεστό νερό.

Μαγειρική σόδα: Η μαγειρική σόδα είναι τέλεια στην ανακούφιση της φαγούρας και της απολέπισης του δέρματος. Πρέπει, ωστόσο, να δείχνετε προσοχή με αυτή τη θεραπεία και να την εφαρμόζετε απαλά, ειδάλλως μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί. Συστατικά: 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (30 γραμμάρια), 1/4 του φλιτζανιού νερό (62 ml).

Οδηγίες παρασκευής: Βάζετε τη μαγειρική σόδα σε ένα μπολ και προσθέτετε το νερό σιγά σιγά (το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου). Αναμείξτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα, την οποία θα χρειαστεί να απλώσετε με προσοχή στις ερεθισμένες περιοχές. Αφήστε το 30 λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετέ το με νερό. Αν νιώσετε κάποια αίσθηση καψίματος, ωστόσο, ξεπλύνετέ το νωρίτερα. Στεγνώστε απαλά με μια βαμβακερή πετσέτα.

Advertisement

Ψωρίαση: Οι υπόλοιπες κρέμες για τη θεραπεία της

Τσίλι: Αυτό το συστατικό, που είναι περισσότερο γνωστό για να καρυκεύει τα πιάτα, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο και στην θεραπεία της ψωρίασης. Περιέχει ένα χημικό στοιχείο, την καψαϊκίνη, που μειώνει τον πόνο που εγκαθίσταται στις νευρικές απολήξεις. Σε αυτή την περίπτωση, περιορίζει επίσης τη φλεγμονή, την ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα.

Μπορείτε να βρείτε εκχύλισμα τσίλι στα μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά τρόφιμα. Φτιάξτε μια κρέμα από το εκχύλισμα και νερό ή απλώς σπάστε ένα κόκκινο τσίλι σε ένα γουδί και δημιουργήστε την ίδια περιεκτικότητα αφού το αναμείξετε με νερό. Κατόπιν, απλώστε την κρέμα στην πάσχουσα περιοχή και αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά.

Λιναρόσπορος για τη θεραπεία της ψωρίασης: Οι λιναρόσποροι περιέχουν αιθέρια έλαια που έχουν θαυμάσια αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους του φυτού για να φτιάξετε μια από τις πιο αποτελεσματικές κρέμες για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Advertisement

Συστατικά: 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο (20 γραμμάρια), 1/4 του φλιτζανιού νερό (62 ml). Οδηγίες παρασκευής: Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα γουδί και σπάστε τους καλά μέχρι να πάρετε ένα μείγμα σε σκόνη. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτό το βήμα, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη σκόνη λιναρόσπορου που υπάρχει στο εμπόριο. Προσθέστε νερό λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή κρέμα. Εφαρμόστε στις πάσχουσες από την ψωρίαση περιοχές και αφήστε να δράσει 15 λεπτά. Αφαιρέστε με ζεστό νερό.

Advertisement
TAGS:
Advertisement