Ψείρες της θάλασσας: Σίγουρα, κάποιοι τις ακούν πρώτη φορά. Κάποιοι άλλοι τις γνωρίζουν, αλλά σιωπούν, ενώ άλλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όμως, η αλήθεια είναι πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δεν γνωρίζει γι’ αυτές. Οι ψείρες της θάλασσας είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, όπως και για τα ίδια τα ψάρια. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν οι άνθρωποι να γνωρίζουν κάποιες πληροφορίες γι’ αυτές. Το σίγουρο είναι πως θα φανούν χρήσιμες στο μέλλον.
Πρόκειται για μικροσκοπικά καρκινοειδή παράσιτα, τα οποία αντλούν την τροφή τους από βλεννογόνους. Δηλαδή, είτε από το δέρμα των ψαριών, είτε από το αίμα τους. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί βρίσκονται παντού μέσα στη θάλασσα. Καταμετρώνται σε δισεκατομμύρια και μπορούν να ζουν σε μικρό ή και σε μεγάλο βάθος. Οι καλιγίδες όπως ονομάζονται επιστημονικά, έχουν μικροσκοπικό μέγεθος. Τα δόντια τους είναι κοφτερά και προκαλούν κνησμό δέρματος. Από εκεί και πέρα, συνηθίζουν να δαγκώνουν παιδιά μικρής ηλικίας σε μικρό βάθος. Οι ψείρες της θάλασσας αποτελούν προνύμφες μεδουσών. Πέρα από τον κνησμό, τα θύματά τους φέρουν και εξανθήματα. Μάλιστα, τα εξανθήματα συνδυάζονται με εμετούς, ζαλάδες, ναυτίες, ακόμη και δηλητηριάσεις. Επίσης, για την υποχώρηση των συμπτωμάτων απαιτείται τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) παραπέμπει τους λουόμενους των ελληνικών παραλιών να απευθυνθούν στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας για το αν θα υπάρξουν ψείρες της θάλασσας και στην Ελλάδα. Μείνετε συντονισμένοι στο enimerotiko.gr, διότι θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα, που θα έχουν να κάνουν με το θέμα των καλιγίδων.