provlima-sto-entero-ta-8-proora-symptomata-ti-prepei-na-kanete-49107
19:28

Πρόβλημα στο έντερο: Τα 8 πρόωρα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

19:28
Newsroom

Η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος βοηθά στον έλεγχο και την απώλεια βάρους, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στον έλεγχο της διάθεσης.Το ανοσοποιητικό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το έντερό σας και αυτός είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος να φροντίζετε για την υγεία του.

Η χρήση αντιβιοτικών, τα ταξίδια και η κακή διατροφή μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας της φυσικής χλωρίδας του εντέρου και να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και φούσκωμα.

Advertisement

Η έλλειψη της λακτάσης, η οποία είναι το ένζυμο που απαιτείται για την πέψη του σακχάρου του γάλακτος (λακτόζη), είναι σχετικά συχνή και είναι ένα σύνηθες αίτιο πεπτικών προβλημάτων.

Σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις στο έντερο δεν υποχωρούν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις

Οι 3εις συνήθεις εξετάσεις

● Η κολονοσκόπηση (που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη στους άνω των 50 ετών, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα).

● Ο έλεγχος του θυρεοειδούς (με εξετάσεις αίματος των θυρεοειδικών ορμονών). Η εξέταση του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη, επειδή ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, ενώ ο υποθυρεοειδισμός δυσκοιλιότητα.

● Η γενική αίματος, για τον έλεγχο του αιματοκρίτη

Advertisement

Υπάρχουν οκτώ βασικά συμπτώματα που μας προειδοποιούν πως το έντερό μας νοσεί 

1. Φούσκωμα και μετεωρισμός

Πολλαπλάσια του φυσιολογικού αέρια στο έντερο σημαίνουν μεγαλύτερη συσσώρευση εντερικών βακτηρίων που τα υπερπαράγουν. Η παρουσία τους συνεπάγεται αυξημένη παραγωγή αερίων που παγιδεύονται στο έντερο δημιουργώντας πρήξιμο.

Advertisement

2. Διάρροια

Η οξεία και χρόνια διάρροια μαρτυρά αυξημένη παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων ή μόλυνση από τον μικροοργανισμό Clostridioides difficile. Επιπλέον, με τις συνεχείς κενώσεις αποβάλλονται από το έντερο και καλά βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του.Όταν υπάρχει διάρροια, συνιστάται η παροδική αποφυγή των φρούτων και των λαχανικών, επειδή επιτείνουν το πρόβλημα. Ωστόσο, τα μήλα, οι μπανάνες, τα βραστά κολοκυθάκια και καρότα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο στη διάρροια, χωρίς να επιδεινώσουν την κατάσταση.

3. Δυσκοιλιότητα

Οι φυτικές ίνες περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, κυκλοφορούν και σε μορφή συμπληρωμάτων και με πολύ νερό βοηθούν το τεμπέλικο έντερο να λειτουργήσει.

4. Άγχος

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει και την ψυχική υγεία, ακόμη και το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες ορμόνες που παράγονται στο έντερο ελέγχουν την επικοινωνία του με τον εγκέφαλο. Ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, ενδέχεται να οφείλονται στην κακή λειτουργία των εντερικών ορμονών.

Advertisement

5. Κακή συγκέντρωση

Δεδομένου πως το έντερο παράγει νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη διάθεση, τη σκέψη και τη γνωστική λειτουργία, μία σημαντική ένδειξη κακής εντερικής υγείας είναι, όσο και αν αυτό μας φαίνεται παράξενο, η δυσκολία μάθησης και η κακή μνήμη. Επιπλέον, η δυσλειτουργία του εντέρου σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

6. Δερματίτιδες και ακμή

Το έντερο επηρεάζει την ομοιόσταση της επιδερμίδας και βοηθά να τη διατηρούμε καθαρή και υγιή. Η ακμή,και το έκζεμα και ψωρίαση μπορούν να σχετίζονται άμεσα με προβλήματα στο έντερο.

7. Επιθυμία για γλυκά

Το εντερικό μικροβίωμα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα είδη των τροφών που το τρέφουν και το βοηθούν να αναπτυχθεί και διαφορετικά βακτήρια αποζητούν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Επί παραδείγματι, έντονη παρουσία βακτηρίων που αυξάνουν την ανάγκη για σάκχαρα, μπορούν να διαταράξουν την εντερική λειτουργία.

8. Αύξηση βάρους

Η εντερική μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να επηρεάσει την αυξομείωση του βάρους. Συγκεκριμένα, επιστημονικά ευρήματα έδειξαν πως το εντερικό μικροβίωμα σε δίδυμα παιδιά με αυξημένο βάρος αποτελούταν από περιορισμένη ποικιλία βακτηρίων σε αντίθεση με τα πιο αδύνατα δίδυμα.

Advertisement

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν δείκτες κακής λειτουργίας του εντέρου καθώς, σύμφωνα με μελέτες, σε αρκετές περιπτώσεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, η πολλαπλή σκλήρυνση και η αυτοάνοση ηπατική νόσος έχουν συνδεθεί με την κακή υγεία του εντέρου.

Πώς χαλάμε την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερό μας

-Από το υπερβολικό και μη διαχειρίσιμο στρες

-Από πολύ μεγάλη χρήση αντιβιοτικών

-Από παρατεταμένη χρήση στεροειδών

-Από εντερικές λοιμώξεις

-Από υψηλή λήψη ζάχαρης ή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

-Από τακτή κατανάλωση αλκοόλ

Tips για καλή υγεία του εντέρου

Σωστή διατροφή: Ακολουθήστε μια διατροφή με τροφές ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες. Καταναλώστε καφεΐνη και αλκοόλ μόνο με μέτρο. Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν πεπτικά προβλήματα μπορεί να επιθυμούν να ακολουθήσουν μια περιοριστική δίαιτα, αποκλείοντας τροφές που συνήθως τρώνε για μια περίοδο 7-10 ημερών. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να σημαίνει ότι τα προβλήματα οφείλονται σε δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα. Αν αυτός είναι ο λόγος πρόκλησης των πεπτικών προβλημάτων, τότε μόνο μετά από δύο μήνες πρέπει οι τροφές αυτές σταδιακά να εισέλθουν πάλι στη διατροφή. Μην αποκλείετε μόνιμα από τη διατροφή σας τροφικές ομάδες χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

Ασκηθείτε: Η αερόβια άσκηση και το ήπιο περπάτημα αυξάνουν την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο και να βελτιώσει την εντερική μικροβιακή ποικιλότητα.Οι σωματικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην αποφόρτιση των αρνητικών συναισθημάτων, στον καλύτερο έλεγχο του στρες, στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και τελικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

Χαλαρώστε: Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.