Η συμπτωματολογία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακριθεί κατά τα αρχικά στάδια. Συχνά αναπτύσσονται σιγά-σιγά, και μπορεί να παραμείνουν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν ο σακχαρώδης διαβήτης δεν ανιχνευθεί εγκαίρως, οι επιπτώσεις μπορούν να είναι καταστροφικές για τα αγγεία, τους νεφρούς, τα μάτια, τα άκρα και το νευρικό σύστημα.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα πιθανά σημάδια που θα μπορούσαν να υποδείξουν τον διαβήτη.
Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του διαβήτη, όπως η συχνή ούρηση, η αυξημένη πείνα και δίψα, η θολή όραση, και οι πληγές στο δέρμα που δυσκολεύουν να θεραπευθούν, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα άλλο ενδεχόμενο πρώιμο σύμπτωμα του διαβήτη. Αυτό το σύμπτωμα μπορείτε να το παρατηρήσετε όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα.
Διαβήτης τύπου 2: Η “φρουτώδης” ή “γλυκιά” οσμή των ούρων
Εάν εκδηλώσετε ξαφνικά μια ευχάριστη, γλυκιά οσμή στα ούρα σας, αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία υπερβολικής συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δρ. Jamin Brahmbhatt, ειδικού ουρολόγου και επικεφαλής χειρουργικής στο νοσοκομείο Orlando Health South Lake.
«Αυτή η αλλαγή της μυρωδιάς στα ούρα είναι ένδειξη ότι η γλυκόζη στο αίμα σας είναι πολύ υψηλή». Η ανεβασμένη γλυκόζη είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του διαγνωσμένου, ή κακώς ελεγχόμενου διαβήτη. «Για μερικά άτομα, η φρουτώδης οσμή των ούρων είναι το πρώτο σημάδι ότι έχουν αναπτύξει διαβήτη», πρόσθεσε η δρ. Brahmbhatt.
Επιπλέον, η αλλαγή στην οσμή των ούρων μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας σοβαρής επιπλοκής του διαβήτη που απειλεί τη ζωή του ασθενούς. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γλυκιά οσμή των ούρων μπορεί να σχετίζεται με τη διαβητική κετοξέωση (diabetic ketoacidosis – DKA), μια κατάσταση που θεωρείται απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Η DKA μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 και συνήθως είναι πιο κοινή όταν ο διαβήτης δεν έχει διαγνωστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Όταν τα κύτταρα δεν έχουν πρόσβαση στη γλυκόζη, αρχίζουν να διαλύουν το λίπος για ενέργεια. Οι προκύπτουσες χημικές ουσίες ονομάζονται κετόνες», εξηγεί η δρ. Brahmbhatt.
Στους ασθενείς με διαβητική κετοξέωση (DKA), οι κετόνες συσσωρεύονται στο αίμα, προκαλώντας υπερβολική οξύτητα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να “δηλητηριάσει” το σώμα και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως το διαβητικό κώμα, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και στον θάνατο.
Ίσως είναι απλώς ουρολοίμωξη
Ενώ η γλυκιά οσμή των ούρων μπορεί να σχετίζεται με τον διαβήτη ή τη διαβητική κετοξέωση (DKA), μπορεί επίσης να οφείλεται σε πιο προσωρινά προβλήματα, όπως η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
Σε αυτήν την περίπτωση, η αλλαγή στο άρωμα των ούρων σας συμβαίνει επειδή βακτήρια έχουν εισβάλει στον ουροποιητικό σας σύστημα. Συνήθως, θα σημειώσετε και άλλα συμπτώματα, όπως πιο συχνή και πιο επίπονη ούρηση.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να σας προτείνει αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και της λοίμωξης.
Όταν κάτι μας φαίνεται παράξενο συμβουλευόμαστε το γιατρό μας:
Κανονικά, τα ουρά σας πρέπει να είναι διάφανα, άοσμα και η ούρηση να γίνεται χωρίς πόνο ή δυσκολία. Επιπλέον, το χρώμα των ούρων θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο, το οποίο προκαλείται από τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης του αίματος κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης των αποβλήτων από τους νεφρούς.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στο χρώμα, την οσμή ή τη συχνότητα των ούρων, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν υγειονομικά προβλήματα που απαιτούν προσοχή και αξιολόγηση.