Έχουμε σχεδόν διανύσει το 1/3 του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι Έλληνες και ξένοι στοχεύουν σε καλοκαιρινές διακοπές. Δεν είναι μόνο λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Δηλαδή, επειδή το τραβάει ο καιρός. Είναι και για άλλους λόγους. Έχει να κάνει και με το ότι από το Σεπτέμβριο όλοι θα μπουν σε κανονικούς ρυθμούς, με ιδιαίτερα βεβαρυμένο πρόγραμμα.
Το δύσκολο πρόγραμμα του φθινοπώρου, της άνοιξης και του καλοκαιριού έχει να κάνει με τα παιδιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν οικογένειες, με παιδιά. Τα παιδιά τους από το Σεπτέμβριο ξεκινούν το σχολείο και τις δραστηριότητες. Γι’ αυτό οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει μέχρι τις 15 Αυγούστου να πάνε τις διακοπές τους. Αυτό, διότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αποτελεί τον προθάλαμο του χειμερινού προγράμματος.
Ωστόσο, σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να συμπεριληφθούν υπόψιν. Οι ειδικοί ψυχολόγοι αναφέρουν ότι ο αριθμός της καλοκαιρινής άδειας βρίσκεται σε συνάρτηση με τη ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια ευχάριστων στιγμών και καλής διάθεσης. Δηλαδή, με λίγα λόγια, μέσα στις στιγμές απόλαυσης.
Ο καθηγητής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημιου του Άαρχους της Δανίας, Peter Vuust, αναφέρει: «οι διακοπές διεγείρουν τα επίπεδα ντοπαμίνης με συνεχείς προκλήσεις των επιπέδων προσαρμογής του οργανισμού σε νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και καινούριες καθημερινές συνήθειες».
Μία τέτοια συνήθεια, μπορεί να κάνει κάποιον να νοσταλγεί, έπειτα από λίγο καιρό, το γραφείο και το σπίτι του. Αυτά προσθέτει ο ίδιος.
Ποιος είναι, όμως, ο ιδανικός αριθμός για τις καλοκαιρινές διακοπές;
Σύμφωνα, με τον Jeroen Nawijn: «οι δύο εβδομάδες, και όχι παραπάνω, είναι το ιδανικό διάστημα, ώστε να αφομοιώσει ο οργανισμός τις νέες συνθήκες, να χαλαρώσει και να αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, χωρίς ωστόσο να πάει στο άλλο άκρο».