Το τζίντζερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά φυτά στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, καθώς είναι μια τροφή που βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Της: Έπη Τρίμη
Αυτό το φυτό της οικογένειας Zingiberaceae, με την επιστημονική ονομασία zingiber officinale roscoe rhizome, χαρακτηρίζεται από πικάντικη και πικρή γεύση και έχει διάφορα οφέλη για την υγεία.
Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο, καθώς και σε βιταμίνες όπως C, B3, B6, B1, B2, B9 και βιταμίνη Ε.
Το τζίντζερ έχει επίσης φυτοχημικά όπως φλαβονοειδή, τανίνες, shogaol, paradols και gingerol, το ενεργό συστατικό αυτού του φυτού στο οποίο αποδίδονται αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.
Ακριβώς η τζιντζερόλη είναι το συστατικό που θα ήταν υπεύθυνο για την πρόληψη της εμφάνισης πέτρες στα νεφρά και την ανακούφιση από την ταλαιπωρία που προκαλείται από αυτή την ασθένεια λόγω των αναλγητικών ιδιοτήτων της.
Το τζίντζερ βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης, ενώ βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας λόγω της αγγειοδιασταλτικής του λειτουργίας.
Μια άλλη χρήση που δίνεται στο τζίντζερ είναι για τη θεραπεία ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων, καθώς από την κατανάλωσή του παράγεται σάλιο, βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και έχει αντιεμετικές ιδιότητες (κατά της ναυτίας και της ζάλης).
Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τα μεγάλα οφέλη του τζίντζερ, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή του καθώς οι επιπτώσεις που έχει στην αρτηριακή πίεση, το κυκλοφορικό και την πέψη μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές εάν συνδυαστεί με άλλες θεραπείες που περιλαμβάνουν συστατικά όπως το τζίντζερ. νιφεδιπίνη, διτιαζέμη, ισραδιπίνη ή αμλοδιπίνη.
Τρόποι κατανάλωσης του τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί ως καρύκευμα σε σαλάτες, φαγητά και ορισμένα γλυκά.
Δοσολογία που πρέπει να καταναλώνεται το τζίντζερ
Το τζίντζερ σίγουρα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας αλλά αυτά δεν αυξάνονται αναλογικά με την δοσολογία.
Εννέα γρ την ημέρα θα σας δώσει όλα τα οφέλη που χρειάζεστε ενώ δεν ενδείκνυται να ξεπερνάνε τα 4 γρ την ημέρα, άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αιμορραγίας.