H επικονδυλίτιδα του αγκώνα συνιστά μια πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται έντονος πόνος στην έξω (tennis elbow) ή την έσω πλευρά (golfer elbow) του αγκώνα που έχει ως αίτιο την έντονη καταπόνηση του αγκώνα (σύνδρομο υπέρχρησης).
Παθόντες είναι οι χειρονάκτες και η συμπτωματολογία της πάθησης μπορεί να είναι έντονη και χρόνια.
Η επικονδυλίτιδα μπορεί να αφορά την έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα αλλά και στις δύο εκδοχές η συχνή σύσπαση των μυών που καταφύονται στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα προκαλεί υπέρμετρη φόρτιση και τραυματισμό των τενόντων της περιοχής.
Η έξω επικονδυλίτιδα ονομάζεται σχετίζεται με τη τενοντίτιδα των μυών που εκτείνουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έξω επικόνδυλο του αγκώνα Στον αντίποδα η έσω (golfer elbow) σχετίζεται με την τενοντίτιδα των μυών που κάμπτουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα.
Ο πόνος εμφανίζεται ή/και επιδεινώνεται σε όσους κάνουν εργασίες με τα χέρια. Όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει οι πάσχοντες δεν μπορούν να κάνουν ακόμη και απλά πράγματα όπως να σηκώσουν ένα ελαφρύ αντικείμενο, να σφίξουν τη γροθιά ή να ξεβιδώσουν ένα καπάκι.Η συνεχιζόμενη χρήση του χεριού, και η επανάληψη των ίδιων κινήσεων, προκαλούν συνεχόμενες ρήξεις παρόλο που ο οργανισμός κάνει ό,τι μπορεί να αυτοιαθει. Έτσι εμφανίζεται ουλώδης ιστός μέσα στη μάζα του τένοντα, με αποτέλεσμα ελάττωση της αντοχής και πόνο.
Ο πόνος δεν πρέπει να σας αφήσει αδιάφορους καθώς πάντα προειδοποιεί για ένα πρόβλημα που υποβόσκει.
Ο αγκώνας είναι η άρθρωση ανάμεσα στο βραχιόνιο οστό και τα οστά του αντιβραγχίου, την κερκίδα και την ωλένη. Αποτελείται από τρεις αρθρώσεις οι οποίες βρίσκονται εντός κοινής αρθρικής κοιλότητας. Επιτρέπει την κάμψη του αντιβραγχίου σε σχέση με τον αγκώνα και τον πρηνισμό ή υπτιασμό του αντιβραγχίου, δηλαδή την μετακίνηση της πρόσθιας επιφάνειας του αντιβραγχίου ραχιαία και ανάποδα. Σημαντικά ανατομικά χαρακτηριστικά στην περιοχή του αγκώνα είναι το ωλέκρανο (οστέινο εξόγκωμα στην άκρη του αγκώνα), ο αγκωνιαίος βόθρος και οι επικόνδυλοι.
Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξει πρώιμες ρήξεις του τένοντα στον αντίποδα οι ακτινογραφίες δεν παρέχουν κάποια πληροφορία, εκτός αν συνυπάρχει οστικό υπόστρωμα (ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Ο γιατρός θα σας ζητήσει ένα πλήρες ιστορικό, τα συμπτώματα που νιώθετε και θα ζητήσει να μάθει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Ο γιατρός πιέζει το σημείο του επικονδύλου, για να διαπιστώσει αν πονάτε και πόσο πονάτε. Στη συνέχεια, σας ζητάει να σηκώσετε τα δάχτυλά σας, ενώ την ίδια στιγμή τα πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, ασκώντας αντίσταση. Η κίνηση αυτή ενεργοποιεί τους εκτείνοντες μυς. Εάν κατά την εξέταση αυτή νιώθετε πόνο, συμπεραίνουμε, συνήθως, ότι το πρόβλημα είναι επικονδυλίτιδα.
Η αποθεραπεία γίνεται συντηρητικά στην αρχή και περιλαμβάνει ανάπαυση, ακινητοποίηση του αγκώνα για 2- 3 εβδομάδες, φαρμακευτική αγωγή αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και εφαρμογή ζεστών ή κρύων επιθεμάτων.
Μερικές φορές, ένας κινησιοθεραπευτής συμβάλλει στη θεραπεία, πιέζοντας τον τένοντα (εγκάρσια μάλαξη σε βάθος), για να «δια- λύσει» του κόμπους που έχουν δημιουργηθεί στο επίπεδο των μυών ή των οστών (συμφύσεις). Αυτή η μέθοδος μπορεί στιγμιαία να προκαλεί πόνο, είναι όμως αποτελεσματική για τη μείωση των καθημερινών πόνων.
Η θεραπεία με ειδικούς υπερήχους βοηθά αποτελεσματικά. Αυτά τα ηχητικά κύματα δημιουργούν μικροτραύματα που προωθούν τις φυσικές διεργασίες επούλωσης.
Σε περιπτώσεις χρόνιας και υποτροπιάζουσας φλεγμονής ο γιατρός θα προτείνει τη χειρουργική επέμβαση
Η επέμβαση γίνεται σε χειρουργείο ημέρας με τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή στο σημείο έκφυσης των εκτεινόντων ή καμπτήρων μυών στην περιοχή του έξω ή έσω επικόνδυλου αφαιρώντας ουλώδη ιστό από τη μάζα του τένοντα.