Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να προκληθεί από πρόσφατο αθλητικό τραυματισμό ή πιο συχνά μπορεί να σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Εάν πάσχετε από πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις, γνωρίζετε από την προσωπική σας εμπειρία ότι μπορεί να είναι επώδυνος και ενοχλητικός στην καθημερινή ζωή. Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να θεραπευτεί από κάποια συγκεκριμένη διατροφή, μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα και μπαχαρικά βοηθούν τους ασθενείς – αφού λειτουργούν σαν φυσικές θεραπείες.
Κάναμε μια έρευνα και βρήκαμε όλα τα τρόφιμα που, όταν προστεθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, θα σας απαλλάξουν από τον πόνο και τη φλεγμονή, ενισχύοντας τα οστά σας και βελτιώνοντας την καθημερινή σας ζωή στο σύνολό της.
1. Φρούτα
Είναι κοινώς γνωστό ότι τα φρούτα περιέχουν πολλές βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ειδικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αλλά συντελούν και σε περισσότερα από αυτό.
Σταφύλια: Εκτός από τη γεύση τους, τα σταφύλια, λόγω μιας φυτικής ένωσης που περιέχουν, η οποία ονομάζεται προανθοκυανιδίνη, μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις.
Εσπεριδοειδή: Είναι ευρέως γνωστό ότι το σώμα μας ]χρειάζεται τη βιταμίνη C, ειδικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονώδους αρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις.
Κεράσια: Τα κεράσια, και ιδιαίτερα ο χυμός τους χωρίς ζάχαρη, έχει αποδειχθεί ότι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Μια μελέτη σε γυναίκες με αυτήν την ασθένεια έδειξε ότι μετά την κατανάλωση στυμμένου χυμού από κεράσι για μόλις 3 εβδομάδες, τα επίπεδα δεικτών της φλεγμονής μειώθηκαν και επίσης μέρος του πόνου τους ανακουφίστηκε.
2. Λαχανικά
Οι γονείς μας έλεγαν, “Φάτε τα λαχανικά σας!” όλη την ώρα και είχαν δίκιο. Τα λαχανικά είναι πράγματι ευεργετικά για την υγεία μας.
Σπανάκι: Ο Popeye αγαπούσε το σπανάκι επειδή είναι τόσο νόστιμο όσο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μία από τις ενώσεις του είναι η καμπεφερόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, τον πόνο και επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.
Μπρόκολο: Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη που βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο των αρθρώσεων και συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ίσως τώρα που ξέρετε πόσο καλό κάνει, να σκεφτείτε να καταναλώνετε συχνότερα αυτό το θαυμάσιο λαχανικό.
Σόγια: Η σόγια είναι επίσης ευεργετική. Είναι πλούσια σε λιπαρά, σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ανακουφίζουν από τον φλεγμονώδη πόνο των αρθρώσεων. Αυτό ισχύει μόνο για την κατανάλωση του ίδιου του λαχανικού και όχι για τα προϊόντα σόγιας με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι.
Κόκκινα φασόλια: Τα κόκκινα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης όπως και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο που όλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
3. Μπαχαρικά
Εκτός από την προσθήκη της επιπλέον γεύσης στα πιάτα μας, τα μπαχαρικά έχουν πολλές ιδιότητες. Για να αξιοποιήσετε τις περισσότερες από τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες, είναι προτιμότερο να τα προσθέσετε στο νερό και να φτιάξετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα με αυτά.
Σαφράν ή κουρκούμη: Δρουν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κροκίνης, που είναι μία από τις κύριες ενώσεις στο σαφράν, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και δρα αποτελεσματικά σε άτομα που πάσχουν από πόνο στις αρθρώσεις.
Τζίντζερ: Μια μελέτη των επιδράσεων του τζίντζερ σε άτομα που παρουσίαζαν σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις του γονάτου έδειξε ότι λίγο μετά τη χρήση του, το 63% των ασθενών ανέφερε υψηλή ανακούφιση από τον πόνο.
Σκόρδο: Το σκόρδο έχει θαυματουργές επιδράσεις όταν πρόκειται για συμπτώματα και πρόληψη ασθενειών. Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βοήθεια των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτες, το σκόρδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και των οδυνηρών συμπτωμάτων της.
Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι κυρίως γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και για την ενίσχυση του μεταβολισμού. Επιπλέον, περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πολυφαινολική που είναι αντιφλεγμονώδης και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι συστατικά, που επίσης περιέχονται στο πράσινο τσάι, σταματούν την καταστροφή των αρθρώσεων σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
4. Άλλα τρόφιμα
Ο κατάλογος των τροφίμων που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις δεν περιορίζεται σε φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά.
Ψάρια και ιχθυέλαια: Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα και τα ιχθυέλαιά τους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνιυν δραστικά τον πόνο στις αρθρώσεις. Οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης D βοηθούν επίσης στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και παρόμοιων ασθενειών.
Τρόφιμα ολικής αλέσεως: Παρόλο που πρέπει να αποφεύγονται τα δημητριακά προϊόντα, τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως καφέ ζυμαρικά, πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι και δημητριακά ολικής αλέσεως, λόγω των ενώσεών τους, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης που ονομάζεται C-αντιδραστικό στο αίμα μας. Αυτή η πρωτεΐνη σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.
Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D που επίσης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τα οστά και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλουν εξαιρετικά σε μια ισορροπημένη διατροφή και βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου από την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα.
Καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα: Όλα οι ξηροί καρποί είναι θρεπτικοί, αλλά τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα περιέχουν πραγματικά υψηλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, πρωτεΐνης και άλφα-λινολενικού που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της οστεοαρθρίτιδας και του πόνου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.