Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Πόνος στα γόνατα: 10 φυσικοί τρόποι για τον μειώσετε – Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε

11:48
Νίκη Μουλά

Ο πόνος στα γόνατα δεν γνωρίζει ηλικία, αφού μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ανθρώπου και να του δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Το γόνατο είναι μια άρθρωση που αποτελείται από οστά, μυς, τένοντες, συνδέσμους και υγρά. Οι τένoντες και οι μύες επιτρέπουν στο γόνατο να κινηθεί και να μπορεί να λυγίσει, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε. Ωστόσο, όταν μία από αυτές τις δομές έχει φλεγμονή, σπάει ή τραυματίζεται με κάποιον τρόπο, τα προβλήματα στο γόνατο και ο πόνος αυξάνονται.

Advertisement

 

Πόνος στα γόνατα: Επιβάλλεται η ιατρική βοήθεια

 

Advertisement

Αυτή η ενόχληση μπορεί να σας περιορίσει όταν ολοκληρώνετε καθημερινές δραστηριότητες όπως η σωματική άσκηση, το σήκωμα βάρους, ακόμη και το περπάτημα.

Advertisement

 

Το σημαντικό είναι να ζητήσετε ιατρική βοήθεια μόλις αρχίσει η ενόχληση, ώστε το γόνατο να μπορεί να εξεταστεί διεξοδικά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εγκαίρως. Αυτό θα αποτρέψει σημαντικές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε χειρουργική επέμβαση.

 

Advertisement

Πόνος στα γόνατα: Ποιες τροφές μπορούν να τον μειώσουν

 

Εκτός από την επίσκεψη στον γιατρό σας, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ορισμένες τροφές που μειώνουν με φυσικό τρόπο τον πόνο στο γόνατο.

 

Πόνος στα γόνατα: Βγάλτε το junk food από τη διατροφή σας

 

Advertisement

 

Το junk food είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας γενικότερα και ειδικότερα των γονάτων.

 

Αυτά τα προϊόντα περιέχουν υπερβολική ποσότητα λιπαρών, χοληστερόλης και αλατιού, τα οποία προκαλούν μεγαλύτερη φλεγμονή στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων.

 

Εάν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε ή να πάτε στο σπίτι σας για να φάτε, προσπαθήστε να πάρετε μαζί σας μερικές υγιεινές επιλογές όπως smoothies ή σαλάτες.

 

Μπορεί να σας είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών. Ωστόσο, θα προσαρμοστείτε σύντομα όσο περνάει ο καιρός και καθώς θα αρχίσετε να βλέπετε τα οφέλη.

 

Μια άλλη καλή επιλογή είναι να πάτε σε ένα εστιατόριο όπου μαγειρεύονται ισορροπημένα φαγητά. Είναι εύκολο να βρείτε εστιατόρια με αξιοπρεπείς τιμές και καλό φαγητό σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος.

 

Πόνος στα γόνατα: Καταναλώνετε περισσότερα αβγά

 

Τα αβγά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την προστασία των αρθρώσεων και τη μείωση του πόνου στα γόνατα.

 

Μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους και είναι ιδανικά για να πειραματιστείτε στην κουζίνα.

 

Πόνος στα γόνατα: Συμπεριλάβετε τακτικά το ψάρι στη διατροφή σας

 

Θα αρχίσετε να βλέπετε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του ψαριού, τρώγοντάς το τρεις φορές την εβδομάδα.

 

Στην ουσία, ο πόνος στο γόνατό σας θα μειωθεί σημαντικά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ειδικά όταν οι αρθρώσεις σας έχουν φλεγμονή.

 

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ψαριών για να φάτε. Έτσι δεν θα είναι δύσκολο να βρείτε κάποια που είναι προσιτά στην τιμή και νόστιμα.

 

Πόνος στα γόνατα: Καταναλώνετε ορό γάλακτος

 

Σας προτείνουμε να καταναλώνετε ορό γάλακτος μία φορά την ημέρα για να μειώσετε τον πόνο στα γόνατα. Τα οφέλη του προέρχονται από τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει, ιδιαίτερα το ασβέστιο.

 

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες όχι μόνο μειώνουν την ενόχληση, αλλά και βοηθούν στη διατήρηση υγιών οστών και στη μείωση άλλης δυσφορίας.

 

Πόνος στα γόνατα: Προσθέστε κουρκουμά στη διατροφή σας

 

Αυτό είναι ένα μπαχαρικό που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι ευρέως γνωστό στην Ανατολή και τώρα στη Δύση.

 

Συνιστάται όλο και περισσότερο και μπορεί να καταναλωθεί:

 

Στις σαλάτες
Αναμεμειγμένος με γάλα
Ως σάλτσα λαχανικών
Σε χυμούς

 

Πόνος στα γόνατα: Καταναλώστε μπανάνες

 

Ανάμεσα στα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτό το φρούτο είναι το κάλιο και το μαγνήσιο. Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των οστών και σταδιακά εξαφανίζουν τον πόνο στα γόνατα.

 

Φάτε μια μπανάνα την ημέρα για να διώξει τον πόνο στα γόνατα!

 

Πόνος στα γόνατα: Καταναλώστε τόφου

 

 

Το τόφου είναι πλούσιο σε ασβέστιο, έτσι βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών σας και μειώνει τον πόνο στα γόνατα και σε άλλες αρθρώσεις.

 

Μπορείτε να καταναλώνετε το τόφου όσο συχνά χρειάζεστε. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνετε το ωμό τόφου, καθώς προκαλεί προβλήματα δυσπεψίας.

 

Πόνος στα γόνατα: Καταναλώστε φασόλια

 

Τα φασόλια περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης που βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο στα γόνατα.

 

Συνιστάται να τα καταναλώνετε αρκετές φορές την εβδομάδα ως πηγή πρωτεϊνών για την αναζωογόνηση των συνδέσμων και των αρθρώσεων των μυών.

 

Ωστόσο, εάν είστε διαβητικός, θα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα των φασολιών που καταναλώνετε, επειδή η κατανάλωση περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης σας.

 

Πόνος στα γόνατα: Καταναλώστε ελαιόλαδο

 

Αυτό το λάδι βοηθά στη μείωση του πόνου στα γόνατα. Σας συμβουλεύουμε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά, διότι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, τα οποία τα χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά.

 

Για να επωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματα του ελαιολάδου, σας προτείνουμε να το καταναλώνετε ωμό ή να μην το υπερθερμάνετε, καθώς αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές.

 

Πόνος στα γόνατα: Χρησιμοποιείστε το κουκούτσι από το αβοκάντο

 

 

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν την σάρκα του αβοκάντο και αφαιρούν το κουκούτσι. Από δω και πέρα, μην το πετάτε. Χρησιμοποιήστε το κουκούτσι για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις!

 

Συστατικά

 

1 κουκούτσι αβοκάντο
1 κουταλιά της σούπας μέλι (25 g)

 

Παρασκευή

 

Τρίψτε το κουκούτσι αβοκάντο ή πολτοποιήστε το στο μούλτι μέχρι να γίνει σκόνη.
Ζεσταίνετε το μέλι και ανακατέψτε το με τη σκόνη για να σχηματιστεί μια πάστα.
Βεβαιωθείτε ότι το μείγμα είναι ζεστό, αλλά ότι δεν σας καίει. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στα γόνατά σας για να ανακουφίσετε τον πόνο.

 

Δοκιμάστε αυτές τις τροφές και σε λίγες μέρες, θα διαπιστώσετε πώς ο πόνος στα γόνατα θα έχει υποχωρήσει αισθητά.

 

Ωστόσο, ακόμη και αν ο πόνος εξαφανιστεί, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, προκειμένου να βρείτε τους λόγους για τους οποίους πονούσατε στην αρχή.

TAGS:
Advertisement