Πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια: Πρόκειται για τον πόνο σε οποιαδήποτε περιοχή από το κεφάλι. Ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να προέρχεται από πολλούς και διάφορους λόγους. Από εκεί και πέρα, διάφοροι τύποι πονοκεφάλου, ή άλλων καταστάσεων έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πονοκέφαλο πίσω από τα μάτια (ή πίσω μόνο από το ένα). Εκτός από τον πόνο, οι πονοκέφαλοι σε αυτήν την περιοχή μπορεί επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία στο φως και έντονη ταλαιπωρία των ματιών.
Πονοκέφαλος τάσης (tension headache): Είναι η πιο κοινή μορφή πονοκεφάλου. Μπορεί να συμβεί σε όλους, αν και είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Ο πονοκέφαλος τάσης προκαλεί σύσφιξη ή πίεση γύρω από το μέτωπο.
Αθροιστικός πονοκέφαλος (cluster headache): Πρόκειται για μια σειρά τριών ή τεσσάρων μικρών αλλά επίπονων πονοκεφάλων. Δεν είναι τόσο συχνός, όσο ο πονοκέφαλος τάσης. Ο αθροιστικός πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως πάνω από μια ώρα. Περιγράφεται ως μια επίπονη αίσθηση που είναι σαν να “τρυπάει” το κεφάλι και ο πόνος συνήθως εντοπίζεται πίσω από το ένα μάτι.
Ημικρανία: Οι ημικρανίες περιγράφονται ως πίεση ή πόνος πίσω από τα μάτια. Θεωρούνται χειρότερες από τους συνηθισμένους πονοκεφάλους, επειδή μπορούν να προκαλέσουν πόνο που διαρκεί από ώρες έως και ημέρες κάθε φορά.
Καταπόνηση των ματιών: Κάποιες φορές ο πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια είναι σύμπτωμα προβλημάτων όρασης. Τα μάτια κουράζονται από τις οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστής κλπ) ή ακόμα και τη μη διάγνωση της μυωπίας.
Ιγμορίτιδα: Είναι η φλεγμονή, ή η συμφόρηση των ιστών στους ρινικούς κόλπους. Μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια (διότι εκεί γύρω είναι τα ιγμόρια) από τη ρινική συμφόρηση. Συγκεκριμένα αυτή η συμφόρηση συνήθως συνδυάζεται με πίεση που εστιάζεται στο μέτωπο, στα μάγουλα και πίσω από τα μάτια.
– Κατανάλωση αλκοόλ
– Πείνα
– Έκθεση σε έντονες μυρωδιές (π.χ. αρώματα)
– Δυνατοί θόρυβοι
– Έντονα φώτα
– Κόπωση
– Ορμονικές αλλαγές
– Έλλειψη ύπνου
– Συναισθηματικό στρες
– Μόλυνση
Τα κοινά παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη), μπορούν να θεραπεύσουν πονοκεφάλους. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ επειδή ο οργανισμός μπορεί να εξοικειωθεί με τη δραστική ουσία και να μην περιορίζεται επαρκώς ο πόνος στο μέλλον. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις πονοκέφαλου, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μυοχαλαρωτικά για να σταματήσει τις μυϊκές συσπάσεις. Τα αντικαταθλιπτικά για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας είναι μια άλλη επιλογή.
Άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων από πονοκεφάλους περιλαμβάνουν:
– Άσκηση καθημερινά
– Αποφυγή, ή μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών
– Αποφυγή, ή περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
– Εξάλειψη της χρήσης καπνού
– Αποφυγή, ή περιορισμός στην κατανάλωση καφεΐνης
Εάν η κατάστασή σας επιδεινωθεί μετά την εφαρμογή αυτών των μεθόδων θεραπείας, ή εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε ακανόνιστα συμπτώματα σε συνδυασμό με τον πονοκέφαλο, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος όρασης που χρειάζεται διόρθωση ή ενός ιατρικού ζητήματος που χρειάζεται θεραπεία.