Τα υποκείμενα νοσήματα και η προχωρημένη ηλικία θέτουν σε κίνδυνο τα κρούσματα κορονοϊού και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν τον ασθενή σε θάνατο.
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία για τον κορονοϊό και όπως είναι γνωστό, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), οι πληθυσμιακές ομάδες που συχνότερα αναφέρουν σοβαρή νόσο είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι άνδρες και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.
-Yπέρταση
-Σακχαρώδης διαβήτης
-Καρδιαγγειακή νόσος
-Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα
-Καρκίνος
Στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα.
Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό διατρέχουν επίσης τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, όσοι παίρνουν φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό κ.λπ.
Πιο αναλυτικά στοιχεία για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο δίνει η ανάλυση 155 θυμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία.
Όσο περισσότερα υποκείμενα νοσήματα είχαν οι ηλικιωμένοι που μόλυνε ο κορονοϊός, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους.
-Οι 21 (το 15,5% του συνόλου) είχαν ένα ή κανένα υποκείμενο νόσημα.
-Οι 25 (το 18,5%) είχαν δύο.
-Οι 70 (το 60,3%) είχαν τρία ή περισσότερα.
Για τους υπόλοιπους 19, το Ανώτατο Υγειονομικό Ινστιτούτο (ISS) της Ιταλίας, που πραγματοποίησε την ανάλυση, δεν γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό.
Η υπέρταση και η ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν τα πιο συχνά στη νέα ανάλυση.
Υπέρταση (έπασχε το 74,6% των θυμάτων).
Ισχαιμική καρδιοπάθεια (έπασχε το 70,4% των θυμάτων).
Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 33,8% των ατόμων που κατέληξαν).
Επιπλέον, τα υποκείμενα νοσήματα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και στα νεότερα ηλικιακά άτομα (εν προκειμένω, τους μεσήλικες).