Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός, ιός της γρίπης και κοινό κρυολόγημα: Ποιες οι διαφορές στα συμπτώματα που προκαλούν

11:29
Newsroom

Έντονη ανησυχία  επικρατεί σε εκατοντάδες συμπολίτες  μας τις τελευταίες μέρες που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ιταλία, αλλά ειδικά τις τελευταίες ώρες οπότε και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού  στη Θεσσαλονίκη.

Καθημερινά ελέγχονται για κοροναϊό ακόμη και 25 με 30 περιπτώσεις πολιτών

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από το  ότι δεκάδες συμπολίτες μας σπεύδουν με ιδίαν θέληση στα διάφορα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να εξετασθούν εργαστηριακά για τον νέο κοροναϊό.

Advertisement

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια στη Νότια Κορέα και πολλαπλασιάζονται στις χώρες όπου έχουν καταγραφεί. Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, παρότι οι απολογισμοί μειώνονται στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη σε τέσσερις νέες χώρες: στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κροατία και στην Αλγερία. Ο COVID-19 πλήττει πλέον, πέρα από την Κίνα, περίπου τριάντα έξι χώρες όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.700.

Advertisement

Advertisement

Ο ιός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κεντρική Κίνα, μοιάζει να έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή του στη χώρα αυτή: οι αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 52 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες έναντι 71 την προηγουμένη, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων και πλέον.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας απαντά στις  συχνότερες ερωτήσεις που έχουν οι πολίτες για τον κορονοϊό

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς  σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Advertisement

Πώς μεταδίδεται ο ιός και τι πρέπει να κάνω;

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019–nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;
Τα άτομα που νοσούν από 2019 – nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας της επώασης;

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019–nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορωνοϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

Advertisement

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019–nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός;

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσιες, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως 2019 – nCoV , βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και ειδικότερα τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 – nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV. Η υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Πιστεύω ότι έχω νοσήσει. Τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει να επισκεφθείτε κάποια από τα Νοσοκομεία Αναφοράς ανά την επικράτεια. Εναλλακτικά μπορείτε να συμβουλευθείτε ή να επισκεφθείτε οποιαδήποτε Μονάδα Παροχής Υγείας.

Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και τα αναπληρωματικά τους

Τα νοσοκομεία της χώρας που έχουν οριστεί ως «νοσοκομεία αναφοράς» ανά Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε ετοιμότητα ως «αναπληρωματικά», είναι τα εξής:

1η ΥΠΕ:
Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,

Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».

2η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,

Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο».

3η και 4η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,

Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,

ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

5η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,

Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας.

6η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων.

7η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,

Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

TAGS:
Advertisement