Πελματιαία απονευρωσίτιδα – Συμβουλές για την υγεία: Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν πολλές πληροφορίες για την πάθησή τους. Δηλαδή, για παράδειγμα πως μπορούν να υποπτευτούν πως έχουν προσβληθεί από αυτή, πριν πάνε στο γιατρό. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:
Το πόδι σας καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα δέρματος και μυών, που το προστατεύει από τα δάχτυλα ως τη φτέρνα. Είναι το πέλμα του ποδιού σας και αποτελεί την πρωταρχική προστασία του από τους κραδασμούς που προκαλούνται από το περπάτημα, το τζόγκινγκ ή το τρέξιμο, καθώς και από άλλες σωματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο χτύπημα των ποδιών σας πάνω σε σκληρή επιφάνεια. Με αυτού του είδους τη χρήση, οι φλεγμονές και τα τραβήγματα είναι κάτι συνηθισμένο και φέρουν την ονομασία πελματιαία απονευρωσίτιδα.
– Πόνος στη φτέρνα ή στο πέλμα σας, που μπορεί να γίνει οξύς. Μπορεί να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μειώνεται κατά την ανάπαυση.
– Μερικές φορές ο πόνος αυτός επεκτείνεται στα δάχτυλα των ποδιών.
– Μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο ή φλεγμονή στη φτέρνα.
Μία από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες είναι η τοποθέτηση πάγου πάνω στην περιοχή που παρουσιάζει φλεγμονή. Αφήστε τον πάγο να δράσει για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Ο πάγος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Αν η κατάστασή σας είναι σοβαρή, συνιστούμε να βάζετε πάγο πέντε με έξι φορές την ημέρα.
Ο πόνος αυτής της πάθησης συνήθως παρουσιάζεται κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας. Συνιστούμε μασάζ στα πόδια, εστιάζοντας στο μεγάλο δάχτυλο, αφού έχει αποδειχτεί ότι το μασάζ βοηθάει τους μύες των ποδιών να χαλαρώσουν και μαλακώνει τον πόνο. Χρησιμοποιήστε κάποιο στρογγυλό αντικείμενο, όπως μια μπάλα, για να κάνετε μασάζ στις καμάρες των ποδιών σας, να τα αναζωογονήσετε και να μειώσετε τον πόνο σας.
Από την άλλη πλευρά, για μια εγγυημένη μακροπρόθεσμη θεραπεία, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε παπούτσια με χοντρή σόλα που στηρίζει το πέλμα. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικούς εσωτερικούς πάτους για να υποστηρίξετε τα πέλματά σας και να προστατέψετε τις φτέρνες σας. Χρησιμοποιήστε πάτους με ορθοπεδικά στηρίγματα, αν είναι διαθέσιμοι.
– Χάστε τα επιπλέον κιλά, για να μειώσετε την πίεση στα πέλματά σας.
– Αποφεύγετε -όσο το δυνατόν περισσότερο- να στέκεστε για πολλή ώρα ή να περπατάτε ξυπόλυτοι ή να φοράτε παπούτσια με σόλες που είναι λεπτές ή δεν προσφέρουν υποστήριξη.
– Επιδίδεστε σε σωματικές δραστηριότητες κατά τις οποίες η καταπόνηση των ποδιών σας εναλλάσσεται με ξεκούραση.
– Όταν τρέχετε, πηδάτε ή κάνετε τζόγκινγκ, αποφεύγετε τις σκληρές επιφάνειες και προτιμάτε ευκολότερες επιφάνειες όπως το γρασίδι.