Η παλινδρόμηση χολής μία ασθένεια άγνωστη για τους περισσότερους, δημιουργείται όταν η χολή (το χωνευτικό υγρό που παράγεται στο συκώτι) συσσωρεύεται (παλινδρομεί) στο στομάχι και στον σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι (οισοφάγος).
Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να συνοδεύει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή την αντίθετη ροή των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις.
Τα συμπτώματα μεταξύ των δύο είναι παρόμοια και υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκδηλώνονται ταυτόχρονα. Γενικά, δεν είναι σαφές τι ρόλο ακριβώς παίζει η χολή σε καταστάσεις στομαχικής παλινδρόμησης.
Η χολή είναι ένα πρασινοκίτρινο υγρό που είναι απαραίτητο για την πέψη των λιπαρών και για την εξάλειψη των φθαρμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων και ορισμένων τοξινών από το σώμα. Η χολή παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη.
Όταν καταναλώνεται ένα γεύμα που περιέχει ακόμα και μια μικρή ποσότητα του λίπους, αυτόματα η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει χολή, η οποία ρέει μέσα από δύο μικρούς σωλήνες (κυστικός πόρος και κοινός χοληδόχος πόρος) μέσα στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος).
Η χολή και η τροφή αναμειγνύονται στον δωδεκαδάκτυλο και μπαίνουν στο λεπτό έντερο μέσω της βαλβίδας του πυλωρού, ένα δαχτυλίδι από μυς που βρίσκεται στην έξοδο του στομάχου. Η πυλωρική βαλβίδα συνήθως ανοίγει μόνο ελαφρώς. Είναι αρκετό για να απελευθερώσει περίπου 3,5 χιλιοστόλιτρα υγροποιημένης τροφής κάθε φορά. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά για να επιτρέψει στα πεπτικά υγρά να παλινδρομήσουν προς το στομάχι. Σε πολλές περιπτώσεις στην παλινδρόμηση χολής, αυτή η βαλβίδα δεν κλείνει σωστά και έτσι κάποια ποσότητα χολής επιστρέφει στο στομάχι.
Η χολή και τα οξέα του στομάχου μπορεί να ανέλθουν εντός του οισοφάγου, όταν μια άλλη μυϊκή βαλβίδα, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, δυσλειτουργεί. Ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας χωρίζει τον οισοφάγο και το στομάχι. Κανονικά αυτή η βαλβίδα ανοίγει μόνο όσο χρειάζεται για να επιτρέψει στην τροφή να εισέλθει στο στομάχι. Αλλά αν η βαλβίδα δεν είναι αρκετά δυνατή ή αν χαλαρώσει ασυνήθιστα πολύ, τότε ποσότητα χολής ανεβαίνει στον οισοφάγο.
Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να προκληθεί από: