Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Όσα πρέπει να ξέρετε για την σημερινή ημέρα
Η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως. Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι, επειδή σε πολλές χώρες ο παιδικός καρκίνος είναι δύσκολο να διαγνωστεί.
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μεν σπάνιος, ωστόσο, αποτελείται την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων, απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση, δεν υπάρχει πρόληψη, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ιατρική φροντίδα, οδηγούν τα περισσότερα παιδιά μετά από τις πολύμηνες θεραπείες να «χτυπήσουν» το κουδούνι της νίκης.
H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο. Συστήνεται ωστόσο, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε πυρετούς που επιμένουν, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν έχουν ίωση καθώς και στην εμφάνιση συμπτωμάτων που είναι είναι καινούργια και επίμονα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”, θυμίζει ότι είναι μια “ημέρα αγάπης για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευτεί και των παιδιών που δεν είναι πια κοντά μας”.
Σε αντίθεση με αυτούς των ενηλίκων, οι παιδικοί καρκίνοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμένα αίτια. Παρά την πληθώρα μελετών για τον εντοπισμό των αιτιολογικών παραγόντων του παιδικού καρκίνου, για ελάχιστους τύπους εξ αυτών η εκδήλωση συσχετίστηκε ή αποδόθηκε ευθέως με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες ή συνήθειες του τρόπου ζωής. Όσον αφορά δε στη κληρονομικότητα, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα μόνο το 10% περίπου όλων των παιδιών με καρκίνο φαίνεται να είχε προδιάθεση λόγω γενετικών παραγόντων. Ορισμένες χρόνιες λοιμώξεις, όπως οι λοιμώξεις από τους ιούς HIV ή Epstein-Barr και η ελονοσία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για παιδικό καρκίνο, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ενώ είναι δύσκολο να προληφθεί ο παιδικός καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών αυτών, ειδικότερα σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Όπως συμβαίνει με τις νεοπλασίες στους ενήλικες, έτσι και ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αφορά και στα δύο φύλα και μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Γονείς/κηδεμόνες και επαγγελματίες υγείας μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτα συμπτώματα όπως: