Παγκόσμια απειλή ο κοροναϊός προειδοποιεί ο ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε πως η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν.
«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα, ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού».
«Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ είχε αποφύγει τις προηγούμενες ημέρες σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να έχει αδιάσειστα στοιχεία. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς από επιστήμονες που θεωρούσαν ότι συνέτρεχαν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας ανέρχεται πλέον σε 98, τα οποία έχουν σημειωθεί σε 18 χώρες ανά τον κόσμο. Σε οκτώ περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού, ο ιός φαίνεται πως μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Λίγο νωρίτερα, η Γαλλία επιβεβαίωνε το έκτο κρούσμα στη χώρα του νέου κοροναϊού. Το κρούσμα επιβεβαίωσε, ο Γενικός Διευθυντής υγείας, Ζερόμ Σαλομόν, που ανακοίνωσε το έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Κοροναϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν γιατρό στο επάγγελμα, ο οποίος φρόντισε από την αρχή που παρουσίασε τα συμπτώματα του κοροναϊού να απομονωθεί.
Ο γιατρός βρίσκεται τώρα σε σε νοσοκομείο του Παρισιού. Επιπλέον, οι γαλλικές Αρχές τονίζουν πως και το έκτο κρούσμα κοροναϊού είχε επαφές με κάποιον στην Άπω Ανατολή, που να εξηγούν την έκθεσή του στον ιό. «Δεν υπάρχουν στην Γαλλία περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να εξηγηθούν» τονίζουν οι Αρχές.
Το περιστατικό μετάδοσης του κοροναϊού μεταξύ του ανδρόγυνου στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών, νωρίτερα την Πέμπτη
Ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε αφού επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμερα.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί ανησυχητικό» δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όμως «ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι μικρός» επισήμανε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετάδοση μεταξύ συζύγων.
Το Στέιτ Ντιπάρμεντ ενέκρινε την αποχώρηση των μελών των οικογενειών και όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και στα προξενεία της Τσενγκτού, Γκουανγκτσόου, Σανγκάης και Σενγιάνγκ εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
«Το Στέιτ Ντιπάρμεντ αποφάσισε να θέσει την αμερικανική πρεσβεία και τα γενικά προξενεία σε καθεστώς εγκεκριμένης αποχώρησης» τόνισε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του, «που προκύπτει από την περιορισμένη μετακίνηση και διαθεσιμότητα κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω του νέου κοροναϊού».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πριν λίγο ότι στην Ρώμη επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κοροναϊού. Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ιταλικής πρωτεύουσας. Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν οι δύο τουρίστες έχει σφραγιστεί και μπορεί να υποβληθούν σε εξετάσεις άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.
Παράλληλα ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.
Στο μεταξύ, ο Guardian κατάρτισε έναν σύντομο οδηγό για όσα πρέπει να ξέρουμε.
Καθώς πρόκειται για νέα ασθένεια, οι επιστήμονες ακόμα αξιολογούν το πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο – αν και παρόμοιοι ιοί μεταδίδονται συνήθως μέσω σταγονιδίων από βήχα ή φτέρνισμα.
Όπως εξηγεί ο Guardian, όταν ένα άτομο που νοσεί, βήξει ή φτερνιστεί, απελευθερώνει σταγονίδια σάλιου ή βλέννας. Αυτά τα σταγονίδια μπορεί να καταλήξουν σε άτομα που βρίσκονται πλησίον μέσω εισπνοής ή μεταφοράς με τα χέρια στο πρόσωπο.
Για τις περιπτώσεις της κοινής γρίπης, οι οδηγίες ορισμένων νοσοκομείων ορίζουν πως κάποιος μπορεί να εκτεθεί όταν βρίσκεται σε απόσταση δύο μέτρων από νοσούντα που φτερνίζεται ή βήχει για δέκα λεπτά ή περισσότερο.
Οι ιοί μπορούν ακόμα να μεταδοθούν μέσω των σταγονιδίων που καταλήγουν σε επιφάνειες δημόσιων χώρων – όπως σε τρένα και λεωφορεία ή σχολικά θρανία. Παρόλα αυτά, όπως εξηγούν οι ειδικοί, το αν αυτή η διαδικασία αποτελεί κύρια διαδρομή μετάδοσης, εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικοί είναι οι ιοί στις επιφάνειες – μπορούν να επιβιώσουν από ώρες έως μήνες.
Υπάρχει η εκτίμηση πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματά του. Κάποιες ασθένειες, όπως η γρίπη, πράγματι μπορούν να μεταδοθούν από τον έναν στον άλλο πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων – ωστόσο, το αν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τον κοροναϊό της Γουχάν, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό ακόμα…
– Πλύσιμο χεριών: Επίμονο πλύσιμο με σαπούνι μεταξύ των δαχτύλων, κάτω από τα νύχια και στο πάνω και κάτω μέρος των χεριών για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα.
– Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο, το οποίο πετάμε στα σκουπίδα και στη συνέχεια πλένουμε τα χέρια μας. Αν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στο εσωτερικό του αγκώνα κι όχι στα χέρια μας.
– Φοράμε μάσκες, οι οποίες σίγουρα αποτρέπουν τα σταγονίδια σάλιου να εξαπλωθούν, ωστόσο, δεν εμποδίζουν τα μικρότερα υγρά σταγονίδα να διαπεράσουν το υλικό της μάσκας. Οι μάσκες επίσης αφήνουν ακάλυπτα τα μάτια και υπάρχουν στοιχεία πως ορισμένοι ιοί μπορούν να προσβάλλουν κάποιον και μέσω ματιών.
– Αναζητάμε ιατρική βοήθεια, στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού, βήχα ή δύσποιας – και εξηγούμε λεπτομερώς το ιστορικό ταξιδιών μας στον γιατρό.
– Στην περίπτωση επίσκεψης σε αγορά (με τρόφιμα και ζωντανά ζώα) σε κάποιες από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, αποφεύγουμε την επαφή χωρίς προστασία με ζωντανά ζώα και τις επιφάνειες όπου αυτά έχουν εκτεθεί.
– Στην περίπτωση που βρισκόμαστε σε μία από τις περιοχές επιδημίας, αποφεύγουμε τα γεύματα με ωμά ή άψητα ζωικά προϊόντα – και προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε να μην έρθουν σε επαφή τα κρέατα με τα υπόλοιπα άψητα προϊόντα.
– Για όποιον έχει επιστρέψει από πληγείσα περιοχή της Κίνας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συστήνεται να παραμείνει εντός για να αποφεύγει την επαφή με κόσμο για 14 ημέρες – που πρακτικά σημαίνει όχι δουλειά, σχολείο ή δημόσιους χώρους.
– Στην περίπτωση που, μετά από την επιστροφή από περιοχή επιδημίας, παρουσιάσουμε υψηλό πυρετό, βήχα, ερεθισμένη μύτη, πονόλαιμο και δύσπνοια, δεν βγαίνουμε από το σπίτι μας έως ότου μας επιτραπεί από τον γιατρό.