Ο στρεπτόκοκκος, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, μετά την απώλεια μίας 9χρονης στο Διδυμότειχο και ενός 28χρονου στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε λίγες μέρες, έχει ένα σύμπτωμα, που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, σχετικά με τον θάνατο του 28χρονου, ο νεαρός διακομίστηκε στο Παπαγεωργίου, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου με «διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens».
Την επόμενη μέρα, υποβλήθηκε σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση και άφησε την τελευταία του πνοή, λίγες ώρες αργότερα.
Την περασμένη Δευτέρα, έφυγε από τη ζωή μία 9χρονη στο Διδυμότειχο και όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο της πόλης «το 9χρονο κορίτσι προσκομίστηκε από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων. Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης».
Οι γιατροί έκαναν ανάνηψη, για μία ώρα, ωστόσο, δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή.
Το σύμπτωμα «καμπανάκι» για τον στρεπτόκοκκο
Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο πρώτο σύμπτωμα, που πρέπει να οδηγήσει τους γονείς άμεσα στον παιδίατρο.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «αν το παιδί πει “δεν μπορώ να καταπιώ”, πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση» και πρόσθεσε ότι «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή».
Όσον αφορά το κοριτσάκι στο Διδυμότειχο, σημείωσε πως «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε. Φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο».
Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:
Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος
Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται μέσω:
Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
Από υγιείς φορείς του βακτηρίου