Παρακάτω θα εξετάσουμε την συμπτωματολογία που σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις. Οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν την κύρια αιτία θανατηφόρων επιπτώσεων παγκοσμίως, με τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο από όλους τους θανάτους ετησίως.
Αυτή η ανησυχητική στατιστική πραγματικότητα υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του να ζητάτε άμεσα βοήθεια, αν υποψιάζεστε κάποια καρδιακή προσβολή. Συχνά, αυτό αποτελεί τον καίριο παράγοντα ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, ακόμη και όταν πρόκειται για συμπτώματα που δεν είναι και τόσο διαδεδομένα
Καρδιακές παθήσεις:Τι είναι τα «σιωπηλά» εμφράγματα;
Πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να θεωρούν ότι θα αντιληφθούν αμέσως την εμφάνιση μιας καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες υποδεικνύουν ότι περίπου το 45% από αυτές χαρακτηρίζονται ως “σιωπηλές”. Μια τέτοια καρδιακή προσβολή, επίσης γνωστή ως σιωπηλό έμφραγμα του μυοκαρδίου, συχνά “αναπτύσσεται χωρίς την ένταση των κλασικών προσβολών της καρδιάς” και εμφανίζεται με ατυπικά συμπτώματα ή ακόμη και χωρίς συμπτώματα.
«Τα συμπτώματα σε μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι τόσο ήπια και να διαρκέσουν τόσο λίγο χρόνο, ώστε συχνά συγχέονται για απλή δυσφορία ή άλλο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα», υποστηρίζει ο δρ. Jorge Plutzky, ειδικός αγγειακών παθήσεων στο Brigham and Women’s Hospital.
Πόνος στο σαγόνι: Άγνωστο σύμπτωμα καρδιακής πάθησης
Μεταξύ αυτών των άτυπων συμπτωμάτων που συσχετίζονται με καρδιακή προσβολή, περιλαμβάνεται και ο πόνος στη γνάθο. Ορισμένοι ανθρώποι αισθάνονται πίεση ή σφίξιμο στο σαγόνι, ενώ άλλοι το αντιλαμβάνονται ως έντονο πόνο, παρόμοιο με πόνο στα δόντια. Συχνά, αυτό το σύμπτωμα συνοδεύεται από πιο αναγνωρίσιμα σημάδια καρδιακής προσβολής, όπως δυσφορία ή πόνο στον λαιμό, την πλάτη ή το στήθος.
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που βιώνουν πόνο στη γνάθο ως σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι πιθανότερο να το παρατηρούν στην κάτω αριστερή πλευρά της γνάθου τους. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να παρουσιάσουν πόνο στη γνάθο κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Τέλος, είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, όπως πόνο στο στέρνο.
Υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις για τον πόνο στο σαγόνι:
Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για τον πόνο στην γνάθο, πέρα του συμπτώματος από καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν εμφανίζεται μόνο του το σύμπτωμα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε νόσους όπως:
- στεφανιαία νόσος
- διαταραχές των αρθρώσεων
- αρθρίτιδα
- τρίψιμο/τρίξιμο των δοντιών
Όλα αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στη γνάθο.
Πότε θα πρέπει να καλέσετε το 166;
Μην αγνοείτε και μην υποτιμάτε τα συμπτώματά σας. Μην βγάζετε μόνοι σας “διάγνωση” για το τι μπορεί να συμβαίνει!
Θα πρέπει να καλέσετε το 166 για επείγουσα βοήθεια εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος ή δυσφορία μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερο από πέντε λεπτά:
- ναυτία ή έμετο
- εφίδρωση (συμπεριλαμβανομένου του κρύου ιδρώτα)
- αναπνευστικά προβλήματα
- σοβαρή αδυναμία
- άγχος
- ζάλη
- πονοκέφαλο
- γρηγορότερο από τον κανονικό ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό
- αίσθηση πνιγμού
- δυσπεψία ή αίσθημα πληρότητας
- πόνο στο άνω μισό του σώματος (όπως στο σαγόνι, στον λαιμό, στην πλάτη, στο στομάχι και στα χέρια)
Όταν πρόκειται για την καρδιά σας, είναι καλύτερο να μείνετε ασφαλείς παρά να μετανιώσετε αργότερα.
Οπότε αν παρατηρήσετε ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την καρδιά, μην τα υποτιμήσετε και μιλήστε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.