Οι ορμόνες είναι βασικές ουσίες του σώματος ενώ αποτελούν τους ρυθμιστές της καλής υγείας μας. Η σωστή ορμονική λειτουργία μας κάνει να είμαστε σε άριστη φόρμα, να έχουμε άφθονη ενέργεια, να έχουμε καλό έμμηνο κύκλο, σωστό βάρος και γενικότερα να αισθανόμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς
Το σώμα μας είναι ένα μικρό εργοστάσιο που κάθε ζωτικό όργανο λειτουργεί ακατάπαυστα. Η απορύθμιση της ορμονικής λειτουργίας διαταράσσει τόσο την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας όσο και την ψυχοσύνθεση μας.
Οι ορμόνες ρυθμίζουν τη μεταβολική λειτουργία, τον ρυθμό της καρδιάς, τον έμμηνο κύκλο, την παραγωγή γάλακτος αν είστε μητέρα ενώ τα ορμονικά προβλήματα συμβαίνουν όταν υπάρχει υπερβολή (υπερλειτουργία) ή έλλειψη (υπολειτουργία) της λειτουργικότητας των ορμονών, η οποία προκαλεί ορισμένα προβλήματα.
Δερματολογικά προβλήματα: ακμή, εξανθήματα, αλλαγές στο χρώμα και στο σχήμα (του δέρματος), γίνεται σκληρότερο ή ρυτιδωμένο.
Αύξηση ή μείωση βάρους
Εναλλαγές της διάθεσης
Ξαφνική και ταχεία τριχόπτωση
Προβλήματα όρασης
Μεταβολές της διάθεσης
Κατά τον υπερθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής παράγει υπερβολική δόση ορμονών στο σώμα οι οποίες δημιουργούν ως κύριο σύμπτωμα την απώλεια βάρους,.
Στον υποθυρεοειδισμό: υπάρχει χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, αύξηση βάρους και μερικές φορές πόνος από την επονομαζόμενη βρογχοκήλη στο λαιμό.
Οι γυναίκες μερικές φορές υποφέρουν από μια ανισορροπία ή αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλά από τα προαναφερθέντα. καθώς και η εμφάνιση ινομυωμάτων στην μήτρα και κύστεων στο στήθος.
Η υπέρβασή της οφείλεται στην ορμόνη του άγχους (στρες). Στον σύγχρονο τρόπο ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς και τις αυξημένες απαιτήσεις είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστούμε το stress χωρίς ασκήσεις χαλάρωσης.
Οι ενδοκρινολόγοι λένε ότι μια από τις κύριες αιτίες των ορμονικών προβλημάτων είναι η αντοχή στην ινσουλίνη. Έτσι θα α πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε φαγητό που έχει υπερβολικά συντηρητικά , αλάτι, κορεσμένα λίπη, ενεργειακά ποτά ή ποτά με καφεΐνη, επεξεργασμένη ζάχαρη, αλκοόλ ή φαγητά που είναι αλλεργιογόνα, όπως γάλα, ζάχαρη, αβγά κτλ.
Τρώτε αντιοξειδωτικά όπως χυμό από πορτοκάλι, λεμόνι ή κράνα (κράνμπερι)
Αυξήστε τις βιταμίνες Α, Β, φολικό οξύ και βιταμίνη D
Αυξήστε τις δόσεις ασβεστίου, μαγνησίου, χρωμίου, σεληνίου, ψευδαργύρου, ιωδίου κι Ωμέγα-3
Τρώτε λινέλαιο
Εκ κατακλείδι υιοθετείστε έναν μεσογειακό τρόπο διατροφής. Γυμναστείτε, χαρείτε τη ζωή και τις στιγμές της και προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και στις δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.