Ορμόνες ελέγχουν πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα μιας γυναίκας. Έτσι, όταν η παραγωγή ορμονών διακόπτεται, αυτό επηρεάζει τη διάθεσή μας, τη συμπεριφορά, την ευημερία και την εμφάνισή μας. Αλλά πώς να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα προκαλείται από ορμόνες και ποιο από αυτά συγκεκριμένα;
Μάθετε για τα πιο κοινά σημάδια μιας ορμονικής ανισορροπίας.
1. Ξαφνική εμφάνιση ακμής
Η ακμή και τα σπυράκια μπορεί να εμφανιστούν αν οι πόροι σας είναι βουλωμένοι. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί ισχυρίζονται ότι η ξαφνική εμφάνιση ακμής μπορεί συχνά να προκαλείται από ξαφνικές ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Για παράδειγμα, ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ανδρογόνων οδηγεί σε ακμή σε όλο το σώμα. Τέτοια ξεσπάσματα μπορεί συχνά να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων όταν είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από την ακμή.
2. Συχνοί πονοκέφαλοι
Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους, ο λόγος για τον οποίο έχετε συχνά πονοκεφάλους (εκτός από το στρες και την κούραση) μπορεί να είναι το χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι μια γυναικεία ορμόνη που παράγεται στις ωοθήκες και ελέγχει όλες τις μεταβολικές διεργασίες στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν έχετε αυξημένα ή μειωμένα οιστρογόνα, μπορεί να είναι η αιτία για ημικρανίες ή μια σταθερή κακή διάθεση.
3. Συχνή αϋπνία
Η αϋπνία είναι ένα πολύ επικίνδυνο σημάδι επειδή μπορεί να συνδεθεί με χαμηλό επίπεδο προγεστερόνης. Η Δρ Traci Johnson, ειδικός στον ύπνο, λέει ότι η προγεστερόνη είναι φυσικό χαλαρωτικό. Μπορεί να σας χαλαρώσει, να σας ηρεμήσει και να εξομαλύνει τον ύπνο σας. Οι αλλαγές στα επίπεδα αυτής της ορμόνης οδηγούν συχνά σε αϋπνία.
Σύμφωνα με την Ακαδημία Ψυχοσωματικής Ιατρικής, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι πολύ χαμηλά σε γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει. Γι ‘αυτό ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν πρόβλημα στον ύπνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αλλά δεν πρέπει να συμβεί σε άλλες καταστάσεις.
4. Αυξημένη εφίδρωση
Η ξαφνική εφίδρωση ή ο πυρετός είναι τα πιο κοινά σημάδια ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ορμονική σας ισορροπία. Οι ορμόνες ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε αν έχετε κάποιο είδος ανισορροπίας, μπορεί να αισθανθείτε πολύ ζέστη ξαφνικά.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό το σύμπτωμα είναι συχνό μετά την εμμηνόπαυση όταν το επίπεδο των ορμονών είναι πολύ ασταθές. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό το σημάδι υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό.
5. Συνεχής κόπωση
Όλοι μας κουραζόμαστε κατά καιρούς, αλλά αν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, ακόμα και όταν ξεκουράζεστε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας.
Οι γιατροί από το Maryland γράφουν ότι η χρόνια κόπωση μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
6. Ξαφνική αλλαγή βάρους
Αν έχετε ορμονική ανισορροπία, το σώμα σας μπορεί να πάρει βάρος ανεξάρτητα από το ποιες τροφές τρώτε. Μια έλλειψη ή μια περίσσεια της παραγωγής ορισμένων ορμονών μπορεί να κάνει το σώμα να κατακρατήσει το λίπος και να χάσει τη μυϊκή μάζα.
Για παράδειγμα, υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, κορτιζόλης ή ινσουλίνης με χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν στην αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Και το χαμηλό επίπεδο θυρεοειδικών ορμονών επιβραδύνει τον μεταβολισμό και οδηγεί σε αύξηση της σωματικής μάζας.
7. Τριχόπτωση
Η υπερβολική απώλεια μαλλιών μπορεί να προκληθεί από θυρεοειδικές ορμόνες, ινσουλίνη ή τεστοστερόνη. Για παράδειγμα, η τεστοστερόνη κάνει τους άντρες μεγάλους και τριχωτούς.
Ωστόσο, όταν οι γυναίκες έχουν υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης, συχνά γίνονται φαλακρές. Υπό ορισμένες συνθήκες, μια ορμόνη που προέρχεται από την τεστοστερόνη προσπαθεί να καταστρέψει τα θυλάκια της τρίχας που οδηγεί σε τριχόπτωση.
8. Προβλήματα πέψης
Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα βίωναν κάποια έντονη κατάσταση όταν είχαν κάποια στομαχικά προβλήματα, επειδή αισθάνθηκαν νευρικοί για κάτι. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα προκαλείται από μια τεράστια απελευθέρωση ορμονών λόγω του στρες.
Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας έδειξε ότι ένα υψηλό επίπεδο οιστρογόνων επηρεάζει την μικροχλωρίδα του εντέρου. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα ορμονών στις ωοθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις και πόνους στο στομάχι.
9. Μη ελεγχόμενες κρίσεις πείνας
Τα σώματά μας συνθέτουν ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και την πείνα μας. Μια ανισορροπία αυτών των ορμονών οδηγεί σε ανεξέλεγκτες κρίσεις πείνας.
Οι γιατροί έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχουν δύο ορμόνες που πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για τον έλεγχο της πείνας – η λεπτίνη και η γκρελίνη. Η λεπτίνη μειώνει την πείνα όταν τρώμε κάτι και η γκρελίνη κάνει το αντίθετο – μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να φάμε.
10. Απώλεια μνήμης
Η συνεχής απώλεια μνήμης και η χαμηλή συγκέντρωση μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής ανισορροπίας. Και πάλι, όλα σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και οιστρογόνων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και θολούρα. Και ένα χαμηλό επίπεδο κορτιζόλης επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
11. Αλλαγές στο στήθος
Μια αλλαγή στο μέγεθος του στήθους είναι ένα από τα σοβαρότερα συμπτώματα των προβλημάτων στον οργανισμό. Μια ξαφνική μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων επηρεάζει την υγρασία του δέρματος και την ελαστικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το στήθος μπορεί να χάσει το σχήμα, τον όγκο και να αλλάξει σε μέγεθος.
Εκτός αυτού, εσωτερικά ο μαστός μπορεί να διογκωθεί που μπορεί να προκαλέσει πολλή δυσφορία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι μεταβολές του μαστού συμβαίνουν πολύ σπάνια και τις περισσότερες φορές, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο. Αυτό συμβαίνει μόνο λόγω ορμονικών αλλαγών ή πριν από την εμμηνόπαυση.