Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μας συμβουλεύει για το πώς να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με ασφάλεια. Αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει αύξηση στα κρούσματα αναπνευστικών νόσων και έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής του ιού Όμικρον, JN 1, η οποία έχει αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών και θανάτων.
Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Δ. Χατζή, Παιδίατρο – Εντατικολόγο, πρώην Συντονιστή – Διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πηγές μετάδοσης του κορονοϊού παραμένουν οι ίδιες, όπως η αναπνοή, η τροφή και η επαφή με σταγόνες από την ομιλία, το φτάρνισμα και τον βήχα. Ωστόσο, παρατηρείται υψηλό ποσοστό μετάδοσης όπου δεν φορούνται μάσκες προστασίας.
Ο κ. Χατζής επισημαίνει τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών τονίζοντας ότι “φαίνεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2 παραμένει πολύ χαμηλή”.
Ο ίδιος εξηγεί στη συνέχεια πώς θα κάνουμε με ασφάλεια γιορτές και πώς θα προστατευθούμε από λοιμώξεις, στρεπτόκοκκο αλλά και ατυχήματα:
Αντιμετώπιση των λοιμώξεων
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με λάθος τρόπο τις λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει είτε αποφεύγοντας τα αντιϊκά φάρμακα, είτε παίρνοντας αντιβιοτικά που δεν δρουν επάνω στους ιούς.
Ο ετήσιος εμβολιασμός για την γρίπη έχει γίνει συνηθισμένος για πολλούς ανθρώπους, όμως πρέπει να γίνει και για τον κοροναϊό. Το ίδιο ισχύει και για άλλα εμβόλια, όπως ενάντια στον πνευμονιοκόκκο, τον έρπητα ζωστήρα και άλλες ασθένειες, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε.
Στρεπτόκοκκος Α
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος παιδιού, με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α.
Οι οδηγίες είναι σαφείς: αν ένα παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό με όποια συνοδά συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς του να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί, θα κάνει κατά την κρίση του το strept-test και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή.
Συνιστάται επί πλέον συχνή ενημέρωση, για την κατάσταση του παιδιού και επανεξέτασή του.
Ο ΙΣΑ δίνει συμβουλές για ασφαλείς γιορτές
Υγιεινή του χώρου
Θα πρέπει συνολικά να φροντίσουμε για την υγιεινή του χώρου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Το κάπνισμα, για παράδειγμα που ούτως ή άλλως είναι βλαπτικό σε κλειστό χώρο, αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης του κοροναϊού.
Ατυχήματα
Η υπερβολική ταχύτητα, είτε μέσα στις πόλεις, είτε σε μικρούς – επαρχιακούς δρόμους, η παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ, συμβάλλουν στην αύξηση τόσο της συχνότητας όσο και της σοβαρότητας των ατυχημάτων.
Επί πλέον η αύξηση της κυκλοφορίας ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ευθύνεται για κάποια θανατηφόρα ατυχήματα.
Διατροφή
Μη ξεχνάμε τις διατροφικές συνήθειες, που αυτές τις μέρες αποτελούν μέρος της γιορτής και της διασκέδασης.
Η πολυφαγία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια κλπ.
Ψυχική υγεία
Συναισθηματικές διαταραχές που προκαλεί η μοναξιά, η φτώχεια, το πένθος κλπ, επιτείνονται αυτές τις γιορτινές μέρες και οδηγούν στην πολυφαγία, στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, στα ηρεμιστικά, ακόμη και στις απόπειρες αυτοκτονίας.
Η οργανωμένη πολιτεία, η τοπική κοινωνία, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι εθελοντικές οργανώσεις, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.