Η ζωή χωρίς κανένα στρες φαίνεται σαν ένα όνειρο, αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι πραγματικά καλό όταν μπορείτε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Η θετική πλευρά είναι ότι μπορεί να σας κάνει να μεγαλώσετε. Αλλά όχι κάθε είδος άγχους άγχους μπορεί να μας παρακινήσει.
Ολόκληρη η ζωή μας αποτελείται από προκλήσεις που προκαλούν άγχος, αλλά υπάρχουν ορισμένοι βαθμοί ή επίπεδα στρες που μπορούν να προκαλέσουν είτε θετική είτε αρνητική επίδραση:
1. Η θετική απόκριση αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής μας και χαρακτηρίζεται από σύντομες αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και ελαφρά αύξηση των ορμονικών επιπέδων.
2. Η ανεκτή απόκριση ενεργοποιεί τα συστήματα εγρήγορσης σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω δυσκολιών. Μπορεί να είναι ένας χωρισμός ή τραυματισμός, αλλά όλοι μας μπορούμε να το ανεχθούμε.
3. Η τοξική απόκριση δεν είναι φυσιολογική και βλάπτει την υγεία μας.
Αλλά για να καταλάβουμε γιατί το σώμα μας ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο, πρέπει να διακρίνουμε τους διάφορους τύπους στρες.
Το έντονο στρες είναι ο συνηθέστερος τύπος. Πρόκειται για μια αντίδραση σε μια νέα πρόκληση ή γεγονός. Μπορείτε να κάνετε ένα λάθος στην εργασία, να μαλώσετε με τον καλύτερο σας φίλο ή να έχετε ένα περίπλοκο project στο σχολείο.
Μπορείτε να διδάξετε το παιδί σας να οδηγεί ποδήλατο και αυτό θα είναι ένα έντονο άγχος και για τους δυο σας. Αλλά ταυτόχρονα, θα είναι διασκεδαστικό.
Η σωστή ποσότητα έντονου στρες μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο και να βοηθήσει την υγεία σας. Σε μελέτες, διαπίστωσαν ότι σύντομα αγχωτικά συμβάντα προκάλεσαν τα βλαστοκύτταρα να βελτιώσουν την ψυχική απόδοση.
Ωστόσο, πολύ λίγη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πλήξη και ακόμη και κατάθλιψη. Υποθέτουμε ότι πολλοί από εμάς είχαν μια περίοδο στις ζωές μας όπου δεν συμβαίνει τίποτα και εμείς αισθανόμασταν απαθείς εξαιτίας αυτού.
Όταν το έντονο στρες συμβαίνει συχνά, ονομάζεται επεισοδιακό έντονο στρες. Όταν ανησυχείτε όλη την ώρα για τα μικροπράγματα, τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να σας καταβάλλουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκεφάλους και ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διορθώσετε τον τρόπο ζωής σας και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να παίρνετε κάποια πράγματα πιο χαλαρά.
Κάποιοι από εμάς τείνουν να το βιώνουν πιο συχνά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι οξύθυμοι και αγχώδεις είναι περισσότερο στρεσαρισμένοι.
Όταν το έντονο στρες δεν λυθεί και είναι μακράς διαρκείας για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, σιγά σιγά γίνεται χρόνιο. Οι ρίζες του μπορεί να είναι σε ένα δυστυχισμένο γάμο, μια κακή δουλειά ή φτώχεια.
Αυτό το στρες είναι πολύ επικίνδυνο και τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει τη σωματική και ψυχική σας υγεία και ακόμη και να οδηγήσει σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Η έρευνα έδειξε ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει ακόμη και τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που διαταράσσουν τη μνήμη.
Μερικές φορές οι αιτίες του χρόνιου στρες μπορεί να είναι από μια δύσκολη παιδική ηλικία. Στην περίπτωση αυτή, μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν ψυχιατρικές συνεδρίες ή διαλογισμό. Αν έχετε παρατηρήσει ότι μέρα με τη μέρα, η ζωή σας γίνεται πιο περίπλοκη, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βρεθεί κάποια θετική πλευρά αυτού του άγχους. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε κάτι αν δεν είστε εντάξει παίζοντας το ρόλο του θύματος.