Φρούτα και λαχανικά έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων. Βέβαια αυτό πάντοτε εξαρτάται από τον τρόπο που καλλιεργούνται. Για παράδειγμα η φράουλα, τα γλυκά τοματίνια, τα κρεμμύδια και τα καρότα, είναι από τις πιο «ένοχες» τροφές.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα φυτοφάρμακα;
Αρχικά πλένουμε τα χέρια μας προσεκτικά: Πρέπει να καθαρίσουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι. Για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το καθάρισμα των φρούτων και των λαχανικών.
Κόβουμε τις περιοχές που έχουν χαλάσει: Φροντίζουμε να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά που είναι φρέσκα, αλλά αν υπάρχουν περιοχές που έχουν ωριμάσει υπερβολικά, τις κόβουμε. Αν φαίνονται χαλασμένα ή μουχλιασμένα, τα πετάμε αμέσως.
Τα καθαρίζουμε με καθαρό νερό: Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα λαχανικά και οι σαλάτες που αγοράζουμε έτοιμα, σε αεροστεγώς κλεισμένες σακούλες, δεν χρειάζονται επιπλέον πλύσιμο. Καλό θα ήταν βέβαια να τις βάλετε μέσα σε λίγο νερό με ξύδι πριν τις καταναλώσετε.
Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα κόψουμε ή τα ξεφλουδίσουμε: Έτσι, προλαμβάνουμε τα βακτήρια και το χώμα από την φλούδα τους από το να μολύνει το εσωτερικό τους. Επιπλέον, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να καθαρίζουμε σχολαστικά τον χώρο που μαγειρεύουμε.
Ξεχωριστή πετσέτα: Καλό θα ήταν να είχαμε μία ξεχωριστή πετσέτα για να ξεπλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, που να μην την χρησιμοποιούμε για καμία άλλη δουλειά της κουζίνας, ή να τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Πετάμε τα εξωτερικά φύλλα: Αν έχουμε να καθαρίσουμε κάποιο φυλλώδες λαχανικό, όπως το λάχανο και το μαρούλι, πετάμε τα εξωτερικά φύλλα, καθώς έχουν υποστεί περισσότερη ζημιά και πιθανότατα είναι πιο βρώμικα. Τα υπόλοιπα μέρη των λαχανικών τα πλένουμε και τα βάζουμε μέσα σε μια λεκανίτσα με καθαρό νερό και ξύδι για τουλάχιστον 5 λεπτά.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο και δεν τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς μπορούν να χαλάσουν.