nychterines-krampes-poies-oi-aities-amp-8211-ti-simainoyn-gia-tin-ygeia-sas-amp-8211-pos-antimetopizontai-35250
19:10

Νυχτερινές κράμπες: Ποιες οι αιτίες – Τι σημαίνουν για την υγεία σας – Πως αντιμετωπίζονται

19:10
Newsroom

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως, οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν τις πραγματικές αιτίες. Για να μάθετε τους λόγους που παθαίνετε κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη λίστα, που βρίσκεται παρακάτω. Αναλυτικότερα:

Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν ένδεκα πιθανές αιτίες που ευθύνονται για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια

– Κακή στάση σώματος: Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι για τις κράμπες των ποδιών ευθύνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας οι οποίοι κάθονταν περισσότερο σε θέση οκλαδόν, που προκαλεί έκταση των μυών και των τενόντων των ποδιών, οι σύγχρονοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή που αυξάνει τον κίνδυνο κραμπών.

Advertisement

– Λάθος θέση ύπνου: Όταν κοιμάστε μπρούμυτα τα πόδια βρίσκονται για πολλή ώρα σε θέση πελματιαίας κάμψης. Όταν τα επαναφέρετε, ακόμη και οι μικρές κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν κράμπες. Ο ύπνος στο πλάι είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλύτερος για τους μύες.

Advertisement

Advertisement

– Η αλλαγή του καιρού: Οι νυχτερινές κράμπες εκδηλώνονται συχνότερα το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Αν και αυτό δεν ισχύει για όλους, η συχνότητα τείνει να κορυφώνεται στα μέσα Ιουλίου. Αυτές οι μυϊκές κράμπες προκαλούνται από προβλήματα των νεύρων και όχι μυϊκές διαταραχές. Ηλεκτρομυογραφήματα έχουν δείξει ότι οι κράμπες προκαλούνται από τα νεύρα που περνούν από τη σπονδυλική στήλη και φτάνουν μέχρι τα πέλματα. Η διαδικασία ανάπτυξης και αποκατάστασης των νεύρων είναι πιο έντονη το καλοκαίρι λόγω των αυξημένων επιπέδων βιταμίνης D. Ως γνωστό, το σώμα παράγει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλες πιθανές αιτίες που ευθύνονται για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια

– Αφυδάτωση: Σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις, η αφυδάτωση ευνοεί τις νυχτερινές κράμπες. Η ζέστη και η ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών είναι μία πιθανή αιτία.

Advertisement

– Έντονη άσκηση: Η έντονη καταπόνηση των σκελετικών μυών και η κούραση μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στους μυς που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Αυτό συμβαίνει συχνά ακόμη και στους επαγγελματίες αθλητές. Η καλή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κραμπών.

– Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Η μη επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, έχει συνδεθεί με κράμπες. Κάθε ένας από αυτούς τους ηλεκτρολύτες συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών στο αίμα και τους μυς, γι’ αυτό και η έλλειψή τους προκαλεί κράμπες.

Advertisement

Συμβουλές για την υγεία: Επιπλέον, πιθανές αιτίες που ευθύνονται για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια

– Πολύωρη ορθοστασία: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που περνούν καθημερινά πολλές ώρες σε όρθια στάση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κράμπες συγκριτικά μα αυτούς που κάθονται. Όταν είστε όρθιοι αλλά όχι σε κίνηση, το αίμα και τα υγρά του σώματος τείνουν να συγκεντρώνονται στα πόδια, γεγονός που προκαλεί ανισορροπίες υγρών, συρρίκνωση των μυών και των τενόντων και εν τέλει κράμπες.

– Φάρμακα: Μελέτη έδειξε ότι τα διουρητικά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος, αυξάνουν τον κίνδυνο νυχτερινών κραμπών. Είναι πιθανό αυτά τα φάρμακα να έχουν διεγερτική επίδραση στους κινητικούς νευρώνες και στους υποδοχείς, που ευνοούν τις κράμπες.

– Εγκυμοσύνη: Συνδέεται με συχνές κράμπες στα πόδια, πιθανότατα λόγω της αύξησης του βάρους. Είναι επίσης πιθανό η πίεση που ασκεί το έμβρυο καθώς μεγαλώνει στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα της μητέρας, να προκαλεί κράμπες.

Συμβουλές για την υγεία: Οι υπόλοιπες πιθανές αιτίες που ευθύνονται για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια

– Παθήσεις: Ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, κάποιες νευρολογικές ασθένειες και η κατάθλιψη, συνδέονται με κράμπες στα πόδια. Σε κάποιες περιπτώσεις ευθύνονται τα φάρμακα. Τόσο ο διαβήτης, όσο και κάποιες άλλες νευρολογικές παθήσεις όμως, μπορούν να καταστρέψουν τα νεύρα, προκαλώντας μεταξύ άλλων και κράμπες.

– Γήρανση: Η έκπτωση στη λειτουργία των κινητικών νευρώνων που προκαλεί η γήρανση, αυξάνει και τον κίνδυνο νυχτερινών κραμπών, συνήθως μετά την ηλικία των 50. Οι ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν την καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.